Hlavní obsah

La Paz - město ve vysokých horách

La Paz (877 363 obyvatel, s metropolitní oblastí více jak 2,3 miliónu obyvatel) – nejvýše položené město na světě. Zatímco centrum města je v nadmořské výšce 3650 metrů, El Alto, kde je mezinárodní letiště, leží ve výšce 4082 m.

Foto: Petr Kubíček

La Paz

Článek

Město je obklopeno vysokými horami. Pohled z výšky do údolí, v němž leží La Paz, se zasněženými štíty v pozadí, je uchvacující.

Hlavním náměstím je Plaza Murillo, kde stojí katedrála, působivá budova parlamentu a palác vlády. Dalším je náměstí Plaza San Francisco s koloniálním kostelem. V jeho okolí potkáte mnoho pouličních obchodníků.

Foto: Petr Kubíček

La Paz

Zajímavostí je Mercado de Brujas neboli Čarodějnický trh. Koupíte tu byliny, koření, magické ingredience, figurky, ručně vyrobené šperky, ale také různé lektvary, sušené žáby, hady, želvy, soví peří a jiné věci, které mají mít tu moc, že vás ochrání před nemocemi, zlými duchy, zajistí dlouhověkost, zlepší sex či zvýší plodnost.

Foto: Archiv

Trh v La Pazu

Ve městě jsou zajímavá muzea. Neobvyklým je Coca Museum, tedy Muzeum koky. Jeho expozice vás seznámí s historií a užitím koky domorodými lidmi.

Listy jsou důležitou částí andské historie, Inkové rostlinu považovali za posvátnou a lidé v horách ji užívali od nepaměti.

Dozvíte se také, že se koka používá jako prostředek ke zmírňování následků výškové nemoci, ke snížení pocitu hladu a únavy, naleznete lékařské studie i poznatky o používání listů koky některými společnostmi v minulosti, např. Coca-Colou.

Foto: Archiv

La Paz

Dočtete se ale samozřejmě i o stinných stránkách, které přináší výroba drog (kokainu) a nezákonné pašování do jiných zemí. Koka jako taková je v Peru a Bolívii legální. Má se za to, že listy samy neškodí, naopak mohou pomoci, a nejsou tudíž považovány za drogu. Pro návštěvníky jsou v muzeu dokonce připraveny zdarma vzorky lístků koky ke žvýkání.

Foto: Petr Kubíček

La Paz

Zhruba 10 kilometrů od centra La Pazu se nachází Valle de la Luna (Měsíční údolí). Ocitnete se jak v jiném světě, spatříte úžasnou krajinu, kde vlivem erozí, větru a deště během miliónů let vznikly fascinující skalní útvary, věže a kaňony.

Skalní formace a několik druhů kaktusů uvidíte, vydáte-li se na některou z turistických stezek. Jen je důležité být připraven na to, že ve srovnání s městem je tu podstatně tepleji, proto se vybavte dostatečným množství vody, dobrou obuví a oblečením.

Autor : Irena Reiterová - America Tours

Anketa

Věříte v magickou moc některých předmětů?
ano
58,1 %
ne
41,9 %
Celkem hlasovalo 587 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám