Hlavní obsah

Tucson – poznejte poušť s obřími saguary ze hřbetu koně

Tucson najdeme v jižní části státu Arizona, necelých 100 km od hranice s Mexikem, v okresu Pima County, v regionu známém jako Sonora Desert, který je ve světě jediným místem, kde rostou obří kaktusy saguaro.

Foto: Irena Reiterová America Tours

V koňském sedle...

Článek

Po Phoenixu je Tucson druhým největším městem v Arizoně. Město leží v údolí s rozlohou 500 mil² v nadmořské výšce cca 700 m. Je obklopené pěti pohořími – na severu Santa Catalina Mountains, na východě Rincon Mountains, na jihu a jihovýchodě Santa Rita Mountains, na západě Tucson Mountains a na severozápadě Tortolita Mountains. Ve třech z uvedených pohoří některé z vrcholů dosahují téměř 3000 m.

Kruhový výhled na zmíněná pohoří i město v údolí si můžeme vychutnat z vrcholu Sentinel Peak, nazvaného studenty univerzity v roce 1915 jako „A“ Mountain. Oblastí protékají tři řeky – Santa Cruz River, Rillito River a Pantano Wash.

Foto: Jan Kužel America Tours

Okolí Tucsonu

Tucson je známý mírným klimatem po celý rok. Až na malé výjimky jsou dny teplé a slunečné. V letních měsících může být teplota značná, ale vzhledem k nízké vlhkosti a střední nadmořské výšce, je snáze snesitelná. Dvě období dešťů přispívají k dostatku vláhy. Letní dešťové srážky bývají někdy označované jako monzunové období, další srážky přichází v zimě.

Foto: Jan Kužel America Tours

Pima Air Museum

Tucson je jednou z nejdéle nepřetržitě obydlených oblastí na severní polokouli. Uvádí se, že lidé zde žili již před 10 000 lety, ale oficiálně bylo město založeno roku 1775. Často je označováno jako „the Old Pueblo“. Za uplynulá tři staletí se ze španělské základny přeměnilo na prašné pohraniční město a postupně se rozrostlo s přilehlými oblastmi v metropoli s téměř miliónem obyvatel, s důležitým železničním uzlem a stalo se jedním z nejrychleji se rozvíjejících měst v zemi.

Všude okolo naleznete kombinaci starého a nového. Na jedné straně se jedná o živé kulturní, progresivní a ekonomicky rozvinuté centrum se sídlem University of Arizona, na druhé straně se místní snaží zachovat jedinečnost oblasti, historii a kulturu. Vliv domorodých Američanů, Španělů, Mexičanů a místních osadníků se odráží v architektuře, umění, hudbě i jídle.

Tucson je jedinečnou destinací pro návštěvníky, kteří touží zažít atmosféru legendárního Starého západu a zároveň hledají pohodlí moderního města. Blízkost mexických hranic u města Nogales láká mnohé cestovatele k poznání tohoto koutu Mexika.

Foto: Irena Reiterová America Tours

Tucson

Při návštěvě Tucsonu se se současností a zejména s historií můžeme nejlépe seznámit při procházce oblastí El Presidio Historic District, která je zahrnuta v Národním registru historických míst. Najdeme zde soukromé rezidence, četné historické stavby z let 1848 - 1929, úřady, vládní budovy, obchody, restaurace, parky, Museum of Art complex, Pima County Courthouse atd. Svou barevností jistě zaujmou historické adobe domky (druh cihel se speciálními tepelnými vlastnostmi).

Budete-li sledovat „tyrkysovou linku“ Presidio Trail, dostanete se do vzdálenějších historických, ale i jinak zajímavých míst. Je možno využít též okružních jízd. Potřebné informace, letáky, brožurky obdržíte v dobře vybaveném Tucson Visitor Center.

Foto: Archiv

Tucson

V Sonorské poušti, kde se nachází ojedinělý Saguaro National Park, je největší koncentrace majestátních kaktusů saguaro. Je též domovem pozoruhodného množství rostlin, mnoha druhů kaktusů a celé řady zvířat. Květ kaktusu saguaro je státní květinou Arizony. Setkáte se s ní na mnoha místech, mimo jiné je vyobrazená i na státní poznávací značce Arizony. Kaktusy kvetou v květnu a červnu krásnými, krémově bílými kvítky se žlutými středy, jejich velikost je asi 5 m.

Spatřit rozkvetlé saguaro se považuje za velkou vzácnost vzhledem k tomu, že květy, které se otevírají za vlahých nocí, kdy jsou opylovány netopýry, ptáky a hmyzem, a v poledním žáru se zavírají, vydrží cca 18 hodin. Kaktusy mohou dosahovat výšky až 15 m, obvod kmene až 3 m. Růst, který je velmi pomalý, závisí na podmínkách konkrétního místa a množství vláhy. Vzrostlé exempláře s několika rameny mohou mít stáří úctyhodných 200 let. Kaktusům může trvat až 75 let, než se začnou větvit do dalších ramen.

Foto: Archiv

Mezi kaktusy...

Chcete-li zažít atmosféru autentického amerického Západu, zajistěte si ubytování na některém z blízkých rančů. Setkáte se s tradiční pohostinností, budete se moci věnovat různým sportovním či jiným aktivitám, navštívit vzrušující rodeo, poznat pravý život na ranči či se dozvědět o unikátním prostředí pouště, a nakonec večer relaxovat s kovboji u dobrého jídla (steak barbeques a indiánské speciality jsou samozřejmostí) a pití za zvuků americké hudby a plápolajícího ohně.

Nejlepší způsob, jak poznat poušť, je ale určitě ze hřbetu koně. Houpavým pohybem budete projíždět pouštními stezkami i mimo ně, obdivovat okolí lemované hradbou hor a budete žasnout nad rázem krajiny, kterou zde příroda dokázala vytvořit. Není ani třeba mít zvláštní schopnosti s jízdou na koni. Koně jsou na jízdu s turisty vycvičení a zkušení rančeři přizpůsobí tempo vašim schopnostem. Je to jedinečný zážitek, na který budete jistě dlouho vzpomínat.

Foto: Irena Reiterová America Tours

Ranč

Několik mil severozápadně od Tucsonu leží město Oro Valley. Má asi 40 000 obyvatel. Slovo ORO znamená ve španělštině zlato a odráží dávnou dobu, kdy zde prospektoři hledali zlato. Dnes je Oro Valley vyhlášenou oblastí s prvotřídními golfovými hřišti. Oro Valley je bránou do národního parku Catalina State Park s možností turistiky, jízdy na kolech i na koních, pozorováním ptáků atd. Každoročně město pořádá několik atletických závodů včetně Holualou Tucson Marathon a jednou za rok se zde koná Arizona Distance Classic.

Autor: Irena Reiterová  America Tours

Anketa

Chtěli byste prožít dovolenou na ranči ?
ano
82,7 %
ne
17,3 %
Celkem hlasovalo 277 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám