Hlavní obsah

Novozélandskou jeskyni osvětluje bizarní hmyz. Vytváří iluzi hvězdné oblohy

Novinky, mšv

Novozélandský jeskynní komplex Waitomo by asi nebyl ničím obzvlášť výjimečný, nebýt jeho bizarních obyvatel. Temná zákoutí zatopené jeskyně osvětlují takzvaní světélkující červi, kteří na stropech a stěnách vytvářejí fascinující podívanou podobnou hvězdné obloze, píše server CNN.

Foto: Profimedia.cz

Stropy jeskyně osvětlují takzvaní světélkující červi.

Článek

Představte si ten magický svět: na lodičce nebo ponořeni do vody vcházíte do velké a tmavé jeskynní komory, která je ozdobena stovkami namodralých světélek. Na fascinující světélkující červy arachnocampa luminosa, jak zní jejich latinský název, nemáte možnost narazit nikde jinde než právě na Novém Zélandu. A jen stěží byste našli místo, kde si jejich jedinečnou vlastnost vychutnáte lépe než v jeskyních Waitomo.

Nejpohodlnějším způsobem, jak světélkující červy spatřit, je vyrazit na prohlídku na loďce. Pokud ale dáváte přednost něčemu více adrenalinovému, můžete zkusit na podzemních říčkách raftovat, plavat a slaňovat.

Na maličkém raftu poprvé prozkoumali jeskynní komplex i anglický badatel Fred Mace a místní maorský náčelník Tane Tinorau. Jaké překvapení je asi čekalo, když v jejích útrobách vůbec nepotřebovali světlo svíček, které si s sebou přinesli.

Foto: Profimedia.cz

Jeskyní komplex objevili britský badatel Fred Mace a maorský náčelník Tane Tinorau.

Oba muži, nadšeni jedinečným objevem, do jeskyně vypravili ještě několikrát, objevili také vchod, který se dodnes využívá jako hlavní vstup do jeskyně. Náčelník Tinorau komplex už v roce 1889 zpřístupnil turistům a společně se svojí manželkou jím začal provádět návštěvníky. Mnoho aktuálních průvodců prý pochází právě z náčelníkovy pokrevní linie.

Foto: Profimedia.cz

Nejčastěji se turisté vydávají na prohlídku na loďce.

Mimo světélkující červy, kteří ovšem patří k tomu nejzajímavějšímu, je v jeskyních Waitomo také celá řada stalaktitů i stalagmitů, které vytvářejí množství pozoruhodných tvarů. Název jeskyně, ležící na Severním ostrovu, je pak složeninou maorských slov wai - voda a tomo - jáma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám