Hlavní obsah

Páteční Noc kostelů otevře běžně nepřístupné památky po celém Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přiblížit se křesťanství, seznámit se s liturgickými prostory a poznat historii je cíl celorepublikové akce s názvem Noc kostelů. Díky ní se otevírají dveře mnoha památek, které veřejnost běžně navštívit nemůže.

Foto: archiv Sionský kostelík

Kostel sv. Ondřeje neboli Sionský kostelík patří mezi památky, které se do akce zapojí.

Článek

Letošní Noc kostelů bude pestrá, do akce je podle pořadatele aktuálně přihlášeno 1229 kostelů a modliteben napříč všemi kraji. Kromě prohlídek prostor památek jsou součástí i další aktivity, připraveno je přes 4500 programů. Tradiční tištěný průvodce letos nevyšel.

Lidé si z množství akcí mohou vybírat kromě webových stránek nově také v aplikaci pro mobilní telefony. Pořadatelé se také spojili s jedním z provozovatelů sdílených městských kol, lidé tak mohou od pátečních 09.00 do sobotních 12.00 ujet dvě cesty do 30 minut zdarma.

Po stopách Šikmého kostela aneb Putování Karvinskem a Ostravou

Tipy na výlety

Noc kostelů a epidemie koronaviru

Zatímco pořadatelé mnoha kulturních a společenských akcí museli kvůli opatřením proti šíření koronaviru odvolat již druhý ročník, Noc kostelů se podařilo uspořádat loni po tehdejším rozvolnění i letos.

Přesto ale bude pro účastníky dnes platit, že by si měli všude dezinfikovat ruce, mít nasazenou ochranu dýchacích cest, dodržovat rozestupy a mít u sebe doklad o platném negativním testu, potvrzení o prodělaném onemocnění či potvrzení o očkování.

Chvojenský kostel oplývá nejen pozitivní energií, ale i zcela ojedinělými freskami

Tipy na výlety

Historie Noci kostelů

V roce 2005 proběhla první Noc kostelů (Lange Nacht der Kirchen) ve Vídni. O rok dříve nechal kostelník v jednom z vídeňských kostelů večer během úklidu kostel otevřený a zjistil, že otevřené dveře ve večerní atmosféře lákají kolemjdoucí. Během čtyř let se akce spontánně rozšířila do celého Rakouska a každoročně se do Lange Nacht der Kirchen zapojuje na 700 kostelů a modliteben.

V ČR se Noc kostelů koná od roku 2009. V posledních letech bylo při Noci kostelů v Česku zaznamenáno přes půl milionu návštěvnických vstupů. V roce 2020 poznamenaném pandemií bylo v ČR otevřeno 1157 kostelů, kaplí a modliteben a pořadatelé napočítali přes 205 000 návštěvnických vstupů.

Další tipy na víkend najdete v internetovém magazínu ProŽeny <<<

Když jel kostel po kolejích…

Historie

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám