Hlavní obsah

Když na Mallorce kouzlí déšť

Novinky, Kateřina Francová

Na Mallorce je množství krás, které mohou turisté během své letní dovolené obdivovat. V pohoří Serra de Tramuntana, které je od roku 2011 na seznamu UNESCO, se však nacházejí přírodní úkazy, které během horkých letních měsíců zůstávají lidskému zraku skryty. Objevují se až s příchodem vydatných podzimních a zimních dešťů.

Foto: Kateřina Francová

Prameny Ses Fonts Ufanes.

Článek

Geologické podloží Mallorky je převážně vápencové a pod povrchem se nacházejí tisíce jeskyní a dutin, které se během dešťů postupně zaplní vodou. A když jsou podzemní dutiny plné, začne přebytečná voda vyvěrat na povrch.

V pohoří Serra de Tramuntana jsou desítky pramenů a pramínků, ze kterých v zimě vytéká voda téměř nepřetržitě. Původem dešťová voda pak odtéká upravenými koryty a starými zavlažovacími kanály, které zde ve středověku vybudovali Maurové. Jedno místo, kde voda vyvěrá z podzemí, se ale od ostatních pramenů odlišuje.

Podívaná jen na pár dní

Asi 2 kilometry severně od obce Campanet se nachází veřejně přístupný areál statku Gabellí Petit. Zde se v dubovém lese ukrývá jeden z největších přírodních divů Mallorky – prameny Ses Fonts Ufanes. Vodu vytékající z těchto pramenů lze ale spatřit jen pár dní do roka. Ani občasný zimní déšť totiž nezaručí, že prameny začnou být aktivní a z podzemí bude vyvěrat voda.

Foto: Kateřina Francová

Jeden z vývěrů Ses Fonts Ufanes

K tomu, aby se Ses Fonts Ufanes staly aktivními, je potřeba několikadenní intenzivní déšť v oblasti nedaleké hory Tomir, odkud dešťová voda stéká a vsakuje se do rozsáhlých podzemních rezervoárů nacházejících se v oblasti. Když se tyto rezervoáry zaplní dešťovou vodou až ke geologickému zlomu, začne přebytečná voda tímto zlomem vytékat na povrch. A nastává jedinečná podívaná. Nejedná se totiž o žádné klokotající pramínky, ale o silný proud tryskající ze svahu zpod kamenů.

Nelze spočítat, kolik jednotlivých pramenů Ses Fonts Ufanes zahrnují. Voda z hlavních tří vývěrů se s ohlušujícím hukotem valí hlubokými kamenitými koryty jako divoká řeka. Další slabší prameny vytékají ze země v okolním lese. Voda teče po povrchu mezi stromy okolo kamenného domku, ve kterém bylo vybudováno návštěvnické informační centrum. Teče také kousek od pozůstatků prastaré talayotské stavby, která se kousek odtud nachází.

Jakmile se mezi lidmi roznese, že jsou Ses Fonts Ufanes aktivní, zaplní se areál statku stovkami návštěvníků, kteří si toto jedinečné přírodní divadlo nechtějí nechat ujít. Většinou totiž trvá jen den nebo dva a pak z pramenů voda opět přestane téct a koryta těchto dočasných toků opět postupně vyschnou.

Foto: Kateřina Francová

Pramen vyvěrající ze svahu

Ses Fonts Ufanes jsou od roku 2001 vedeny jako přírodní památka, kterou stojí za to navštívit i v době, kdy zde zrovna žádná voda neteče. Procházka dubovým lesem obklopujícím prameny je velmi příjemná a lze ji spojit i s návštěvou nedalekých krápníkových jeskyní Coves de Campanet, které se ukrývají v útrobách protějšího kopce.

Mají tu i vodopády

Že jsou na Mallorce vodopády? Ano, ale jen v zimním období. V létě, kdy je krajina vyprahlá a prší jen výjimečně, bychom v pohoří Serra de Tramuntana padající vodu hledali marně. Jakmile ale nastane chladnější a deštivější podzimní čas a do té doby vyschlá kamenitá koryta potoků se zaplní vodou, najednou se jako mávnutím kouzelného proutku objeví i největší a nejkrásnější vodopád, který pohoří Serra de Tramuntana ukrývá.

Foto: Kateřina Francová

Vodopád Es Salt des Freu

Vodopád Es Salt des Freu se nachází nedaleko malebné horské vesničky Orient. Voda zde kaskádovitě padá do kaňonu Coanegra ukrytého ve vlhkém dubovém lese. Jen pár metrů nad vrcholem vodopádu se tyčí ruina starého vodního mlýna, který zde ve středověku postavili rovněž Maurové. Kolem něj vede cesta dolů pod vodopád, odkud se nabízejí ty nejhezčí pohledy na kaskádu.

Skály kolem vodopádu jsou porostlé zeleným mechem. Sluneční paprsky prodírající se korunami stromů se odrážejí v jemňounké vodní tříšti a kolem vodopádu vytvářejí duhu. Během dne se břehy pod vodopádem zaplní výletníky obdivujícími tuto nádhernou scenérii.

Foto: Kateřina Francová

Vyrazit na canyoning je nejlepší právě v zimě.

Kromě padající vody zde můžeme obdivovat i odvahu adrenalinových nadšenců, kteří zde provozují canyoning a slaňují 25 metrů vysokou část kaskády vodopádu. Canyoning je zde nabízen celoročně, ale jen v zimních měsících, kdy je v potoce protékajícím kaňonem dostatek vody, je tato aktivita nejzajímavější.

Reklama

Výběr článků

Načítám