Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na knižní festival, závody koloběžek či za šermíři

Novinky, mšv

Druhý červnový víkend nabízí bohaté vyžití všem rodinám s dětmi. Je přitom jen na nich, zda chtějí čas trávit spíše odpočinkem, nebo aktivně. V Praze můžete vyrazit na knižní festival nebo závody koloběžek. Zaběhat si můžete s rodinou také v Kroměříži. Na řadě památek se konají historické akce se šermíři.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi na knižní festival. Ilustrační foto

Článek
Praha

Knižní festival

Chcete vést své děti ke čtení? Pak s nimi navštivte festival Knihex, který se v sobotu koná v Kasárně Karlín. Představí se na něm spíše menší nakladatelství, doprovodný program pak nabídne několik přednášek nebo divadelní představení právě pro nejmenší. Jednotlivá nakladatelství chystají také své vlastní workshopy. Více se dozvíte zde.

Závody koloběžek

Projeďte se s dětmi na koloběžkách v rámci sportovně-charitativního projektu Koloběžka Cup. Užijete si den plný zábavy, drandění a dovádění, ale zároveň díky startovnému přispějete na pomoc handicapovaným dětem. Doprovodný program zahrnuje různá vystoupení, dorazí i Michal David nebo kouzelník Richard Nedvěd. Podrobnosti zde.

Sportovní den

Chcete strávit neděli v pohybu? Pak navštivte Žluté lázně, kde se koná sportovní den a veškeré aktivity si budete moci zkusit zcela zdarma. Na každém stanovišti na vás navíc bude čekat lektor, který vám případně poradí nebo pomůže se základní instruktáží. Za dobrý výkon budou děti odměněny diplomem a dalšími drobnými věcmi. Více informací najdete zde.

Středočeský kraj

Po stopách rytířů

Vydejte se po stopách blanických rytířů na cyklistické akci, která startuje v sobotu nedaleko Vlašimi. Zdatnější kolaři mohou vyrazit na 34 kilometrů dlouhou trasu, pro rodiny s dětmi bude ale zřejmě vhodnější osmikilometrová, na níž budou v průběhu také soutěžní stanoviště s úkoly. V cíli proběhne pasování všech účastníků na rytíře. Další informace najdete zde.

Šermířské vystoupení

Vydejte se o víkendu na zámek Žleby, kde vám prohlídku zpestří doprovodný program. Návštěvníci budou moci přihlížet napínavému souboji šermířů z období třicetileté války, čeká vás také návštěva hradního sklepení nebo věžního pokoje pro hosty. Další informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Letní slavnost

Přivítejte léto s obyvateli parku Zeměráj. Slavit se budou takzvané Letnice, při této příležitosti si budete moci uplést věnce, vytvořit obětiny, ale zkusíte si také umlít mouku a upéct placky. Uctěním božstva také zajistíte dostatek vláhy na celý rok. Mimo to budou k dispozici i všechny ostatní aktivity, které park nabízí. Více naleznete zde.

Plzeňský kraj

Po včelí stezce

Jak důležité jsou pro veškerý život včely, můžete zjistit v sobotu v Plzni. Při putování po zábavné včelí stezce na vás čekají hry a soutěže, dozvíte se, jak pracují včelaři a vyzkoušíte si i práci s jejich pomůckami. V rámci workshopu si budou moci děti zkusit vyrobit svíčku nebo ozdobit medový perníček. Další informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Benefiční den

Na Velkém Rybníku na Karlovarsku se o víkendu uskuteční pátý ročník benefičních dnů, tentokrát na podporu Filípka, který trpí sérií zdravotních komplikací. Akce se zúčastní několik hudebních skupin, je připraven také bohatý program, který čítá například lanovou dráhu nad rybníkem, jízdu ve člunu s hasiči nebo jízdu na čtyřkolkách. Podrobnosti naleznete zde.

Ústecký kraj

Rodinný festival

Pro všechny věkové generace je určen rodinný festival Bezva Fest, který se uskuteční v sobotu v Litoměřicích. Čeká na vás množství hudební produkce, nebudou chybět například Mikolas Josef či Pavel Callta, dále animační programy pro nejmenší, sportovní zóna, adrenalinový běh a různé další atrakce, třeba kreativní dílny. Více naleznete zde.

Liberecký kraj

Dětský den

Vyrazte na 4. ročník Dětského dne, který se v sobotu uskuteční v Panském lomu v Hanychově. Pro malé návštěvníky jsou připraveny úkoly, tvořivé dílničky, táborák, nad nímž si budou moci opéct buřty, ale také oblíbené malování na obličej. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Šermíři na hradě

Na hradě Pecka v Podkrkonoší se v sobotu uskuteční festival šermířských a historických skupin. Těšit se můžete na nespočet bojových ukázek, ale také historické tance. Sami návštěvníci si budou moci vyzkoušet střelbu z kuše nebo si prohlédnout historické zbraně. Více informací najdete zde.

Pardubický kraj

Den pro rodinu

Děti se budou moct vyřádit v rámci Dne pro rodinu, který se v sobotu uskuteční v Klášterci nad Orlicí. Návštěvníci se budou moci zapojit do zábavných her a soutěží, připraveny jsou též drobné workshopy, například malování na textil. Chybět nebude ani malování na obličej nebo možnost vyřádit se na koloběžkách. Více najdete zde.

Vysočina

Pohádková neděle

Co by byla neděle bez pohádek? Přímo uprostřed pohádkových příběhů se můžete ocitnout v neděli na telčském zámku. Připravena je soutěžní cesta s úkoly, šermířské vystoupení nebo loutkové a žonglérské performance. Součástí jsou také řemeslné trhy a mnoho dalšího. Více naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Lidová řemesla

Seznamte se blíže s lidovými řemesly. Vyrazte o víkendu do Kunštátu, kde své umění a výrobky představí téměř stovka řemeslníků. Kromě nich dorazí také jezdci a chovatelé koní, kteří návštěvníkům odhalí, kam až sahá pouto mezi těmito ušlechtilými zvířaty a člověkem. Více informací najdete zde.

Olomoucký kraj

Ze stejné planety

Přijďte strávit hezké chvíle na velký piknik, který se v sobotu koná ve Velké Bystřici. Akce s názvem Jsme ze stejné planety tentokrát představí společně tři státy - Polsko, Německo a Slovensko. Návštěvníci se mohou těšit na dobroty z těchto zemí, ale také na různá vystoupení. Další informace zde.

Zlínský kraj

Vybarvený běh

Vyrazte i s dětmi na Vybarvený běh v Kroměříži. V tomto závodu nejde o výkony, ale především o zábavu, je určen přeci jen i těm nejmenším. Po skončení akce se můžete těšit na doprovodný hudební program, kde kromě lokálních kapel vystoupí také Michal Hrůza nebo Thom Artway. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Muzejní noc

V Ostravě se bude, stejně jako v mnoha dalších městech, v sobotu konat muzejní noc. Při ní se představí na 30 soukromých i státních organizací a návštěvníci se mohou těšit na speciální program v mnoha z nich. K návštěvě zve například Národní zemědělské muzeum, Slezkoostravská galerie a další. Jaké zážitky jednotlivé instituce chystají, se dozvíte zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám