Hlavní obsah

Edinburgh zavede jako první britské město turistickou daň

Novinky, mšv

V Edinburghu schválili zavedení turistické daně. Skotská metropole se tak stane prvním městem ve Velké Británii, kde se bude poplatek vybírat. Jeho výše má činit dvě libry na den (59 korun) a bude zahrnut v ceně ubytování. Získané peníze by pak měly být použity třeba na opravu budov a další věci spojené s turismem, napsal server Independent.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní město Skotska Edinburgh

Článek

O zavedení turistické daně se ve městě dlouho diskutovalo, plán měl podporu i u obyvatel Edinburghu, pro zavedení se vyslovilo 85 procent oslovených místních. Poplatek bude součástí ceny ubytování za první týden pobytu.

Radní očekávají, že by se na turistické dani mohlo vybrat ročně až 14,6 milionu liber, což je v přepočtu 430 milionů korun. Ty by pak měly být využity mimo jiné na opravu budov, ale také na další věci, které se pojí s dopady masového cestovního ruchu – Edinburgh navštíví kolem čtyř milionů lidí ročně.

Podle radního Adama McVeye je zavedení daně pro Edinburgh samozřejmá volba. „Budeme díky ní moci investovat a nabízet nadále tak kvalitní služby jako dosud,“ uvedl radní. „Podle průzkumů navíc návštěvníci nemají s tak skromnou částkou, jakou jsou dvě libry, žádný problém a berou to jako pomoc našemu městu. Turistická daň je pro nás budoucnost,“ doplnil. Poplatek ale nejspíš nebude zaveden v brzkých letech, protože ho skotský parlament musí nejprve uzákonit.

Chystají ji na Bali

O zavedení turistické daně se nedávno rozhodlo také na indonéském ostrově Bali, kde mají vybrané peníze posloužit k zachování přírodního a kulturního dědictví. Zatím ovšem není jasné, kdy bude zavedena ani jakým způsobem se bude vybírat.

Reklama

Výběr článků

Načítám