Hlavní obsah

British Columbia - perla mezi provinciemi Kanady

Na západě Kanady najdeme provincii British Columbia (zkráceně BC), která se plochou i počtem obyvatel řadí na třetí příčku mezi provinciemi Kanady. Díky překrásné přírodě si právem vysloužila přezdívku Beautiful British Columbia, tedy nádherná BC. Jako šestá provincie se stala součástí Kanadské konfederace dne 20. 7. 1871.

Foto: Archiv

British Columbia

Článek

Zapadající slunce na státní vlajce symbolizuje skutečnost, že provincie leží na úplném západu Kanady. Rovněž tak ale může slunce symbolizovat provinční motto „Krása se nikdy nevytrácí“ nebo „Slunce, které nikdy nezapadá“. Horní část vlajky poukazuje na britský původ, zatímco koruna krále Edwarda reprezentuje kanadskou královskou rodinu.

Provincii pojmenovala královna Viktoria roku 1858. Název Columbia byl převzatý podle řeky, kterou tak dříve pojmenoval americký kapitán Robert Gray podle své lodi Columbia.

Foto: Jakub Fučík America Tours

British Columbia

Reliéf BC je hornatý, více jak 50 % obyvatelstva je soustředěna na jihozápadě provincie. Pobřežní krajina je charakterizovaná vysokými zasněženými horami nad úzkými fjordy a zálivy, v kontrastu s rozsáhlou zalesněnou vrchovinou ve středu vnitrozemí a pláněmi severovýchodu. Vhodné zemědělské půdy jsou pouhá 3 % z celkové plochy.

Dvě třetiny celého území BC pokrývají lesy. Největší a nejstarší jehličnaté stromy v celé Kanadě najdeme na pobřeží provincie. Jedná se zejména o západní cedr a Douglasovu jedli. Na celkovém zpracování dřeva v Kanadě se British Columbia podílí 24 %.

Foto: Zdenka Klárová

Whistler

Hlavním městem je Victoria, kde je většina populace anglického původu. Rovněž i tradice, které jsou ve městě dodržované nejvíce ze všech kanadských měst, evokují starou Anglii.

Největším a nejvýznamnějším městem je však Vancouver. Je považovaný za jedno z nejhezčích měst na světě, ležící na břehu Tichého oceánu, v pozadí se zasněženými velehorami.

Foto: Jakub Fučík America Tours

British Columbia

Vancouver Island je největším ostrovem na celém západním pobřeží Severní Ameriky. V BC je sedm hlavních trajektových linek. Nejvytíženější je oblast mezi Vancouverem a Vancouver Islandem.

Kdo má rád přírodu, nemůže být při návštěvě Britské Kolumbie zklamán. Je zde několik národních parků. K těm nejznámějším a nejnavštěvovanějším patří: Glacier National Park, Gulf Islands National Park Reserve, Gwaii Haanas National Park Reserve a Haida Heritage Site, Kootenay National Park, Mount Revelstoke National Park, Pacific Rim National Park Reserve a Yoho National Park.

Foto: Zdenka Klárová

Kelowna

V přístavním městě Prince Rupert má zastávku i světoznámá Inside Passage, což je vyhlídková plavba podél pobřeží až na Aljašku. Při plavbě budete mít možnost sledovat krásné pobřežní scenérie, pátrat na hladině po velrybách, kosatkách, běluhách a dalších vodních zvířatech, která mají domov ve zdejších fjordech.

Při jízdě autem pozorně sledujte přírodu, není neobvyklé zahlédnout černého medvěda či jiná zvířata, v oblacích se může vznášet mořský orel.

Foto: Zdenka Klárová

Hotel Three Valley

Průzračné vody Britské Kolumbie lákají zase nadšené rybáře k lovu lososů. Povolenky jsou samozřejmě nutné, ale úlovek určitě stojí za to.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Patříte také do klubu tzv. "tichých bláznů" a trávíte řadu hodin u řeky?
ano
23 %
ne
68,7 %
dávám přednost rybaření v místě, kde opravdu berou - severské státy a Kanada
8,3 %
Celkem hlasovalo 348 čtenářů.

Fakta o Britské Kolumbii:

Rozloha: 944 735 km2, skoro 20 000 km2 je plocha jezer a řek (cca 2 %) a 63 % lesů

Nejvyšší bod: Mount Fairweather – 4 671 m na hranici s Aljaškou

Nejnižší místo: pobřeží Tichého oceánu

Počet obyvatel: 4 573 300

Hlavní město: Victoria (84 000)

Další velká města: Vancouver (643 000), Surrey (463 000), Burnaby (228 000), Richmond (198 000)

Výběr článků

Načítám