Hlavní obsah

Zapomeňte na Tádž Mahal. Největším zážitkem v Indii je návštěva slumu

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé tu žijí v nuzných podmínkách, špíně a chudobě. Přesto je prohlídka slumu Dharavi v Bombaji největším zážitkem, který si turista může v Indii dopřát, dokonce větším než návštěva slavného Tádž Mahalu. Alespoň to vyplynulo z výsledků cen portálu TripAdvisor Travellers‘ Choice a nově vyhlášené kategorie Zážitky.

Foto: Profimedia.cz

Pro množství slumů se Bombaji občas přezdívá Slumbaj.

Článek

Komentovaná prohlídka jednoho z největších slumů na světě je podle cestovatelů zkrátka nezapomenutelná. První místo získala sice jen v Indii, ale na žebříčku zážitků v Asii stanula na desáté příčce. Předčila tak kromě návštěvy Tádž Mahalu i prohlídku Starého Dillí.

Při prohlídce slumu, která vyjde na zhruba 260 korun, se může malá skupinka turistů podívat do útrob domků, ale také navštívit místní pekárnu nebo třídírnu odpadu. „Procházka skrz Dharavi je takovým náhledem, jak mnoho lidí v Bombaji žije a pracuje, s průvodcem se podíváte na nejzajímavější místa, aniž byste se ztratili,“ komentuje společnost Reality Tours and Travel prohlídky slumu.

V minulosti se nicméně procházky chudinskou čtvrtí staly terčem kritiky. Odvážnější turisté mohli v některém z domků i přespat společně s 16členou rodinou. Podle některých lidí jde o nevkusný druh turistiky, který těží z neštěstí lidí, a navíc je vykresluje jako absolutní chudáky.

Zvítězila prohlídka Vatikánu

V celosvětovém měřítku zvítězila v kategorii Zážitky, jež se zaměřuje zejména na organizované prohlídky a další aktivity, návštěva Vatikánských muzeí, Svatopetrské baziliky a Sixtinské kaple v rámci služby skip-the-line, tedy bez nutnosti čekat ve frontě.

Druhé místo má plavba kolem architektonických skvostů v Chicagu, třetí jednodenní výlet po Toskánsku a jeho dominantách. Čtvrtým nejlepším zážitkem je šnorchlování na Islandu a první pětku uzavírá vyjížďka na e-biku po národní rezervaci Red Rock Canyon v Nevadě.

O pořadí v cenách Travellers’ Choice rozhoduje algoritmus, který analyzuje miliony uživatelských recenzí na TripAdvisoru. Letos už byly vyhlášeny kategorie Hotely, Destinace nebo Pláže.

Reklama

Výběr článků

Načítám