Hlavní obsah

Los Angeles - to není město, to je životní styl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

A tak jsme se ocitli v Los Angeles v Kalifornii. Tedy přesněji řečeno přiletěli jsme do "Města naší paní, královny andělů z Porcinkule". Toto je totiž dřívější název, který městu dali zbožní Španělé, kteří zde založili misii.

Foto: Přemysl Černý

Los Angeles

Článek

Původní Porcinkula neboli parcela, kde stojí kostel Panny Marie, královny andělů, se nachází v Umbrii ve střední Itálii. My ale raději použijeme kratší název L. A.

Foto: Archiv

Los Angeles

L. A. je město, okres i metropolitní oblast s osobitým životním stylem. V celé metropolitní oblasti Los Angeles žije 17 miliónů obyvatel a v největším městě této oblasti, tedy v samotném Los Angeles, téměř 4 milióny.

A jak tato megapole vypadá? Představte si Prahu, ve které žijí 4 milióny lidí, a celý  Středočeský kraj se 17 milióny obyvatel ve zhruba 80 městech. Kromě toho je tu několik letišť, z nichž to největší – L. A. International – odbaví ročně 60 miliónů cestujících ze 6 terminálů, což je pro srovnání asi 6 pražských letišť.

Foto: Přemysl Černý

Los Angeles

Celá oblast je propojena sítí dálnic, bez kterých by tu asi nic nefungovalo. Nedávno byla opravována část významné dálnice I-405 a zavření jen několika exitů bylo mediální kauzou na několik dní. Tato situace dostala i název, jak to Američani dělají, Armageddon.

Výhodou pro auta s více pasažéry na této obří autodráze je samostatný pruh, kam sólo řidiči nesmějí. Co myslíte, že nás Čechy vždy napadne? Co takhle nafukovací figurína na sedadle spolujezdce? Naprosto pro nás nepředstavitelné je, že všude okolo těchto dálnic jsou obytné domy, kde bydlí lidé a žijí někdy třeba jen 20 metrů od dálnice typu D1. Pro uklidnění musím dodat, že vzhledem k tomu, že všichni používají klimatizaci, tak okny nevětrají.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Provoz v Los Angeles

Terén je kopcovitý a několik měst jako Santa Monica, Venice, Laguna Beach, Long Beach nebo Redondo Beach má velké plus, a tím je Tichý oceán a pláže. Zde je život úplně jiný ve srovnání s městy ve vnitrozemí. Ale i vnitrozemská města nabízejí mnoho zajímavého.

Foto: Přemysl Černý

Pláž

Ráno jsme vyjeli na trasu, nejprve downtownem Los Angeles. Centrum je klasické americké s mrakodrapy, v nichž jsou úřady a banky, přičemž významným prvkem je zde mexický fenomén. Hispánského obyvatelstva zde žije 44 %. Na hlavní ulici centra Broadway si budete připadat jako v Mexiku se vším všudy. Cestou jsme minuli budovu radnice postavenou v roce 1928, inspirovanou mauzoleem v Halikarnasu, a zastavili se u Disney Concert Hall – koncertní síně postavené v moderním stylu podle projektu architekta Gehryho.

Foto: Přemysl Černý

Will Smith

Další zastávkou byla vyhlídka na město z Griffith Observatory – hvězdárny v tomto parku.

Foto: Přemysl Černý

Griffitova observatoř

Poté nás čekal Hollywood – továrna na sny. Pro návštěvníky může být příjezd do Hollywoodu zklamáním. Je to totiž celkem obyčejná ulice s obchůdky. Často tomu nechtějí věřit, ale když pak uvidí hvězdy na chodníku, Čínské divadlo s otisky rukou a nohou do betonu a živého Shreka nebo Spidermana, jsou si už jisti. To je místo, kde se nyní v Kodak Theatre udělují Oscary (ty první  se udělovali v hotelu Roosevelt naproti přes ulici Hollywood Blv.) a je možno odtud vyfotit i 17metrový nápis Hollywood.

Foto: Archiv

Universal Studios

Filmová studia jsou rozeseta po celé oblasti Los Angeles a opravdu se podobají spíše továrně s halami a vjezdem pro kamióny s vrátnicí. Studia jedné z firem, firmy Universal, jsou zpřístupněna návštěvníkům a jsou vlastně hlavní atrakcí celého města. Vstupné činí 70 USD, pak už jsou všechny atrakce zdarma, jen je nutné vystát frontu, tedy pokud si nepřiplatíte na VIP vstupenku. Čeká vás například zemětřesení, dinosauři, žralok z filmu Čelisti nebo King Kong ve verzi 3D.

Foto: Přemysl Černý

Universal Studios

Další cesta vede přes Rodeo Drive Street s luxusními obchody do města Beverly Hills. Toto je ta dobrá adresa, kde průměrná cena domu je 1,5 miliónu USD. Žije zde 40 000 obyvatel a zajímavou informací je, že v okruhu 20 kilometrů je 13 000 restaurací a 180 kin. Pokud máte nějaké oblíbené filmové hvězdy, můžete se i podívat, kde žijí, případně jet alespoň po silnici, kterou jedou domů večer po práci, protože často jsou domy skryty v zahradách nebo za zdí.

Foto: Přemysl Černý

Rodeo Drive

My jsme ale pokračovali dál k Pacifiku do města Santa Monica na pláž a městské molo, kde končí historická Route 66 z Chicaga do L. A. Plážová města, to je opravdu jiný svět než vnitrozemí. Život se tu zpomalí a ocitnete se na dovolené, i kdybyste nechtěli. Podél pláže je betonová cesta pro pěší, cyklisty i in-line bruslaře.

Pokud máte čas, za půl hodiny z pláže v Santa Monice dojdete na Venice Beach. Ta je trochu ve stylu hippies 60. let. Dalším městem s pláží a přístavem je půlmilionové Long Beach. Místní kontejnerový přístav je největší nákladní přístav na západním pobřeží USA. Plovoucí hotel  loď Queen Mary a ruská atomová ponorka Skorpion jsou atrakcí hned naproti stylovému obchodnímu centru starého přístavu s přístavištěm pro soukromé jachty.

Foto: Přemysl Černý

Queen Mary

Ještě pár čísel. Z centra Los Angeles do Hollywoodu je to 10 km, na mezinárodní letiště 30 km a do Malibu 50 km. Z vnitrozemské Pasadeny do přímořského Long Beach je to taktéž 50 km. Celá oblast Los Angeles je více než 100 kilometrů dlouhá.

Foto: Archiv

Los Angeles

Los Angeles – to není město, to je životní styl. Pro někoho šílený, pro jiného úžasný. Přijeďte se podívat!

Autor: Přemysl Černý

Anketa

Chtěli byste se zúčastnit předávání Oskarů ?
ano
63 %
ne
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 579 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám