Hlavní obsah

Rocky Mountain - drsný park na severu Colorada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rocky Mountain National Park zahrnuje přibližně 1 076 km2 území v severní části Colorada zvané Front Range (první horský hřeben Skalistých hor nad rovinatou prérií). Park je rozdělen Kontinentálním předělem, díky němuž mají východní a západní část rozdílný charakter.

Foto: Rocky Mountain CVB

Bighorn Sheep

Článek

Východní část parku má tendenci být sušší, s mohutně zaledněnými vrcholy a ledovcovými kary. Naproti tomu západní část parku je vlhčí a svěžejší, bohatší na srážky, s dominujícími hlubokými lesy. Červenec a srpen jsou nejteplejšími měsíci, kdy teploty mohou dosahovat až 27° C, i když není neobvyklé, že v noci klesají pod bod mrazu.

V nejnižších polohách najdeme horské lesy a pastviny. Dominuje zde borovice těžká, která preferuje sušší oblasti, ve vyšších polohách lze ale najít též douglasky. Ve výšce nad 2700 m jsou hojnými např. smrk Engelmannův, osiky či jedle plstnatoplodá. Zkroucené a větrem ošlehané kmeny vyprávějí příběhy o drsném podnebí poblíž vrcholů hor. Tyto lesy jsou hustší a vlhčí. Nad linií stromů, přibližně nad 3500 m. n. m., stromy mizí a převládá rozsáhlá vysokohorská tundra.

Bez ohledu na to, v jakém ekosystému zrovna jste, budete ve společnosti zvířat – losů, jelenců, ovcí tlustorohých, kojotů, medvědů černých, pum a stovek dalších. Zahlédnout můžeme veverku obecnou, duhově zbarveného kolibříka šestibarvého, nebo pískající pišťuchy.

Foto: Rocky Mountain CVB

Sprague Lake

Oblast známá nyní jako Rocky Mountain National Park je osídlena lidmi již po 10 000 let. Archeologové našli přes 300 prehistorických míst ve výškách mezi 2400 – 3960 metrů nad mořem. Existují důkazy o pobytu původních indiánů. Díky vysokým nadmořským výškám a drsným zimám byla oblast osídlena hlavně v teplejších měsících – ponejvíce pak počátkem podzimu, kdy zde byla hojnost vysoké zvěře a losů.

Historická archeologická naleziště zahrnují pozůstatky cest, usedlostí, rančů, dolů, hornických městeček, srubů, dřevorubeckých pil a také několik starých tábořišť a vstupních stanic. Expedice vedená majorem Stephenem H. Longem, po kterém je pojmenován nejvyšší vrchol Longs Peak (4 346 m), navštívila park v roce 1820, ale nikdy nevstoupila do hor.

Foto: Rocky Mountain CVB

Sunflower Woody Actinea

Praktické informace:

Park je otevřen celoročně, pro přenocování musí být vystaveno povolení, tábořit a nocovat lze pouze na určených plochách a tábořištích. V parku je celkem 578 kilometrů značených turistických cest a stezek, 150 jezer a 720 kilometrů vodních toků. Přes 60 horských štítů sahá do výšky nad 3 700 metrů. V horských ledových karech najdeme několik menších ledovců a stálých sněhových polí – např. ledovce Andrews Glacier, Sprague Glacier, Tyndall Glacier, Taylor Glacier, Rowe Glacier, Mills Glacier a Moomaw Glacier.

Foto: Rocky Mountain CVB

Vodopád

V parku je k dispozici pět návštěvnických center. Správa parku sídlí v Beaver Meadows Visitor Center, leží na silnici U.S. 36, tři míle západně od města Estes Park.

Alpine Visitor Center – otevřeno denně od května do října, centrum se nachází v průsmyku Fall River Pass u křížení silnic Trail Ridge and Old Fall River. Zde můžete vyrazit na túru s rangery do „země nad stromy“.

Fall River Visitor Center – leží na silnici U.S. 34, pět mil západně od Estes Park, svojí radou nám jsou nápomocni rangeři, dozvíme se mnohé o životě v divočině, můžeme si zakoupit naučnou literaturu, pro děti je připravena naučná výstavka. Součástí centra je také občerstvení a obchod se suvenýry.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Rocky Mountain

Kawuneeche Visitor Center – otevřeno celoročně, nachází se jednu míli severně od města Grand Lake na silnici U.S. 34 u vjezdu do parku. Centrum nabízí vycházky pod vedením rangerů, promítání filmů o parku, o řece Colorado a lidech žijících v oblasti, prohlédnout si můžeme topografickou reliéfní mapu parku, v nabídce je též prodej literatury a povolenek k táboření.

Moraine Park Visitor Center – v provozu denně od dubna do října. Centrum najdeme na silnici Bear Lake Road, 1,5 míle od vjezdu Beaver Meadows. V centru je několik expozic o přírodní historii a prodej literatury, projít si můžeme necelý kilometr naučné přírodní stezky.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Rocky Mountain

Co si nesmíme nechat ujít:

• Dominantou parku je hora Longs Peak (4 346 m), viditelná z mnoha bodů. Každoročně se o její zdolání pokusí tisíce nadšenců. Nejsnadnější cestou je tzv. Keyhole Route (doslova „cesta klíčovou dírkou”), schůdná kvůli množství sněhu a ledu pouze v nejteplejších letních měsících. Cesta o délce 13km překonává převýšení 1480 metrů. Rozsáhlá východní stěna, včetně zóny zvané The Diamond (Diamant), nabízí množství klasických horolezeckých cest.

Foto: Jakub Fučík America Tours

Rocky Mountain

• Jezero Bear Lake (Medvědí jezero), v srdci parku, je oblíbenou destinací a počátkem turistické stezky. Jezero leží pod vrcholem Hallett Peak a pod Kontinentálním předělem. U jezera začíná několik cest různé obtížnosti. Silnice Bear Lake Road je otevřena celoročně (možnost dočasného uzavření při nepřízni počasí).

• Jižní oblast parku s názvem Wild Basin je odlehlý kout divočiny. Oblastí prochází několik stezek a oblíbenou činností je zde „backpacking” (turistika s batohem).

• Sněhem pokrytý horský hřbet Never Summer Mountains (doslova „nikdy léto”) se nachází na západní straně parku. Zde se jižně směrovaný Kontinentální předěl láme do ostré severní smyčky. Hory samotné jako výsledek vulkanické aktivity jsou strmé a rozeklané, většinou pokryté hlubokým sněhem. Tato oblast zažila nejvydatnější dolování v prostoru parku, stezky vedou kolem starých dolů a opuštěných „ghost towns” (města duchů).

Foto: Jakub Fučík America Tours

Rocky Mountain

Paradise Park (Rajský park) je ukryt mezi štíty nad jezerem Grand Lake – tato drsná a divoká část nemá žádnou stezku, která by tudy procházela. Historická část Holzwarth Historic District je původním hostinským rančem na řece Colorado.

Autor : America Tours

Anketa

Láká vás návštěva tohoto drsného národního parku?
ano
94,2 %
ne
5,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 667 čtenářů.
Související témata:

Výběr článků

Načítám