Hlavní obsah

Londýn předběhl Paříž, byl vyhlášen destinací světa. Praha je jedenáctá

Novinky, mšv

Pokud jste ještě nikdy nebyli v Londýně, neměli byste otálet. Hlavní město Spojeného království je totiž podle serveru TripAdvisor nejlepší destinací světa. Rozhodli o tom sami cestovatelé v rámci výročních cen Traveller’s Choice. Britská metropole tak předstihla Paříž, která žebříčku dominovala minulý rok.

Foto: Profimedia.cz

Londýn se z druhého místa vyhoupnul na první.

Článek

Londýn možná nemá tolik památek, návštěvníky přesto láká svojí jedinečnou atmosférou, kde se historie střetává se současností. Hlavní město Velké Británie láká množstvím muzeí a galerií, například jednou z těch světově nejvýznamnějších Tate Modern. Milovníci nákupů pak mohou vyrazit na proslulou Oxford Street, jež patří mezi nejdražší nákupní ulice světa vedle pařížského bulváru Champs-Élysées nebo newyorské 5. Avenue.

Foto: Profimedia.cz

Bazilika Sacré-Cœur shlíží na Paříž z kopce Montmarte.

Na druhém místě skončila Paříž, která si s Londýnem tentokrát prohodila pořadí. Přesto je město tisíců světel turistickou stálicí, vždyť Francie stále patří k nejnavštěvovanějším destinacím na světě — v roce 2017 ji zhlédlo 86,9 milionu turistů. Paříž láká romantickými ulicemi, muzei, galeriemi, památkami a samozřejmě gastronomií.

Praha předběhla New York i Sydney

Trojici nejlepších destinací uzavírá Řím, který TripAdvisor popisuje jako ohromné muzeum pod širým nebem. Hlavní město Itálie láká na řadu slovutných památek, ať už jsou to pozůstatky z doby Římské říše jako Koloseum či Forum Romanum, nebo novější pamětihodnosti v podobě Fontány di Trevi a podobně. V Římě se ale nevyhnete davům, tedy pokud se nechcete vydat poněkud alternativní cestou.

Foto: Taťána Marenčíková, Novinky

Z Andělského hradu jsou krásné výhledy na Řím.

V žebříčku destinací dále figurují ostrovy Kréta, Bali či Phuket, následně Barcelona, Istanbul, Marrákeš a desítku uzavírá Dubaj. Jedenácté místo obsadila Praha, která předběhla i New York, Tokio, Lisabon nebo Sydney.

Foto: Michael Švarc, Novinky

Pro chrám Sagrada Familia je charakteristická přítomnost jeřábů. Dostavěno by mělo být údajně kolem roku 2022.

Nejlepší destinace jsou dále rozděleny i podle konkrétních světadílů i zemí. Například nejlépe hodnoceným místem v Rakousku je Vídeň, následovaná Salzburgem či lyžařskými středisky Sankt Anton am Arlberg, Eben am Achensee, Neustift im Stubaital a dalšími. Nejlepšími destinacemi v Německu jsou Berlín, Mnichov, Hamburk, Kolín nad Rýnem a páté jsou Drážďany.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Večerní pohled na náměstí Jemaa el-Fna v Marrákeši.

Ceny portálu TripAdvisor jsou vyhodnocovány na základě algoritmu, který analyzuje tisíce uživatelských recenzí. Podle nich pak sestavuje pořadí. Letos byly zatím vyhlášeny kategorie nejlepší hotel, který najdete v Kostarice, a nejlepší pláž, jež se nachází na ostrově patřícím k Brazílii.

Nejlepší destinace světa podle TripAdvisoru:
1. Londýn, Spojené království
2. Paříž, Francie
3. Řím, Itálie
4. Kréta, Řecko
5. Bali, Indonésie
6. Phuket, Thajsko
7. Barcelona, Španělsko
8. Istanbul, Turecko
9. Marrákeš, Maroko
10. Dubaj, Spojené arabské emiráty
11. Praha, Česká republika
Zdroj: TripAdvisor

Reklama

Výběr článků

Načítám