Hlavní obsah

Belize - relaxace na bílých plážích a ráj pro potápěče

Ve Střední Americe na jihovýchodním okraji poloostrova Yucatán leží nevelký stát Belize. Severní hranice má společné s Mexikem, západní a jižní s Guatemalou, východ je omýván průzračnými vodami Karibského moře. Hlavní město je Belmopan (13 400 obyvatel), největším městem je Belize City (61 460 obyvatel).

Foto: Viaventure

Caracol

Článek

Rozloha Belize je 22 960 km², délka 290 km, šířka 110 km. Žije tu necelých 334 000 obyvatel, má nejmenší hustotu obyvatelstva ve Střední Americe (15 obyvatel na 1 km²). Více než 5 % rozlohy patří stovkám malých ostrovů a útesů, které jsou rozptýleny okolo pobřeží.

Foto: Viaventure

Pláž v Belize

Teploty se pohybují v rozmezí 22–28 °C. Denní teploty jsou vyšší ve vnitrozemí než u pobřeží, kde jsou ovlivňovány mořskými větry. Nejvíce návštěvníků tam přijíždí od listopadu do dubna, kdy je vysoká sezóna a jsou tím pádem i vyšší ceny za služby než v období dešťů, které trvá od června do konce října. Nejméně srážek je v listopadu až únoru, roční srážkový úhrn bývá 4 000 mm na jihu, na severu cca 1 500 mm. Rozdíl ve srážkách je i důvodem, proč se cukrová třtina pěstuje na severu a banány, kterým se daří spíše ve vlhčích podmínkách, se pěstují na jihu.

Foto: Viaventure

Placencia Area

Profil krajiny je převážně plochý od úrovně moře až po 250 m. n. m. Pouze v centrální části na západě se táhne pohoří Maya Mountains s nejvyšší horou Victoria Peak.

Belize je rozděleno do 6 regionů – Belize, Cayo, Corozal, Orange Walk, Stann Creek, Toledo.

Foto: Viaventure

Lamanai

Oficiálním úředním jazykem je angličtina, nicméně až 50 % populace mluví španělsky, k tomu je běžná belizská kreolština a další jazyky. Složení obyvatelstva je velmi různorodé (Mayové, mesticové, kreolové, mennonité atd.), proto zde dochází k prolínání různých kultur. Taktéž tam žije velké množství přistěhovalců z okolních zemí, zejména z Guatemaly.

Foto: Viaventure

Rybičky

Historie ve zkratce

Ve třetím až devátém století patřilo území k Mayské říši. Dosvědčují to i četné pozůstatky staveb z tohoto období. Od roku 1524 začínají oblast kolonizovat Španělé, v polovině 17. století pak přicházejí britští kolonisté, jejichž cílem byla těžba vzácného dřeva. Ti také roku 1667 založili trvalé osídlení, dnešní město Belize, které bylo až do roku 1970 hlavním městem. Jedním z bodů mírové smlouvy z Versailles z roku 1783 bylo, že Velká Británie může hospodářsky využívat Belize, s čímž ale nesouhlasili Španělé a docházelo k bojům. V roce 1862 je vyhlášena kolonie Britský Honduras. K přejmenování na Belize došlo roku 1973. Významné datum je 21. 9. 1981, kdy Belize získalo plnou státní nezávislost.

Foto: Viaventure

Jeskynní systém v Belize

Je to stát s nesmírným přírodním bohatstvím a archeologickými pozůstatky z období Mayů, jako Caracol, Xunantunich a Lamanai.

Velice rozmanitá je fauna a flóra. Roste tam mnoho druhů stromů, keřů a květin, žije tam velké množství zvířat, exotických ptáků, motýlů, spousta druhů ryb.

Foto: Viaventure

Belize

Přírodní rezervace Half Moon Cay, která se stala domovem pro několik tisíc ptáků terejů, je od roku 1981 zařazena mezi národní památky.

Belizskou perlou je rozhodně bariérový útes, táhnoucí se podél pobřeží od ostrova Ambergris až k hranicím Guatemaly. Jeho délka je téměř 260 km a rozloha více než 1 000 km². Je druhým největším korálovým útesem na světě po Velkém bariérovém útesu v Austrálii. Útes je nesmírně cenný díky pozoruhodné biodiverzitě a kráse. Na podporu jeho ochrany bylo podél pobřeží vytvořeno sedm chráněných oblastí, které jsou jako celek od roku 1996 zapsány na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO. Mořská flóra zahrnuje 247 druhů řas, přes 70 druhů korálů, více než 500 druhů ryb, 45 druhů korýšů, 350 druhů měkkýšů.

Foto: Viaventure

Xunantunich

Průzračné vody se staly domovem největší světové populace kapustňáků (až 700 kusů), ostrovy obývají kolonie terejů, ibisů, racků, plameňáků, útočiště tam našlo několik druhů želv (kareta obrovská a pravá), které přicházejí naklást vejce na souš. Fascinující podívaná je líhnutí malých želviček, které se snaží co nejrychleji dostat do bezpečí oceánu, i když i tam na ně čeká mnoho nástrah. Pro tuto nesmírnou krásu je Belize doslova rájem potápěčů. Vyhlášené je potápění v tzv. Modré díře uprostřed Lighthouse Reef vzdálené od pevniny necelých 100 kilometrů. Propast s fantasticky tmavě modrou vodou a krasovými útvary má kruhový tvar s průměrem cca 300 metrů a hloubkou okolo 125 metrů.

Foto: Viaventure

Caracol

Ale ani ten, kdo nemá chuť potápět se do hlubin nebo šnorchlovat, se rozhodně nudit nebude. Nabídka aktivit je velice rozmanitá. Kromě příjemné relaxace na bělostných plážích jsou v Belize vynikající podmínky pro rybolov, řeky lákají k jízdě na raftu či kajaku, zajímavá příroda vybízí k turistice, oblíbené je pozorování ptáků nebo lze využít dobrodružného letu vrtulníkem. Je tu také jeden z největších jeskynních systémů ve Střední Americe a zájemci o historii mohou poznat pozůstatky z dob mayské civilizace.

Foto: Viaventure

San Pedro

Vláda Belize intenzivně podporuje rozvoj turistického ruchu, který je po zemědělství její druhou prioritou. Díky neustálému zlepšování vybavenosti a služeb do země proudí stále více turistů, kteří se významným způsobem podílejí na příjmech do státní pokladny.

Autor: Irena Reiterová, America Tours

Anketa

Co by Vás nejvíce zajímalo v Belize ?
Pláže
24 %
Mayské památky
61,3 %
Potápění
14,7 %
Celkem hlasovalo 225 čtenářů.

Fakta o Belize :

Státní zřízení: konstituční monarchie

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar Nejvyšší bod: Victoria Peak – 1 122 m. n. m.

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar Nejvyšší bod: Victoria Peak – 1 122 m. n. m. Nejdelší řeky: Belize, Hondo

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar Nejvyšší bod: Victoria Peak – 1 122 m. n. m. Nejdelší řeky: Belize, Hondo Vízum: není potřeba při pobytu nepřesahujícím 30 dnů   

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar Nejvyšší bod: Victoria Peak – 1 122 m. n. m. Nejdelší řeky: Belize, Hondo Vízum: není potřeba při pobytu nepřesahujícím 30 dnů    Belizská vlajka je jediná na světě, kde jsou mimo jiné vyobrazeny 2 lidské postavy (světlé a tmavé pleti).

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar Nejvyšší bod: Victoria Peak – 1 122 m. n. m. Nejdelší řeky: Belize, Hondo Vízum: není potřeba při pobytu nepřesahujícím 30 dnů    Belizská vlajka je jediná na světě, kde jsou mimo jiné vyobrazeny 2 lidské postavy (světlé a tmavé pleti). Národní květina: černá orchidej (Encyclia Cochleatum)

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar Nejvyšší bod: Victoria Peak – 1 122 m. n. m. Nejdelší řeky: Belize, Hondo Vízum: není potřeba při pobytu nepřesahujícím 30 dnů    Belizská vlajka je jediná na světě, kde jsou mimo jiné vyobrazeny 2 lidské postavy (světlé a tmavé pleti). Národní květina: černá orchidej (Encyclia Cochleatum) Národní strom: mahagon

Státní zřízení: konstituční monarchie Měna: belizský dolar Nejvyšší bod: Victoria Peak – 1 122 m. n. m. Nejdelší řeky: Belize, Hondo Vízum: není potřeba při pobytu nepřesahujícím 30 dnů    Belizská vlajka je jediná na světě, kde jsou mimo jiné vyobrazeny 2 lidské postavy (světlé a tmavé pleti). Národní květina: černá orchidej (Encyclia Cochleatum) Národní strom: mahagon Národní pták: tukan

Národní zvíře: tapír

Související témata:

Výběr článků

Načítám