Hlavní obsah

Dawson City - město zlaté horečky

Dawson je druhým největším městem kanadského teritoria Yukon. Leží na soutoku řek Klondike a Yukon 530 kilometrů severně od hlavního města Whitehorse. Do nejbližší civilizace je to hodně daleko, pokud bychom si chtěli třeba nakoupit v sousedním městě, pak to bude minimálně 300 kilometrů do osady Tok na Aljašce, kde je jeden supermarket s potravinami.

Foto: Archiv America Tours

Dawson City

Článek

Podnebí je subarktické, město leží nedaleko od polárního kruhu. Zimy sem přinášejí velké množství sněhu a hluboké mrazy přesahující i -40 °C. V létě naopak může být i okolo 30 °C.

Pokud někde uslyšíme Dawson či Dawson City, nejspíš si hned představíme zlato, které město proslavilo. Nebýt jej, nejspíš by dnes na mapě byla jen malá usedlost na soutoku dvou řek.

Foto: Archiv America Tours

Dawson City

Geolog George Mercer Dawson vedl expedici, která v roce 1887 prováděla mapování a vytyčení oblasti Yukon, která byla tehdy pouze součástí Northwest Territories. Na cestě ho doprovázel i geodet William Ogilvie. Jejich úkolem bylo mimo jiné i vytyčení mezinárodní hranice s Aljaškou, která prochází 149. poledníkem.

Přestože Dawsona po celý život trápily různé nemoci, provedl vytyčovací práce v oblasti západu Kanady v mnohem větším rozsahu než kdokoliv jiný po něm.

Přestože v životě nevstoupil na území města, které nese jeho jméno, předpověděl téměř 10 let před zlatou horečkou na Klondiku, že právě okolí řeky Yukon bude jednou místem obrovského naleziště zlata.

William Ogilvie provedl v lednu 1897 oficiální vytyčení města na žádost Josepha Francise Ladue a jeho partnera Artura Harpa. Byl to právě Ogilvie, kdo navrhl, aby bylo město nakonec pojmenováno podle jeho šéfa G. M. Dawsona.

Joseph Ladue měl to štěstí, že byl jedním z těch, kteří prospektovali v oblasti Klondiku a blízkého okolí, když tu bylo v srpnu 1896 objeveno zlato, a proto si jen pár dní nato zakoupil pozemky okolo ústí Klondiku do Yukonu v rozsahu zhruba 65 hektarů. A právě tam vyrostlo budoucí město Dawson.

Zaregistroval si i několik bohatých zlatonosných polí, ve městě zřídil obchod a první saloon. To vše mu umožnilo odejít z Klondiku jako velice bohatý člověk ještě předtím, než sem dorazily desítky tisíc zlatokopů. To bylo v létě 1897.

Foto: Archiv America Tours

Dawson City _ Restaurace

Dne 16. 8. 1896 došlo k objevení zlata na říčce Rabbit Creek, která byla hned nato přejmenována na Bonanzu. Slovo bonanza pochází ze španělštiny a znamená bezvětří, klidné moře, ale i pěkné počasí. Přeneseně se pak ujalo pro označení rychlého nárůstu něčeho dobrého, drahého, prosperity, rychlého zbohatnutí.

Jako oficiální objevitelé zlata na Bonanze se uvádí: Kate Carmack (původním jménem Shaaw Tláa), její bratr Skookum Jim neboli Jim Mason (Keish), jejich synovec Dawson Charlie (Káa Goox) a manžel Kate George Washington  Carmack. Dalším prospektorem, který hledal zlato na Indian River, byl Robert Henderson. A byl to právě on, kdo jako první v oblasti Klondiku zlato našel a začal rýžovat.

Foto: Jaroslav Stehlík

Daily News

V čem byla Bonanza tak výjimečná, byla velikost zlatých nugátů. Kvalitní zábor bylo vždy nutné zaregistrovat u Northwest Mounted Police (NWMP), což byla kanadská jízdní policie dohlížející na tuto oblast. Sídlo měla ve Fortymile River.

Trvalo téměř rok, než se o nálezu dozvěděl svět. První parník Excelsior s nákladem zlata dorazil do San Francisca v červenci 1897. S ním do oblasti přijelo i 5000 zlatokopů. Než se však na Klondike dostali, byly již téměř všechny zlatonosné pozemky rozebrané a nově příchozím nezbylo než pracovat pro někoho jiného, nebo se nechat zaměstnat ve službách. Ty prosperovaly více než těžba zlata.

V roce 1898 žilo v Dawsonu a jeho blízkém okolí cca 30 000 – 40 000 lidí. Stal se tak největším kanadským městem na západ od Winnipegu.

Foto: Jaroslav Stehlík

Hrob Jana Welzla

V dubnu 1899 zachvátil město obrovský požár. Více jak 120 budov lehlo popelem. Netrvalo dlouho a velké množství zlatokopů bylo nuceno opustit Klondike, a to hlavně západním směrem do aljašského Nome na pobřeží Beringova moře, kde byla opět objevena celkem velká naleziště zlata přímo na plážích.

Roku 1904 byl Dawsonu přidělen statut města a změněno jméno na City of Dawson. Od té doby je tedy město známé spíše jako Dawson City. V první dekádě 20. století po odchodu obrovského množství lidí se postupně přecházelo na strojovou těžbu zlata. V další dekádě nastal dost znatelný útlum a úpadek města. Ten se ještě zvýraznil v průběhu 2. světové války, kdy byla těžba zastavena.

Foto: Archiv America Tours

Dawson City

Po válce dostavěná transaljašská silnice se postarala o růst města Whitehorse a krátce poté bylo hlavní město Yukonu přemístěno z Dawsonu právě sem. Psal se rok 1953.

V 60. letech správa kanadských národních parků započala s rekonstrukcí některých památkových budov ve městě.

Foto: Archiv America Tours

Trajekt přes Yukon

V roce 1966 přestalo pracovat poslední korečkové rypadlo na těžbu zlata. Ekonomiku města od té doby drží turistický ruch. Ale sezóna je z klimatických důvodů velice krátká.

Dnes navštíví v letních měsících Dawson City kolem 60 000 turistů, kteří obdivují klidnou atmosféru tohoto místa.

Mnozí čeští turisté navštíví hrob známého českého usedlíka, polárníka, dobrodruha a náčelníka eskymáků Jana Eskymo Welzla.

Autor: Irena Reiterová America Tours

Anketa

Znáte příběh českého cestovatele Jana Welzla?
ano
40,2 %
ne
59,8 %
Celkem hlasovalo 368 čtenářů.

Zajímavosti o Dawson City:

Rozloha: 32 km²

Rozloha: 32 km² Počet obyvatel: 1 340

Rozloha: 32 km² Počet obyvatel: 1 340 Z odhadovaného počtu až 40 000 lidí, kteří do Dawsonu přišli, jich zhruba 15 000 začalo s hledáním zlata, z nich asi 4 000 na zlato narazilo, ale pouhých pár set lidí na zlatě zbohatlo. Nejznámějšími zlatonosnými potoky byly Bonanza, Eldorádo (její přítok) a Hunker Creek. Na nich bylo provedeno zhruba 10 000 záborů. Zábor znamenal délku 150 m potoka včetně okolí až po svahy údolí. Později byl snížen na polovinu.

Související témata:

Výběr článků

Načítám