Hlavní obsah

Národní park Kluane - chráněná oblast pro medvědy, soby a ovce

Park o rozloze 21.980 km2 leží na jihozápadním rohu teritoria Yukon na hranicích s americkým státem Aljaška jako součást obrovské oblasti vysokých hor, ledovců a jezer. Byl zřízen roku 1972. V parku se nachází i nejvyšší hora nejen Yukonu, ale i celé Kanady - Mt. Logan s 5 959 m.

Foto: Archiv

NP Kluane

Článek

Přes 80 % parku tvoří ledovce. Jeho severní až severovýchodní hranici tvoří z velké části Alaska Highway a částečně Haines Road. Na západě sousedí s americkým národním parkem Wrangell St. Elias, na jihu s provinčním parkem Tatshenshini Alsek a národním parkem Glacier Bay. Společně dohromady tyto parky tvoří mezinárodní parkový systém ledovců na území USA a Kanady, který byl roku 1979 vyhlášen místem světového dědictví UNESCO pro jeho úžasnou ledovcovou krajinu a důležitost ochrany medvědů grizzly, sobů a Dallových ovcí.

Foto: Archiv

Kluane NP

Podnebí v parku je samozřejmě ovlivněno obrovským množstvím ledu a sněhu. Většina parku má nicméně sušší a studené vnitrozemské počasí, přestože jihovýchodní část je náchylnější na vlhký vzduch od oceánu. Průměrná letní teplota v červnu je 11 °C, zimní v lednu  -22 °C.

Národnímu parku Kluane dominují hory a ledovce, které pokrývají téměř 82 % plochy parku. St. Elias Mountains (hory Svatého Eliáše) jsou nejvyššími a nejrozsáhlejšími horami v celé Kanadě. Mají dvě pásma oddělena sedlem Duke Depression. Horské pásmo Kluane Ranges představuje řetězec hor s výškami okolo 2 500 m. Pohoří je dobře viditelné z cesty Haines Road i Alaska Highway. Za tímto předhůřím se táhne pásmo Icefield Ranges, jehož některé vrcholky hodně přesahují výšku 5 000 m.

Opravdovými giganty jsou samotný Mt. Logan ( 5 959 m), dále Mt. St. Elias (5 488 m), ale i Mt. Luciana (5 231 m) a mnoho dalších. Přestože tyto nejvyšší hory nejsou viditelné z cesty, dají se zahlédnout z některých vyhlídkových bodů hlavně u jezera Kathleen Lake a řeky Donjek River.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Kanadská fauna

Místní klimatické podmínky umožňuji život rozmanité fauně. Nejvýrazněji je zastoupena Dall Sheep (druh horské ovce). Horské kozy můžeme vidět na jižních svazích parku. Zahlédnout se dá i malé stádo losů a sobů, kteří jsou považováni za největší poddruh soba v Severní Americe. V polohách mezi svahy a údolími se vyskytuje i medvěd hnědý a v menším množství i medvěd černý, který dává přednost spíše zalesněné oblasti. Kromě toho se v parku daří až 115 druhům ptáků.

Unikátní zajímavostí parku je určitě losos Kokanee Salmon. Jezero Alsek, ve kterém žije, vzniklo poté, co se do údolí sesypal obrovský kus ledovce Lowell Glacier a přehradil řeku Alsek River – vodní cestu, která dříve byla využívána jeho předchůdci k proplutí do Tichého oceánu a zpět.

Foto: Archiv

NP Kluane

Kluane se nachází v oblasti, kde se překrývají dvě klimatická pásma – oceánské a polární vzdušné masy vytvořily podmínky pro růst jedněch z nejrozmanitějších forem rostlinného i živočišného života celé severní Kanady. Stříbrný smrk, balzamový topol a osika pokrývají většinu údolí a nižších svahů. Hranice lesa je v této zeměpisné šířce max. 1 200 metrů. Lze tu nalézt na 200 druhů různých květin.

Co bychom měli určitě navštívit

První věc, kterou je třeba si uvědomit, pokud chceme park navštívit, je to, že do něj není přístup kromě výjimek okrajových čtvrti. Rozhodně ty nejkrásnější místa jsou až uvnitř parku, kam se lze dostat jedině s nějakou expedicí nebo helikoptérou. Ideální místo na takové aktivity je určitě Haines Junction, kde je i návštěvní centrum. Tam vám ochotně poradí a dají mapky. Při cestě na jih po Haines Road asi 45 km od Haines Junction určitě stoji za to udělat si procházku po Rock Glacier Trail, která vás okolo paty ledovce zavede po 500 metrech až k vyhlídce na Dezadeash Lake.

Foto: Archiv

NP Kluane

Krátká a příjemná stezka při cestě na jih vede také k jezeru Kathleen Lake. Od jezera Kluane Lake, asi 1 kilometr za návštěvním centrem, můžete podniknout další krátký výšlap, který vás zavede zhruba po 500 metrech k památnému místu, kde došlo v roce 1942 k oficiálnímu otevření Alaska Highway. Je odtud výhled na úžasné, modře zabarvené jezero. Podél jezera je v těchto místech již několikátý rok vídán medvěd. Proto pozor při fotografování. Když budete vystupovat z auta, nemusí tam medvěd ještě být, ale za chvíli se může objevit! Dělejte proto hluk, abyste ho na sebe upozornili.

Cesta podél parku, ať už jedeme severozápadním nebo jižním směrem, nabízí jedny z nejkrásnějších výhledů na horské velikány na celém severu Yukonu i Aljašky, na jezero Kluane i další menší jezera. Všude okolo je navíc minimum civilizace a často vám může připadat, že jste tu snad jen vy sami, až na okolní zvěř.

Autor: Pavla Janková, America Tours

Anketa

Dokážete si představit rozmanitost 200 druhů různých květin na jednom místě ?
ano
71,8 %
ne
28,2 %
Celkem hlasovalo 170 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám