Hlavní obsah

Cancún - věhlasné mexické letovisko

Věhlasné mexické letovisko Cancún bychom našli v severovýchodní části poloostrova Yucatán na pobřeží Karibského moře. Zdejší tropické klima se vyznačuje celoročními průměrnými teplotami kolem 27 stupňů Celsia a srážkami 1 340 mm. Příjemně bývá mezi listopadem a únorem, v březnu a dubnu se začíná rapidně oteplovat a vzduch je mnohem sušší.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Cancún

Článek

Největší horka spadají na období květen – září. Doba tropických dešťů trvá od května do prosince a kulminuje v září.

Podle nejranějších koloniálních dokumentů byl výběžek Cancún mezi mayským obyvatelstvem znám jako Nizuc. Během prvních pár roků conquisty většina populace vymřela nebo možná místo opustila z důvodu nových zavlečených nemocí, válečných konfliktů, pirátských útoků nebo hladomoru. Zůstalo jen pár malých osad na ostrově Cozumel a Isla Mujeres.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Cancún

Jméno Cancún se poprvé objevuje na mapách z 18. století. Podle všeho jeho původ vychází z mayského jazyka a v překladu znamená Trůn/Sídlo/Hnízdo hada.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Cancún

Když v roce 1970 byla na ostrově Isla Cancún zahájena velká moderní výstavba, žili zde pouze tři obyvatelé, pečující o kokosovou plantáž Dona José de Jesúse Lima Gutieréze. Dalších 117 sídlilo v nedaleké rybářské vísce Puerto Juarez. Díky pionýrskému projektu Národního fondu pro rozvoj turismu (FONATUR) z roku 1974 se z ospalé venkovské osady stalo tepající rezortní velkoměsto. Jeho populace dnes čítá kolem 600 000.

Původní panenské bílé písečné pláže jsou posety luxusními hotelovými komplexy, restauracemi a obchody se suvenýry a potřebami pro turisty. Každý rok jich sem zamíří na několik tisíc. V první čtvrtině roku je město v obležení mladých Američanů. Jezdí si sem už tradičně užít své jarní prázdniny.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Prodejnu se suvenýry nejdete všude

Cancún jsou v podstatě dvě města v jednom. Na jedné straně je to Ciudad Cancún, na druhé oblast rezortů – Zona Hotelera.

Ciudad Cancún leží na pevnině a tato část vznikla jako součást zmiňovaného projektu FONATUR. Jeho účelem je sloužit jako centrum služeb pro hotelovou část. Její nejzajímavější sekcí je střed města El Centro, které sestává z tzv. supermanzanas neboli superbloků. Každý z nich má své malé otevřené nerezidenční centrum s pěšími cestičkami kolem parčíku, fotbalového hřiště nebo třeba místní knihovny a dále uličky ve tvaru U, které tvoří obytnou zónu.

Foto: Archiv

Centro de convenciones

Hlavní tepnou Ciudad Cancún je severo-jižně orientovaná, kilometr dlouhá třída Avenida Tulum. Lemují ji řady zelených stomů, které v palčivých slunečných dnech poskytují příjemný vlahý stín. Najdeme zde banky, nákupní centra a restaurace s tradiční mexickou i mezinárodní kuchyní.

Foto: Archiv

Cancún

Zona Hotelera nebo také Isla Cancún je písečný ostrov, který s městem Ciudad Cancún propojuje nekonečný bulvár Kukulcán. Z pevniny vybíhá po mostě směrem na východ a míjí komplexy obytných domů, turistických ubytoven, hotelů střední třídy a nákupních center. Po dosažení výběžku Punta Cancún se bulvár stáčí k jihu a táhne se tím směrem dalších 13 km. Zde se koncentrují nejmodernější a nejluxusnější mamutí hotely, velké obchody, noční kluby, restaurace a bary.

Od bodu Punta Nizuc se vrací spojnice Kukulcán opět zpátky na západ k pevnině. Většina zmíněných zařízení postrádá ve své adrese popisné číslo. Jejich lokace se určuje vzdáleností od nultého kilometru bulváru Kukulcán v jeho severním konci v Ciudad Cancún.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Cancún

Zona Hotelera nabízí celou řadu překrásných pláží s jemným bělostným pískem, avšak přístup k nim je poněkud omezen. Abychom se k nim dostali, musíme vždy projít některým z hotelových komplexů. Pokud působíme slušně a nenápadně, většinou není se vstupem problém.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Cancún

Směrem od Ciudad Cancún jsou nám tak k dispozici pláže Playa Las Perlas, Playa Linda, Playa Langosta, Playa Tortugas, Playa Carol, poté od Punta Cancún dolů na jih následují Playa Gaviota Azul, Playa Chac-Mool, Playa Marlin, Playa Ballenas, Playa San Miguelito a Playa Delfines, která je volně přístupná veřejnosti bez průchodu rezortem, avšak její písek je hrubší a tmavší a její vody o něco méně bezpečné. Mezi Isla Cancún a pevninou se rozprostírá řada lagun, jejichž hladinu brázdí výstavní jachty.

Foto: Archiv

Cancún

Mimo vodních radovánek, dobrého jídla, drahých nákupů a luxusního ubytování Zona Hotelera nabízí něco i těm, kdo prahnou po historii a kultuře. V Zona Arquelógica El Rey na západní straně bulváru Kukulcán mezi kilometrovníky 17 a 18 jsou k vidění pozůstatky mayského osídlení – malý chrám a několik obřadních platforem. Další, o něco menší mayská památka, Yumil Lu´um,  se nachází na malém vršku na pláži mezi hotely Sheraton Cancún a Pirámides Cancún. Jedná se o zbytky zdi zhrouceného chrámu, které jsou pozoruhodné především díky svému pěknému romantickému zasazení do krajiny.

Autor: Eva Špačková

Anketa

Dáváte přednost dovolené u moře nebo na horách ?
dovolené u moře
85 %
dovolené na horách
15 %
Celkem hlasovalo 401 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám