Hlavní obsah

Ženu s dítětem vyhodili z letadla kvůli vzácné kožní chorobě

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velké ponížení zažila Američanka Jordan Flakeová. Zaměstnanci American Airlines jí totiž neumožnili letět, protože její vrozenou kožní chorobu, ichtyózu, považovali za vyrážku, kterou by mohla nakazit ostatní cestující. Žena musela letadlo opustit, aerolinky se za nepatřičné a neoprávněné chování nakonec omluvily, napsal server USA Today.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Flakeová cestovala z Texasu se svým ročním synem, který chorobu rovněž zdědil. Ichtyózu, která není nakažlivá a projevuje se například zarudlou či ztvrdlou kůží, považovala posádka za vyrážku a ptala se ženy, zda má potvrzení od lékaře, že může přijít do styku s lidmi. „Vysvětlila jsem jim, že jde o genetickou vadu,“ napsala Flakeová posléze na Facebooku. Posádce to ovšem nestačilo a ženu nakonec vyprovodila z letadla.

„Zaměstnanec, který mě přišel vyzvednout, se mi omluvil, ale řekl, že nebudeme moci letět. Posádka byla velmi hrubá a oháněla se potvrzením od lékaře,“ dodala Flakeová s tím, že se za svůj život nikdy necítila tak ponížená. Celá situace byla o to nešťastnější, že se odehrála 28. února, v datum, na které připadá Den vzácných onemocnění, jenž má vnášet do společnosti povědomí o neobvyklých chorobách.

Omluva přišla vzápětí

Za nepříjemnou situaci se posléze American Airlines omluvily a zahájily vyšetřování incidentu. „Naším cílem je vytvořit přátelské prostředí pro všechny naše zákazníky. Upřímně se za čtvrteční zkušenost paní Flakeové a jejímu synovi omlouváme,“ napsala společnost v prohlášení. Výlohy za letenky se aerolinky rozhodly uhradit na vlastní náklady.

Flakeová doufá, že její případ poslouží k osvětě a zároveň dodá odvahu lidem, kteří trpí rovněž nějakou kožní chorobou. „Nikdy bych se neměla stydět za to, jaká jsem se narodila. Nikdo po mně nikdy nechtěl, abych mu něco dokazovala lékařskou zprávou. Nejsem nakažlivá. Je na čase přestat v roce 2019 diskriminovat. Ptejte se a naslouchejte,“ doplnila Američanka.

Koncem ledna se na palubě letadla American Airlines odehrál podobný incident. Tehdy musela vystoupit tříčlenná židovská rodina, protože si někteří cestující stěžovali, že zapáchá. Podle členů se ovšem jednalo o náboženskou diskriminaci.

Reklama

Výběr článků

Načítám