Hlavní obsah

Hrad Šternberk se dočká oprav za miliony

Právo, Miloslav Hradil

Rozsáhlá rekonstrukce čeká hrad ve Šternberku na Olomoucku. Práce, které byly slavnostně zahájeny minulý týden, potrvají do roku 2021 a přijdou na téměř 50 milionů korun. Národní památkový ústav na ně získal peníze z evropských fondů a státního rozpočtu.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Šternberk v Olomouckém kraji

Článek

Souběžně mají restaurátoři za přibližně 1,5 milionu korun opravit unikátní soubor třinácti kachlových kamen, která poté budou zahrnuta do prohlídkových okruhů. Uvedl to ministr kultury Antonín Staněk.

Rekonstrukce se má týkat některých vybraných částí areálu hradu, které jsou v havarijním stavu. Součástí budou i restaurátorské práce, revitalizace přilehlého parku a obnova strážního domku, který je vstupní branou do areálu hradu a přímo navazuje na městskou památkovou zónu. Po rekonstrukci má sloužit jako informační centrum, přičemž v něm bude i prodejna vstupenek.

Po restaurování se má zlepšit i nynější velmi špatný stav kachlových kamen z přelomu 19. a 20. století. „Svezena sem byla z celé Evropy, například Itálie, Německa či Švýcarska,“ konstatovala šternberská kastelánka Helena Gottwaldová.

Hrad Šternberk je jedním z nejstarších moravských hradů. Založil jej v polovině 13. století Zdeslav z Chlumce a ze Šternberka. Do města každoročně přiláká množství návštěvníků. „Letos v hlavní sezoně prošlo návštěvnickými okruhy zhruba 30 tisíc turistů, o několik stovek víc než loni,“ řekla Právu již dříve kastelánka.

Reklama

Výběr článků

Načítám