Hlavní obsah

Alkohol za volant a do Ameriky nepatří

To, že alkohol za volant nepatří, je bezesporu správné tvrzení. Ale jak je to vlastně s alkoholem a prohibicí ve Spojených státech? Dá se prohibice v USA srovnat s tou českou, kterou jsme zažili v září?

Foto: Jakub Fučík America Tours

Obchod s alkoholem

Článek

Je naprosto samozřejmé, že alkohol do Ameriky patřil, patří a patřit bude. A to i v dobách nejtvrdší prohibice za éry známého mafiána Al Capona ve 20. a 30. letech minulého století. Je ovšem potřeba zdůraznit, že prohibice se nikdy nevztahovala a vztahovat nebude na černý trh, a tak na ní mafián Al Capone řádně vydělával.

V dnešní době je alkohol k dostání naprosto běžně, avšak je dobré mít na paměti, že každý stát Unie má svá pravidla a regulaci prodeje alkoholických nápojů. Když navštívíte slunný stát Kalifornii, bez problému seženete karton piva na jakékoliv benzinové pumpě.

Dokonce v poslední době došlo k uvolnění zákona a tvrdý alkohol se může v Kalifornii prodávat v běžných supermarketech, kde mimo jiné seženete různé druhy vína a piva. Je však třeba vědět, že prodejce alkoholu vás musí požádat o doklad totožnosti, abyste prokázali, že vám je více jak 21 let.

Naopak ve státech Pennsylvania či Maryland musíte dokonce předkládat dva doklady totožnosti. Nekoupíte v nich tvrdý alkohol v supermarketu ani na benzinových pumpách nebo v neděli a ve večerních hodinách mezi 22. a 7. hodinou ranní. To samé pravidlo platí i ve státě Kentucky.

V každém státě USA najdete tzv. Liquer Store, který je zásoben mnoha druhy alkoholu.

Dát si pivo třeba ve fastfoodovém řetězci? Bohužel. Každá restaurace, bar či noční podnik musí mít udělenou licenci pro prodej alkoholu, která podléhá přísným regulím a stojí tisíce dolarů ročně. Z tohoto důvodu ne každá restaurace má v nabídce alkohol.

Pozor na konzumaci alkoholu na veřejnosti

Pokud nakoupíte alkohol v obchodě, obsluha ho vždy zabalí do neprůhledného obalu, aby nebylo vidět, co vynášíte z obchodu.

Konzumace alkoholu na veřejnosti je naprosto nepřípustná, a pokud byste toto pravidlo nerespektovali, vystavujete se riziku pokuty či dokonce zatčení. Ale jsou i „světlé“ výjimky, jako např. Las Vegas, kde se alkohol konzumuje úplně všude. Venku na ulicích, v hotelech a v kasinech. Pokud si dáte pivo nebo víno na veřejnosti ve městě Savannah, ani tam se nemusíte obávat nějakého postihu.

Alkohol za volant nepatří

Pokud máte jakýkoliv alkohol v autě, musí být přepravován v zavazadlovém prostoru. Nějaké popíjení alkoholu spolujezdci během jízdy? Neexistuje. Řidič je zodpovědný za posádku, a pokud by měl neukázněné spolujezdce popíjející alkohol, tak při možné policejní kontrole riskuje vysokou pokutu, pozastavení platnosti řidičského průkazu či soud.

Autor : Jakub Fučík America Tours

Anketa

Uvítali byste zpřísnění prodeje alkoholu v ČR ?
ano
79,7 %
ne
20,3 %
Celkem hlasovalo 704 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám