Hlavní obsah

Paříž, Řím, Györ: eurovíkendy táhnou

Právo, Jakub Svoboda

Tuzemské ekonomice se daří a zlepšená finanční situace většiny domácností vybízí české turisty k častějším návštěvám zahraničí. Trendem nejen mezi mladšími lidmi jsou eurovíkendy.

Foto: Profimedia.cz

Koloseum v Římě

Článek

Zájem o ně za poslední rok vzrostl zhruba o patnáct procent. Vyplývá to z údajů cestovních kanceláří, které oslovilo Právo. Kromě tradičních destinací, jakými jsou Paříž, Řím, Londýn či Benátky, jsou stále populárnější i Amsterdam, Barcelona, Lisabon nebo maďarský Györ. Vedle zakoupených zájezdů lidé stále více vyrážejí na prodloužené víkendy i po vlastní ose, letecky či autem, ubytování si rezervují sami přes internet.

Zatímco většina eurovíkendových destinací vykazuje růst, Londýn kvůli brexitu pokulhává. „Zatímco Británie patřila v minulosti mezi prodejní hity, od loňského roku je vidět, že poptávka je rozkolísaná, nebo spíše upadající. Dokonce i cestovní kanceláře, které s námi spolupracují, si nám stěžují, že organizace zájezdů do Británie je komplikovanější,” řekla Právu ředitelka portálu Slevomat Marie Havlíčková.

Ostatní oblíbené evropské destinace naopak vykazují rostoucí trend. „Prodeje eurovíkendů rostou v průměru v posledních letech zhruba o 15 procent. Ovlivňuje to především lepší ekonomická situace domácností. Dále má velký vliv samotný kalendář, tedy zejména počet volných dní připadající na prodloužené víkendy,” uvedla Havlíčková.

Klasika je nejžádanější

Klasický víkend tráví Češi spíše doma, prodloužený už pak umožňuje i dostatek času na výlet po Evropě. Příkladem mohou být Velikonoce. Jelikož se Velký pátek stal před několika lety rovněž státním svátkem, Velikonoce tak nabízejí čtyři dny volna v kuse, což se významně projevilo na prodejích zahraničních zájezdů a pobytů.

Zájem Čechů o několikadenní pobyty v evropských městech potvrzují i cestovní kanceláře. „Tak, jak se zvyšuje zájem o cestování obecně, platí to i o tzv. eurovíkendech. Meziročně u naší CK dochází k nárůstu mezi 15 až 20 procenty,“ sdělila Právu mluvčí Čedoku Hana Součková s tím, že nejžádanější jsou klasické evropské metropole jako Paříž, Řím, Londýn, Lisabon, Madrid a Barcelona.

Katalánská metropole a vedle ní třeba i Istanbul se stávají v poslední době velkým tahákem podle obchodního ředitele Exim Tours Petra Kostky. „V posledních letech se hodně projevuje zlepšená ekonomická situace. Lidé si tak hlavní dovolenou doplňují i několikrát za rok také prodlouženým víkendem, například na Slovensku, v Maďarsku, Rakousku či Německu, ale cestují i na Jadran,“ uvedl pro Právo. Jak dodal, dění kolem brexitu tato cestovní kancelář pociťuje zatím jen zvýšeným počtem dotazů od klientů, zda a jaké bude mít následky brexit na cestování.

Podle Evy Němečkové z CK Firo-tour jsou eurovíkendy velmi oblíbenou formou krátkodobého cestování již několik let. „Za čtyři dny klienti stihnou načerpat atmosféru města, zlehka poznat jeho historii a krásy. V současné době patří mezi nejžádanější krátkodobé pobyty v Barceloně, Římě, Benátkách nebo Lisabonu,“ dodala.

Češi více cestují i po vlasti, ale nejčastěji jen od pátku do neděle. Kromě pobytů v přírodě, hlavně na horách, jsou podle Havlíčkové oblíbená historická města jako Telč, Český Krumlov nebo Karlovy Vary, v kurzu je i jižní Morava.

Reklama

Výběr článků

Načítám