Hlavní obsah

Kalifornský domek Flintstoneových přitahuje pozornost. Úřady s ním mají problém

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na zahradě stojí dinosauři a návštěvníky vítá postava Freda Flintstonea v životní velikosti. Bizarní domek v severní Kalifornii odkazující ke slavné pravěké rodince přitahuje právem pozornost zvědavců. Není však jisté, jestli neotřelá turistická atrakce do budoucna přetrvá. Úřady totiž po majitelce chtějí, aby instalace ze zahrady odstranila, píše agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V kalifornském Hillsborough stojí replika domu FlintstoneovýchVideo: AP

 
Článek

Na domek v kalifornském městečku Hillsborough se přijíždějí podívat návštěvníci z různých koutů státu. Kromě sochy Freda Flintstonea je vítá také slavný pokřik Yabba Dabba Do a řada dinosauřích skulptur. A právě s nimi mají úřady problém a snaží se, aby majitelka domu uměleckou instalaci ze své zahrady odklidila. Proti tomu se ovšem staví tisíce příznivců, kteří v petici žádají o její zachování.

Dům patří 84leté Florence Fangové, která dům na sanfranciském předměstí před dvěma lety koupila. Nyní řeší, že bude možná muset všechny sochy odklidit. „Vždy to byl populární dům, lidé se na něj rádi jezdili dívat,“ řekla právní zástupkyně Fangové Angela Aliotová. Dům neobvyklých tvarů má relativně dlouhou historii, v roce 1976 ho postavil architekt William Nicholson, a právě pro svou neobvyklou podobu vždy přitahoval zraky zvědavců.

Místním se nelíbí

Zástupcům města přijde dinosauří expozice vzhledem k místnímu charakteru nedůstojná. Hillsborough si podle právníka Marka Hudaka cení svého venkovského rázu. „Problémem je umělecká instalace, dinosauři, zvířecí sochy, nápis a další věci. Na tohle vše potřebujete povolení, a to majitelka nedostala,“ řekl. „Obrátili jsme se na soud, který snad rozhodne v náš prospěch a donutí majitelku objekty odstranit,“ doplnil.

Ačkoli má dům Flintstoneových řadu příznivců, podle Hudaka je trnem v oku pro některé obyvatele Hillsboroughu. „Mnoho lidí si myslí, že ta instalace vůbec nekoresponduje s charakterem města. A bojí se, že by někdo další mohl dostat podobný nápad a postavit si na zahradě třeba sochy postav ze Star Wars, na které by se musel pak každý koukat,“ vysvětluje Hudak.

Dům samotný obestírá také řada nepodložených historek. Podle serveru Atlas Obscura se traduje, že ho kdysi vlastnil George Lucas, tvůrce Hvězdných válek, nebo také několik investorů ze Silicon Valley. Tak či tak je desítky let jednou z kalifornských atrakcí a nezávisle na výsledku soudního jednání zřejmě i nadále bude.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám