Severní Korea není snem každého cestovatele. Přísný režim, bezpečnostní doprovod a pro běžného turistu téměř žádná možnost poznat skutečný život v izolované zemi. Britský cestovatel Jordan Simons se však v květnu do hlavního města země Pchjongjangu vydal a svoje zážitky natočil na kameru.

Už při opouštění hotelu po šesté hodině ranní dostal Simons k ruce dvě ženy, které fungovaly jako dohled nad zahraničním turistou. Po příjezdu autobusem na letiště v celém terminálu nebyla ani noha, první dveře dokonce byly zamčené.

Restaurace nečekejte

Osmadvacetiletý Brit tak první hodiny na letišti strávil naprosto sám. Simons odložil zavazadla ve vestibulu a měl čas si letiště projít křížem krážem. Snídaně se však nedočkal. Nejenže na letišti nebyli cestující, chyběl i personál.

Pokud se tedy chystáte na návštěvu Severní Koreje, připravte se, že na letišti se pravděpodobně nenajíte. „Jediné, co je tu k jídlu, jsou nějaké sušenky, případně vakuovaná sušená ryba. Později otevřela alespoň kavárna,” nestěžoval si cestovatel.

Říká se, že žádná samota netrvá věčně, a tak i na letiště v Pchojngjangu se později začali lidé v menším množství scházet. Pokud bychom však srovnali nával na světových letištích, vyjde ze souboje Severní Korea jako poražená. Nebo jako vítěz?

Záhadný hamburger na palubě

Z Pchjongjangu byly naplánovány celkem dva lety, oba do Číny - jeden do Pekingu, druhý do Šanghaje. Simons si vychutnal kávu a čekal na první z letadel s cílovou destinací v čínském hlavním městě.

ČTĚTE TAKÉ:
Létání bez pilotů? Sedm z deseti lidí je pro
Ekologie mění po automobilovém průmyslu pozvolna i ten letecký

Brit prošel rychlou bezpečnostní kontrolou, a ačkoliv měl na palubě letadla zakázáno natáčet, pořídil snímky severokorejských novin, hamburgeru a vody, kterou na palubě dostal, a to i přes nízké hodnocení kvalit severokorejských aerolinek.

„Myslím, že ve srovnání s některými nízkonákladovými evropskými společnostmi ty aerolinky nejsou zase tak špatné. Dokonce jsem dostal i záhadný hamburger, byl jsem však ujištěn, že se jedná o vepřové maso,” popsal zážitek Simons.