Hlavní obsah

Thajská zátoka Maya Bay bude zavřená až do roku 2021

Novinky, mšv

Thajská zátoka Maya Bay, známá z filmu Pláž, zůstane uzavřena až do roku 2021. Podle odborníků potřebuje ještě víc času na zotavení, než znovu přivítá návštěvníky. K jejímu znepřístupnění došlo už loni v červnu kvůli množství turistů, kteří měli negativní vliv na tamní ekosystém a korálové útesy, píše server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Zátoku Maya Bay proslavil film Pláž s Leonardem DiCapriem.

Článek

Původně byl plán zátoku, která se nachází na ostrově Koh Phi Phi Leh, otevřít už koncem loňského října. Později úřady rozhodly, že bude uzavřena na delší nespecifikovanou dobu. Tu nyní upřesnily s tím, že se Maya Bay nejspíš otevře v létě 2021, aby měl ekosystém ještě čas na zotavení.

„Zhodnotíme pak celou situaci a rozhodneme, zda je zátoka připravená na turisty,“ uvedl pro server CNN ředitel správy thajských národních parků Songtam Suksawang. „Příroda potřebuje více času, aby se dala do pořádku. Náš tým bude stav přezkoumávat každé tři měsíce,“ doplnil.

Zátoka se dlouho potýkala s množstvím lidí. V roce 2017 ostrov denně navštívilo na 5000 turistů a takové davy se podepsaly na tamním ekosystému, zejména korálových útesech. „Turisté jsou ignoranti a neuvědomují si škodu, kterou mohou způsobit pouhým saháním na korály. Jsou více neohrabaní než profesionální potápěči,“ uvedl minulý rok mořský biolog Jean-Luc Solandt. „Bylo dokázáno, že některé složky z krémů na opalování se mohou oddělit od těla a korály zabíjet,“ dodal.

Ke znepřístupnění podobných lokalit dochází v posledních letech poměrně hojně. V dubnu bylo rozhodnuto, že se na jeden rok uzavře turistům indonéský ostrov Komodo, který je domovem varanů. Experti se chtějí zaměřit na rozšíření jejich populace.

Reklama

Výběr článků

Načítám