Hlavní obsah

Delaware - první stát USA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento druhý nejmenší stát (rozloha 6 450 km²) USA se nachází v severovýchodní části poloostrova Delmarva. Je součástí středoatlantického regionu a sousedí na severu s Pensylvánií, na západě s Marylandem. Východní pobřeží je součástí Delawarského zálivu (Delaware Bay).

Foto: Archiv

Delaware

Článek

Jméno Delaware nepochází z indiánského jazyka. Při průzkumu atlantického pobřeží v roce 1610 byl na sever od Jamestown objeven velký záliv. Na počest Sira Thomase Westa, III. Lorda de la Warr a první  ho guvernéra Virginie, byl nazván Delaware.

Foto: Archiv

Wilmington

Stát má délku 154 km a jeho šířka kolísá mezi 14 – 56 km. Území je rozděleno do tří krajů: New Castle, Kent County a Sussex. Poslední dva jmenované jsou víceméně tradičními zemědělskými oblastmi. Šedesát procent populace žije v New Castle, kde je soustředěna většina průmyslu.

Historie ekonomiky je úzce spjata se jménem rodiny du Pont, která založila E.I. du Pont de Nemours and Company, jednu z největších chemických společností na světě.

Foto: Archiv

Delaware

Historie:

Prvními Evropany, kteří se usídlili v oblasti dnešního Delaware, byli Holanďané (1631). Netrvalo dlouho a místní indiány pobili a vypudili.

Foto: America Tours

Delaware

V roce 1638 zde vyrostla švédská kolonie New Sweden (Wilmington, Nové Švédsko). Obchodovalo se s kožešinami a pěstovalo se obilí. Roku 1655 získali oblast do rukou Holanďané a brzy nato Angličané. Území se rozčlenilo, farmáři ze Švédska a Nizozemí hospodařili na severu, dále na jihu vyrůstaly anglické tabákové plantáže.

Foto: Archiv

Delaware

Zajímavé je vymezení hranice Delaware s Pensylvánií, nebo spíše její tvar. Nezvykle je do oblouku, jehož středem je budova soudu ve městě New Castle, vzdáleného od hranice 12 mil (19,3 km). Oblouk bývá nazýván 12 Mile Circle.

Delaware zpočátku sdílel vládu s Pensylvánií. Svou autonomii však držel pevně v rukou a brzy byl uznán samostatnou kolonií.

Když se zapletl do Války za nezávislost, anglické fregaty zablokovaly přístav ve Wilmingtonu a britské jednotky přistály nedaleko odsud. George Washington přispěchal na pomoc s 11 000 vojáky, ale byl zatlačen na ústup a stáhl se do Valley Forge.

Deklarace nezávislosti byla vydána v roce 1776, vyhlašovala vznik Spojených států amerických. Delaware byl první stát z původních třinácti, který podepsal ústavu.

Foto: America Tours

Delaware

Fakta o státu Delaware:

Nejvyšší bod: Ebrigth Azimuth (136,5 m)

Nejvyšší bod: Ebrigth Azimuth (136,5 m) Počet obyvatel: 870 000

Nejvyšší bod: Ebrigth Azimuth (136,5 m) Počet obyvatel: 870 000 Hlavní město: Dover (30 000 obyvatel)

Nejvyšší bod: Ebrigth Azimuth (136,5 m) Počet obyvatel: 870 000 Hlavní město: Dover (30 000 obyvatel) Přijetí do unie: 7. 12. 1787 jako 1. stát

Přezdívka: „První stát“ (Byl prvním státem z původních třinácti, který podepsal konstituci – 7. 12. 1787), Diamantový stát (Podle legendy, prezident Thomas Jefferson nazval Delaware „šperkem“ mezi státy, a to pro jeho strategickou polohu na východním pobřeží).

Autor . Pavla Janková America Tours

Související témata:

Výběr článků

Načítám