Hlavní obsah

Skiareál Bílá je beskydskou jedničkou

Novinky, Andrea Drengubáková (Snow.cz)

Skiareál Bílá se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko slovenských hranic a vyznačuje se především lyžařskou všestranností. Aktuálně v areálu panují díky sněhové nadílce velmi dobré lyžařské podmínky, na tratích leží 50 – 100 cm sněhu a v provozu jsou všechny sjezdové i běžecké tratě.

Beskydská jednička BíláVideo: Snow.cz

 
Článek

Bílá patří k největším areálům na Moravě a rozprostírá se hned na dvou protilehlých svazích — severní stinná strana hostí dlouhé sportovní sjezdovky, jižní svahy zas kratší modré.

Naší oblíbenou sjezdovkou na Bílé je Červená FIS, která se může pyšnit homologací na slalom i obří slalom a jezdí se na ní pravidelně mezinárodní závody. Na této závodní trati se vám to hned z úvodu nekompromisně rozjede a až ve spodní třetině se profil tratě trochu narovná. Sjezdovka je sice prudká a díky stínu i hodně rychlá, na druhou stranu je ale po celé délce pěkně přehledná.

Foto: Tomáš Rucký

Bílá patří mezi největší beskydské areály.

Foto: Tomáš Rucký

Na jižní svahy svítí sluníčko už od samého rána.

Červený profil a dostatečnou přehlednost najdete i u vedlejší sjezdovky se zavádějícím názvem Zelená, která díky stínu rovněž zůstává dlouho tvrdá. Chcete-li dát za krátký čas více jízd, využijte kotvového vleku, kde zpravidla nebývají žádné fronty. Jedinou mírnou variantou je na severní straně sjezdovka Modrá, která má zároveň se svými terénními hranami a zatáčkami nejčlenitější profil.

Oproti severním svahům svítí sluníčko na ty jižní už od samého rána. Modré sjezdovky jsou kratší, mírnější a obsluhované kotvovým vlekem. Na „první lano“ jsou tu k vidění pěkně řezané oblouky sportovních lyžařů, později tyto modré tratě opanují spíš kurzy lyžařských škol.

Foto: Tomáš Rucký

V Bílé najdete obtížnější i mírnější sjezdovky.

Myslí na děti

Pod jižními sjezdovkami najdete rozhlehlý a dobře ohraničený dětský park, který patří vůbec k nejvybavenějším dětským parkům v České republice.

Pro děti je tu k dispozici několik pojízdných pásů, dětská pomička, lyžařský kolotoč, malé překážky na nácvik obloučků i prvních malých skoků, kužely, podjížděcí branky, bouchací panák nebo boxovací míč zavěšený na laně. V dětském parku probíhá výuka pod taktovkou lyžařské školy Sun Ski, která se zaměřuje na výuku dětí už od 2 let. Více o škole a parku zde.

Foto: Tomáš Rucký

V areálu myslí i na nejmenší. Pod jižními svahy je rozlehlý a ohraničený park pro děti.

Na oběd můžete zajít do občerstvení Bi-Fi vedle pokladen, které nabízí tradiční regionální pochutiny, jako jsou valašská kyselice či halušky, nebo můžete vyzkoušet restauraci v hotelu Bauer, kde je k mání kromě tradiční nabídky jídel i denní menu.

Bílá v kostce

Vzdálenost z Prahy: 3 h 53 min

Celodenní skipas v hlavní sezoně:

dospělí: 530 korun

děti (6-14 let): 400 korun

senioři (65+): 400 korun

Provozní doba:

denní lyžování (oba svahy): 8:30-16:00

večerní lyžování - sever: 18:00-21:00 (od středy do soboty)

večerní lyžování - jih: 18:00-21:00 (od pátku od úterý)

Webové stránky střediska: http://www.skibila.cz

Parkování: zdarma s kapacitou 650 míst

Reklama

Výběr článků

Načítám