Hlavní obsah

Nejbezpečnějšími aerolinkami jsou australské Qantas

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Australské aerolinky Qantas se opět staly nejbezpečnější leteckou společností světa. Podle serveru AirlineRatings, který hodnocení vydal, vynikají mimo jiné moderními technologiemi, ale i kvalitní posádkou. Ve dvacítce nejbezpečnějších aerolinií jsou dále British Airways, Singapore Airlines a nizozemské KLM.

Foto: Profimedia.cz

Letoun společnosti Qantas

Článek

Podle serveru AirlineRatings jsou Qantas lídrem v mnoha oblastech, zejména co se týče moderních navigačních technologií nebo systému automatického přistávání. „Všechny letecké společnosti mívají nějaké potíže či nehody, mnohé z nich jsou vinou konstruktéra letadel, nikoli aerolinií. Jde ale o způsob, jakým se letecký personál s těmito problémy vypořádává, to odlišuje dobrou společnost od špatné,“ uvedl šéfredaktor AirlineRatings Geoffrey Thomas.

Žebříček 20 aerolinií má sloužit cestujícím jako návod, které společnosti lpí na bezpečném cestování, inovacích a moderních letounech. Všechny dostaly perfektní hodnocení sedm hvězdiček ze sedmi. Kromě již zmíněných jsou mezi nimi například Emirates, American Airlines, Swiss, Finnair či Hawaiian Airlines.

Server AirlineRatings vydal také seznam deseti nejbezpečnějších nízkonákladových společností, mezi nimi jsou třeba Thomas Cook, Vueling či Wizz Air.

Naopak těmi nejméně bezpečnými aerolinkami jsou afghánské Ariana Afgan Airlines a Kam Air, surinamské Blue Wing Airlines a indonéské Trigana Air. Vydán byl také seznam nejméně bezpečných letounů, kde je například Airbus A350 či Boeing 787.

Nejbezpečnější aerolinie
Air New Zealand
Alaska Airlines
All Nippon Airways
American Airlines
Austrian Airlines
British Airways
Cathay Pacific Airways
Emirates
EVA Air
Finnair
Hawaiian Airlines
KLM
Lufthansa
Qantas
Qatar
Scandinavian Airline System
Singapore Airlines
Swiss
United Airlines
Virgin Atlantic and Australia
Zdroj: AirlineRatings

Ryanair pošesté nejhorší

S každoročním souhrnem přišel také server Which?. V jeho průzkumu se už pošesté v řadě stala nejhorší leteckou společností nízkonákladovka Ryanair. Z celkem 7901 respondentů odpovědělo 70 procent, že by s ní už nikdy neletělo.

Cestujícím u Ryanairu vadí i množství omezení týkajících se zavazadel. Kromě toho společnost loni snížila dobu, během níž se mohou lidé bezplatně odbavit. Z původních čtyř dní před odletem to je nyní pouze 48 hodin.

Dalšími společnostmi, které obdržely od cestujících chabé hodnocení, jsou Thomas Cook, Wizz Air či Vueling. V průměru by s nimi neletělo kolem 54 procent dotázaných.

Nejlepšími klasickými společnostmi se naopak staly Singapore Airlines, Emirates a Qatar Airways. Nejhoršími American Airlines, United Airlines, Thomson/Tui Airways. Na obou hodnoceních lze dobře vidět, že bezpečnost nejde vždy ruku v ruce s popularitou.

Reklama

Výběr článků

Načítám