Hlavní obsah

Chilská Patagonie - divoká krása

Jedna z nejkrásnějších oblastí Chile, chilská Patagonie, nabízí dramatickou krajinu, jaká by se dala na konci světa očekávat. Kontinent zde končí a začínají ostrůvky, oceán a plující ledové kry, ledovec střídá hory a údolí se mění v jezero.

Foto: Archiv

Laguna San Rafael

Článek

Chilskou Patagonii můžeme rozdělit ještě na menší regiony – na severu Aisen Region a  na jihu Magallanes Region. Aisen Region je domovem národního parku Laguna San Rafael a Carretera Austral (tato cesta se stala jednou z nejdůležitějších „atrakcí“ oblasti, protože spojuje dosud neprozkoumaná místa a oblasti).

Severní Patagonie je plná rozmanitých přírodních jevů – studené lesy, národní parky, ledovce, gigantická ledová pole, laguny, fjordy, řeky a jezera. To vše je ideální pro nejrůznější volnočasové vyžití – turistiku, rybaření, pěší výlety, jízdu na koních, jízdu v kajaku, rafting nebo jen obdivování fauny a flóry.

Foto: Alena Knotková America Tours

Fauna Patagonie

Jižní část Patagonie má neobyčejný národní park Torres del Paine izolovaný od zbytku Chile divokými bouřemi a neprůchodnými horami, je korunním klenotem v systému národních parků Chile. V roce 1978 byl prohlášen biosférickou rezervací UNESCO. Barvy a tvary zdejšího masivu patří k tomu nejhezčímu, co si člověk dokáže představit.

Foto: Alena Knotková America Tours

Punta Arenas

Většina turistů do této oblasti přilétá některou z pravidelných linek letecké společnosti LAN.

Přivítá je malé letiště v městečku Punta Arenas, nejjižnějšího města Chile. Lidé zde vedou dlouhodobý spor s argentinským městem Ushuaia, které z těchto dvou měst je nejjižnější na celém světě.

Město mělo pravděpodobně největší význam před vybudování průplavu v Panamě. Tehdy byl velmi důležitý průplav pojmenovaný podle mořeplavce a objevitele Fernando de Magallanes. Představoval spojení mezi dvěma oceány. Město rovněž sloužilo jako trestanecká kolonie a místo pro „odkládání“ nepohodlných přistěhovalců. Díky okolní krajině nebylo mnoho způsobů, jak se odtud jednoduše dostat.

Foto: Alena Knotková America Tours

Ráno v Puerto Natales

Další zastávkou na cestě po Patagonii je městečko Puerto Natales ležící asi 250 kilometrů od Punta Arenas. Toto město je prakticky považováno za vstupní bránu k národnímu parku Torres del Paine.

Foto: Archiv

NP Torres del Paine

Každý turista má několik možností, jak tento park navštívit. Movitější návštěvníci si zařídí ubytování v některém hotelu přímo v národním parku. Čeká je pak oáza klidu a pohodlí uprostřed nádherné přírody. Většina hotelů nemá ve svém vybavení rušivá zařízení jako je televize a turisté mohou přímo z pokoje nerušeně pozorovat krásu okolí.

Po výletě k některému ledovci pak můžete prožít nezapomenutelné chvíle ve vířivce pod oblohou, která je ozářená pouze svitem hvězd.

Foto: Alena Knotková America Tours

Pohled z okna hotelu

Pokud nechcete utratit příliš mnoho peněz a zároveň navštívit národní park, pak je ideální ubytovat se v Puerto Natales. Město je centrem oblasti nazvané Última Esperanza (poslední naděje). I zde je všude v okolí krásná příroda a určitě nebudete litovat. Každý den odtud pořádají cestovní kanceláře výlety do národního parku a jediný problém je vybrat si ten správný.

Foto: Alena Knotková America Tours

Plavba k ledovci

Hlavní atrakcí zdejšího regionu je určitě Národní park Torres del Paine. Park se rozkládá na přibližně 2500 km2. Nejvíce je navštěvovaný v období od října do dubna, kdy je průměrná teplota kolem 10°C. Park si můžete prohlédnout jak v autě, autobuse, tak i v sedle koně. Jízdu na nich zvládne i naprostý neznalec. Místní gaučové vám ochotně pomohou.

Velice oblíbené jsou i výlety lodí k některému z ledovců. Můžete si pak na tuto masu ledu doslova sáhnout a jeho čistotu a průzračnost oceníte, pokud vám jím místní průvodce ochladí některý z drinků.

Foto: Alena Knotková America Tours

Plavba k ledovci

Zcela samostatnou kapitolou je místní fauna i flora. Ta byla několikrát významně poškozena několika požáry. Proto dnes uvidíte při vstupu varování a jakýsi graf, který Vám vždy aktuálně ukazuje, jaké je aktuální nebezpečí ohně. Skutečně neuvěřitelné je vždy setkání i s místní faunou. Jen savců je zde zastoupeno 21 druhů.

Foto: Alena Knotková America Tours

Informační tabule

Celá Patagonie vypadá sice trochu jako zapadlý kus světa, ale to je jen zdání. Každému návštěvníku nabídne nepřeberné množství úchvatných zážitků a velký dar poznání.

Autor : Alena Knotková America Tours

Anketa

Chtěli byste bydlet uprostřed národního parku, i když je to výrazně dražší?
ano
77,1 %
ne
22,9 %
Celkem hlasovalo 519 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám