Hlavní obsah

Díkůvzdání - kdy, kde a jak se slaví

Den díkůvzdání neboli „Thanksgiving Day“ je jedním z nejvýznamnějších státních svátků ve Spojených státech. Jak a proč se tento svátek slaví?

Článek

Historie oslavy Díkůvzdání sahá do dob, kdy americké prérie křižovali indiáni na koních a kdy na tento kontinent přicházeli bílí kolonizátoři z Evropy. Oslava Díkůvzdání je vlastně takovou kombinací domorodých a evropských tradic, neboli festivalů sklizně. Tento podzimní festival oslavoval sklizeň a úrodu.

Evropané si s sebou přinesli na nový kontinent své tradice a hlavně způsoby pěstování obilovin a obživy. Jenže bohužel místní kraj a podnebí nebyly srovnatelné, a tak se dost často stávalo, že „bílí“ neměli mnohdy co jíst. Některé zkušené domorodé národy pak naučily své „přátele“ z Evropy rybolovu, způsobu pěstování obilovin a ostatní způsoby přežití a obživy ve zdejším kraji.

První oslavy tohoto svátku se datují k roku 1621, kdy se v okolí města Plymouth na území dnešního státu Massachusets urodila po delší době „dobrá“ úroda. Od té doby se každoročně slaví Den díkůvzdání, avšak každoročně se slavil v odlišných termínech.

První oficiální oslava tohoto svátku byla stanovena prezidentem Abrahamem Lincolnem v roce 1863. V tomto roce byla oslava svátku vnímána také jako oslava americké jednoty. Termín současné oslavy svátku Díkůvzdání byl stanoven až v roce 1941 prezidentem Franklinem D. Rooseveltem. Bylo rozhodnuto, že oslava připadne vždy na 4. čtvrtek v měsíci listopad.

A jak se tento státní svátek slaví? Jde především o rodinnou událost a setkání. Rodiny, jejíž členové často žijí na opačných koncích kontinentu, se na tento svátek navštěvují. Mnohdy je právě tento svátek jedinou příležitostí v roce, kdy se celé rodiny setkají. Na oslavu se sezvou bratři a sestry s rodinami, tety a strýcové, bratranci a sestřenice a také prarodiče. Oslava svátku vrcholí vždy večeří u velikého, někdy opravdu ohromného, stolu. To samozřejmě záleží na početnosti rodiny.

Typická večeře na Díkůvzdání se neobejde bez krocana, ten musí být dostatečně veliký, aby nasytil celou rodinu. Každoročně se v USA na Díkůvzdání upeče a posléze sní zhruba 270 miliónů těchto opeřenců.

Upéct a dobře připravit krocana, aby byl šťavnatý a nebyl vysušený, je docela oříšek. Takový pořádný krocan váží 8 až 14 kilo. Krocan se musí naplnit nádivkou, a protože je krocan velký, nepočítejte s množstvím nádivky jako do našeho „českého“ kuřete. Nádivky je třeba 2 - 5 kilo a neměly by v ní chybět tyto ingredience: francouzský chléb, vlašské ořechy, cibule, celer, máslo, zelené jablko, rozinky, zelené olivy, vývar, sekaná petrželka, šalvěj, sůl, pepř a vejce. Celý krocan se peče při mírné teplotě okolo 6 - 7 hodin.

A co se podává jako příloha k masu? Je toho opravdu mnoho, tak třeba např: brusinková omáčka, sladké brambory a kaše, knedlíky, kukuřice, fazolové lusky, dušené vepřové maso se zeleninou, kysané zelí, hrášek, mrkev, kukuřičný chléb a ostatní pečivo. Mezi dezerty nechybí různé koláčky, čokoládový krém a hlavně dýňový koláč. To vše se zapíjí jablečným moštem.

Krocan se na sváteční tabuli zásadně nosí vcelku. Nejdůležitější osobě u stolu se dostane pocta „porcování upečeného krocana“ přímo před zraky hostů. Většinou se jedná o majitele domu, kde se oslava pořádá, někdy je zvolen manžel hospodyně, která krocana připravovala.

Hospodyně, která krocana pekla a připravovala, nikdy neporcuje. Práce již měla dost, ale stará se o hosty, aby se dobře bavili. Navozuje různá společenská a rodinná témata, přičemž se každému hostu musí věnovat rovnoměrně.

A zábava po večeři? Žádné bujaré večírky se nepořádají, naopak se jde včas spát, vždyť den po Díkůvzdání je největším „nákupním“ svátkem v roce, tzv. černý pátek (Black Friday). V tento den se setkáte skoro ve všech obchodech s neobvyklými slevami - až 70%. Všechny supermarkety a obchodní centra mají noc před tímto dnem zavřeno, a to i 24hodinová centra, která mají běžně otevřeno. Během noci ze čtvrtka na pátek se obchody musí připravit na nápor zákazníků. A že jich jsou miliony! Američané milují nakupování, je to jejich sport a zábava číslo jedna!

Nakoupit za co nejlepší cenu je snad prioritou každého Američana v tento den. Obchody a centra se ve většině případů otevřou již v 6.00 a dveře se berou doslova útokem. U regálů s nejvýhodnějším zbožím, hlavně s elektronikou a spotřebním zbožím, dochází dost často k potyčkám.

Autor: Jakub Fučík, America Tours

Anketa

Pekli jste někdy celého krocana, který měl více než 5 kg ?
ano
17,1 %
ne
82,9 %
Celkem hlasovalo 1622 čtenářů.

Výběr článků

Načítám