Hlavní obsah

Hawaii Volcanoes N.P.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Park dává vědcům možnost nahlédnout do historie a vzniku Havajských ostrovů a kontinuálně studovat vulkanické procesy. Návštěvníkům se pak nabízí výrazná vulkanická krajina a pohledy na vzácnou floru a faunu. Park se nachází na rozloze 1 309 km² na ostrově Hawaii (stát USA Havaii).

Foto: Jan Kužel America Tours

Mauna Kea

Článek

Zahrnuje dva aktivní vulkány: Kīlauea, jeden z nejaktivnějších na světě, a Mauna Loa, nejmasivnější vulkán na světě. Nejvyšším bodem je Mauna Kea (4 205 m) – spící vulkán.

Na vrcholu hory Kilauea (1 247 m) se počasí stále mění, může být chladno a deštivo kdykoli během roku. Teploty se různí podle nadmořské výšky. Na vrcholu vulkánu může být až o 15 stupňů chladněji, než na úrovni moře. Pobřežní planina na konci silnice Chain of Craters Road, kde láva přeťala v roce 2003 silnici, je velmi často horko, sucho a větrno, s možností rychlých přeháněk.

Foto: Jan Kužel America Tours

Hawaii Volcanoes N.P.

Řetěz ostrovů (archipelago) byl vytvořen pomalým pohybem pacifické zemské desky severozápadním směrem přes vulkanické ohnisko v zemské kůře (odhadovaná rychlost je přibližně 50 km za milion let). Má se za to, že nejseverozápadnější ostrov (atol Kure) je nejstarší (přibližně 28 milionů let), zatímco nejmladší je jihovýchodní ostrov Hawai’i (400 000 let) – zde také probíhá většina vulkanické aktivity v posledních 200 letech. Téměř veškeré magma, vytvořené v ohnisku, má čedičovou kompozici, takže havajské sopky jsou vytvořeny prakticky zcela z tohoto vyvřelého kamene a jeho hrubozrnných ekvivalentů, gabbra a diabasu. Většina erupcí na ostrově jsou „havajského typu“ (čedičové magma je relativně tekuté, v porovnání s magmatem v nebezpečnějších, explozivnějších erupcích na okrajích pacifické pánve).

Ostrov Hawaii (Velký ostrov, The Big Island) je největší a nejmladší v řetězu. Sestává z pěti sopek. Mauna Loa (zabírá přes polovinu ostrova) je největší tzv. „štítová“ sopka na světě (od hladiny moře k vrcholu měří přes 4 000 metrů, od hladiny moře na mořské dno dalších cca 5 000 m). Na ostrovech se často vyskytují zemětřesení, způsobená sopečnou činností – odehraje se zde přes 7 % všech zemětřesení v USA o síle 3,5 stupně Richterovy škály a silnější, neboli celkem více než 1 500 zemětřesení. Hawaii je v pořadí třetím státem USA co do počtu zemětřesení (po Aljašce a Kalifornii).

Foto: Jana Jaderná

Hawaii Volcanoes N.P.

Po téměř jedno století nabízí národní park návštěvníkům „okno“ do minulosti. V roce 1916 byl park založen jako Hawaii National Park. Před založením parku žili původní Havajané na této pro ně svaté půdě přes pět století. V pozdější době, v 19. a začátkem 20. století, zanechali ve zdejší krajině své stopy také dobrodruzi, vědci, filantropové a každodenní návštěvníci.

Sopka Kīlauea a její kaldera Halema‘uma‘u byly tradičně považovány za posvátné sídlo bohyně vulkánů, Pele, a Havajané kráter navštěvovali coby obětní místo. Roku 1790 zastihla skupinu válečníků (spolu s dětmi a ženami), kteří byli v oblasti, nebývale silná erupce. Mnozí zahynuli a ostatní zanechali své stopy ve vrstvě lávy. Prvními západními návštěvníky na vrcholu Kīlauea byli v roce 1823 anglický misionář William Ellis a Američan Asa Thurston. Sopka se stala turistickou atrakcí kolem roku 1840, místní obchodníci (Benjamin Pitman, George Lycurgus) si u okraje otevřeli několik hotelů (Volcano House je jediným hotelem či restaurací na území národního parku).

Foto: Jana Jaderná

Hawaii Volcanoes N.P.

Flora a fauna Havaje se začala vyvíjet před více než sedmdesáti miliony let v téměř naprosté izolaci. Přes 90 % zdejší flory a fauny se nachází pouze na zdejším souostroví. Tato úroveň endemismu předčí všechna místa na světě, včetně souostroví Galapágy. Podél větrem bičovaných pobřežních planin vyrůstají ze skalních prasklin osamocené úponky kapradin. Ve středních polohách se z dešťového lesa tu a tam tyčí květy stromu ‚ohi‘ a věžovité vějíře obřích kapradin „hapu’u“. Ještě výše se zaklesává veliká rozeta ohrožené Mauna Loa Silversword – mečolistu stříbrného, do skalních říms a výstupků.

Najdete zde také řadu původních živočišných druhů, včetně velkého množství fascinujících ptáků, masožravých housenek, největší vážky v USA, cvrčky, ohrožené mořské želvy a jediného původního pozemského savce – netopýra. Mnoho skupin organismů, obvyklých na kontinentu, se na Havajské ostrovy nikdy nedostalo. Pro ty se správnou strategií přežití se vulkanické ostrovy staly před sedmdesáti miliony let evoluční hranicí za využití nových možností při hledání potravy a obydlí.

Foto: Jana Jaderná

Hawaii Volcanoes N.P.

Praktické informace:

Hawai‘i Volcanoes National Park je otevřený 24 hodin denně, celoročně. Po vstupu do parku se doporučuje nejprve zastavit na Make Kilauea Visitor Center (u dálnice č. 11 na Crater Rim Drive, mezi milníky 28 a 29 jižně od Hilo). Rangeři jsou ve službě denně od 7:45 do 17:00 hod. a poskytnou návštěvníkům nejčerstvější informace o probíhajících erupcích, tipy na vycházky, vyřídí nutná povolení a získáme od nich též denní nabídku prohlídek, vedených rangery.

Foto: Jana Jaderná

Hawaii Volcanoes N.P.

Thomas A. Jaggar Museum se nachází 3 míle od Kilauea Visitor Center na Crater Rim Drive. Otevřeno je denně od 8:30 do 19:30. Muzeum je postaveno na okraji kaldery sopky Kilauea a návštěvníkům umožňuje spektakulární výhledy na kalderu a hlavní kráter Halema`uma`u. Než zde bylo zřízeno muzeum vulkanologie (studium vulkánů a vulkanické aktivity), byly exponáty v budově kanceláře observatoře amerického geologického úřadu. Ústředními exponáty jsou stále funkční seizmografy a zařízení, používaná vědci. Vyhlídka u muzea je také nejlepším místem k pozorování erupcí.

Hlavní vstup do parku je ze silnice Hawaii Belt Road. Silnice Chain of Craters Road vede kolem několika kráterů  směrem k pobřeží.

Foto: Jana Jaderná

Hawaii Volcanoes N.P.

Co si nesmíme nechat ujít:

Archeologické zdroje v Národním parku pokrývají časovou přímku od prehistorických původních indiánů až po euro americká historická místa. Památky se rozkládají od pobřeží až do horských oblastí.

Jeskyně (Caves) v národním parku jsou převážně lávového charakteru, i když zde najdeme také jiné typy podzemních prostor včetně mořských jeskyní, zemních puklin, vulkanických průduchů atd.. Ve spojení s tím se zde nachází mnoho dalších zdrojů informací, jako např. kulturní pozůstatky, paleontologická ložiska a neobvyklé geologické útvary.

Nahuku (Thurston Lava Tube) – jeskyně, otevřená veřejnosti. Pua Po‘o, další z lávových jeskyní, je veřejnosti otevřena pouze na předem domluvené prohlídky s rangery. V parku lze navštívit několik historických míst: 1790 Footprints – otisky nohou ve vrstvě lávy poblíž vulkánu Kilauea.

Ainahou Ranch – ranč postaven Herbertem C. Shipmanem v roce 1941 jako únikové místo před očekávanou japonskou invazí na Havaj, později za druhé světové války byl ranč využíván pro chov dobytka a zásobování armády hovězím masem. Ainapo Trail – stezka o délce 55 km na vrchol Mauna Loa od prehistorických dob až do roku 1916, dnes je v původní podobě zachována pouze cca 18 km dlouhá část stezky ve výšce nad 3 500 m. n. m.

Kilauea Crater – nejnavštěvovanější aktivní vulkán na světě, sídlo bohyně vulkánů, Pele.

Puna Ka‘u Historic District, Volcano House – řada historických hotelů, postavených na úpatí vulkánu Kīlauea, dnešní hotel byl postaven v roce 1941 a rozšířen v roce 1961.

Autor: America Tours

Anketa

Máte raději dovolenou v horách nebo u moře ?
v horách
43,8 %
u moře
56,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 178 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám