Hlavní obsah

Aljaška je už 60 let státem USA. Skýtá nevšední krásu

Novinky, mšv

Ve čtvrtek tomu bylo přesně 60 let, co se Aljaška stala 49. státem USA. Přestože leží na samém severu, zdaleka není jen zemí ledu, naopak překvapí proměnlivou a pestrou krajinou, v níž najdete množství zeleně, jezer a vřesovišť. Podívejte se na krásy Aljašky na fotografiích.

Foto: Profimedia.cz

V národním parku Denali se nachází nejvyšší hora Severní Ameriky.

Článek

Aljaška bývala jednu dobu součástí Ruského impéria. V roce 1867 však byla odkoupena za pět centů za hektar, součástí Spojených států amerických se ale stala až o skoro sto let později v roce 1959. Ona koupě se ukázala být velmi výhodnou, jelikož byla na Aljašce objevena velká naleziště zlata a v období zlaté horečky na ni mířily stovky kopáčů v naději, že najdou nějaké další.

Foto: Profimedia.cz

Aljašská krajina překvapí množstvím zeleně a lesů.

Aljaška ale není bohatá pouze co se nerostného bohatství týče, ale i svou přírodou. Kvůli divoké krajině je z velké části nedotčena lidskou rukou, nachází se na ní celá řada národních parků, mimo jiné také nejvyšší hora Severní Ameriky Denali, dříve známá coby Mount McKinley. Kolem ní se rozkládá stejnojmenný národní park zabírající celkem 24 280 kilometrů čtverečních panenské přírody. Na konci února tomu bude 102 let od jeho ustanovení.

Foto: Profimedia.cz

Na území národního parku Glacier Bay se nachází několik ledovců.

Foto: Profimedia.cz

Průzračná jezera jsou pro Aljašku typickým výjevem.

Významným národním parkem je také Glacier Bay, a jak název napovídá, jeho značnou část tvoří ledovce. Zajímavostí celé lokality je, že do ní nevedou žádné cesty, nejdostupnější je letecky nebo na trajektech či výletních lodích. Glacier Bay je také součástí velké oblasti zařazené na seznam dědictví organizace UNESCO.

Relativně nedaleko města, jenž patří k těm významnějším na Aljašce, leží národní park Kenai Fjords. Na jeho území se nachází ledovcová pláň Harding, po níž vede 13kilometrová turistická trasa.

Foto: Profimedia.cz

Projížďka vlakem horskými průsmyky je nezapomenutelná.

Aljaška je ledovců i fjordů plná, vedle přírody ale stojí za zmínku i železnice vedoucí přes horský průsmyk White Pass na hranicích Kanady, a dále podél řeky Yukon, která je se zlatou horečkou na Aljašce neodmyslitelně spjata. Projížďka vlakem oslnivou přírodou je nezapomenutelným zážitkem.

Zlatou horečku pak připomene také historický park ve městě Skagway, kde se návštěvníci mohou dozvědět ty nejzásadnější informace.

Aljaška v kostce:
Aljaška je největším státem USA, rozkládá se na 1,71 milionu kilometrů čtverečních. Jejím hlavním městem je sice Juneau, ale největším je Anchorage se zhruba 300 000 obyvateli. Dalšími důležitými městy jsou Fairbanks či Wasilla. Nejdelší řekou je Yukon a nejvyšší horou Denali. Ke Spojeným státům americkým se Aljaška připojila 3. ledna 1959.

Reklama

Výběr článků

Načítám