Hlavní obsah

Cable Car - zajímavá atrakce v San Francisku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco je velmi malebné a ojedinělé město. Pro jeho neopakovatelnou atmosférou a naprosto unikátním charakterem si ho zamiluje snad každý. Členitý terén a kopce, na nichž je město vystavěno, nabízejí překrásné výhledy na okolní architektonické skvosty, záliv s plachetnicemi či úchvatné mosty Golden Gate Bridge a Bay Bridge.

Foto: Jakub Fučík

Cable Car

Článek

Vzdálenosti mezi jednotlivými zajímavostmi, které bychom si neměli nechat ujít, nejsou velké. Komu nevadí, že se při chůzi nahoru dolů nahoru dolů zadýchá, zabije dvě i více much jednou ranou – nic mu neunikne, zastaví se cestou na kávu a navíc udělá něco pro svou fyzičku. Kdo je pohodlnější, nechá se svézt unikátní historickou tramvají nebo vlastně lanovkou - tzv. cable car. Pozemní lanovka ale není v San Francisku jen pouhou turistickou atrakcí, využívají ji i mnozí místní obyvatelé. Cestování „lanovkou“ přináší nemálo zábavy, hlavně na stupačkách, což je sice trochu nebezpečné, ale povolené.

Foto: Michal Kužel

Cable Car

Tuto atrakci si určitě nesmíte nechat ujít. Doporučujeme zakoupit celodenní jízdenku za 13 USD a pak si prostě si někde naskočíte, chytnete se a jedete.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Vozovna

První vozy se v San Francisku objevily v sedmdesátých letech 19. století jako alternativa tramvají, které byly tažené koňmi, což bylo ve strmých ulicích nejen nevýhodné, ale i velmi nebezpečné. Vozy lanovky se pohybují pomocí nekonečného lana, probíhajícího pod povrchem tratě mezi kolejemi.

Foto: Michal Kužel

Cable Car

Dnes lanovka provozuje tři linky. Dvě severojižní „Powell“ a „Powell“  jsou jednosměrné. Vozy je nutno na konečných otáčet na ručních točnách. Poslední je východozápadní „California“, na které jezdí vozy obousměrně. Označení linek je podle ulic, po kterých se vozy pohybují. Cable Car dnes jezdí z jediné vozovny,  nacházející se na rohu ulic Mason a Washington. Vozovna slouží také jako pohonná stanice pro všechny tři linky a najdete zde i muzeum městské dopravy.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Točna

Vystoupit pak můžete třeba v jedné z nejpestřejších a nejrušnějších částí města – v Čínské čtvrti. Číňané se v okolí Portsmouth Square usadili již v 50. letech 19. století. Městečko bylo proslulé svými opiovými doupaty a nevěstinci. Dnes zde panuje čilý obchodní ruch, ulice jsou přeplněné davy spěchajících drobných šikmookých lidiček a mezi nimi kličkujících turistů. Nakoupíte zde všechny možné suvenýry, vzduch je prosycený vůní exotické kuchyně a vykřikováním trhovců.

Foto: Jakub Fučík

Cable Car

Místní nakupují na ulici Stockton, kde je soustředěna většina obchůdků s ovocem, zeleninou, masem, rybami, kořínky a žraločími ploutvemi, oříšky, čajem, zkrátka vše, na co si jen vzpomeneme. Nezapomenutelným zážitkem je návštěva místních restaurací a oběd s místními.

Foto: Michal Kužel

Vstupní brána do Chinatown

Chinatown Gateway (Grant Ave a Bush St.) – vstupní brána do čínské čtvrti, otevřena byla v roce 1970. Podle vzoru obřadních bran v čínských tradičních vesnicích ji navrhl architekt Clayton Lee. Stavba sestává ze tří oblouků krytých šikmými zelenými stříškami. Vstup střeží dvě kamenné lvice, jež mezi tlapami drží svá mláďata, která kojí.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Portsmouth Square

Portsmouth Square bylo jako původní městské náměstí San Franciska vymezeno v roce 1839. Dnes je místem aktivního odpočinku staříků, kteří zde hrají go a karty, cvičí tai-či a zpívají a mezi nimi se honí děti a poletují holubi.

Grant Avenue byla první ulicí ve vesnici Yerba Buena, jež byla předchůdcem San Franciska. V roce 1885 byla přejmenována na počest amerického prezidenta Ulyssese S. Granta. Většina domů nacházejících se na této ulici je z doby po zemětřesení v roce 1906 a byla postavena v orientálním renesančním stylu. Dnes je ulice hlavní tepnou čtvrti a najdeme na ní obchody se starožitnostmi, vyšívaným hedvábím, drahými kameny a suvenýry.

Foto: Jana Jaderná America Tours

Old St Mary´s Cathedral

Old St Mary´s Cathedral (660 California St.) je první katedrálou postavenou v Kalifornii. Základní kámen byl položen v červenci 1853. Základy tvoří žula dovezená z Číny. Cihly, ze kterých je katedrála postavená, byly vyrobeny v Nové Anglii. Celkové dokončení se datuje do roku 1854. Při ničivém zemětřesení v roce 1906, kdy většina města byla zničena, katedrála kupodivu zůstala nedotčena. Následný zuřivý požár pak zasáhl i čínskou čtvrť a vrhl se i na samotnou katedrálu. Když později kouř usedl, celé okolí bylo v ruinách, jen St Mary odolala.

Autor: PaJa America Tours

Anketa

Jeli byste raději "lanovkou" nebo chodili pěšky ?
Lanovkou
89 %
Pěšky
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 355 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám