Hlavní obsah

Helfenburk u Bavorova láká na středověk i dobrodružné stanování

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není Helfenburk jako Helfenburk. Lidé často zaměňují hrady Helfenburk u Bavorova s Helfenburkem u Úštěka. Ten stojící na jihu Čech postavili Rožmberkové, od března má nové správce a značně ožívá. Už o tomto víkendu se tam bude konat středověká rytířská akce. Pokud ale nemáte zrovna čas, nevěste hlavu, můžete zde někdy se svými dětmi přespat pod stanem.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Helfenburk u Bavorova

Článek

Gotický hrad Helfenburk, stojící nedaleko obce Krajníčko, byl postaven mezi lety 1357 až 1364. Někdo by mohl říci, že se z něj mnoho nedochovalo, protože žádná jeho část se nedochovala kompletně. Výhled z věže a procházky po nádvoří však v sezóně lákají poměrně velké množství turistů. A když máte štěstí na podmínky, je to tu vskutku magické.

Helfenburk Video: Novinky

Správkyně hradu Eva Seberová má pro hosty často napečené čerstvé koláčky a místní se netají tím, že mají radost, že je na hradě po nějaké době opět živo. Za drobný poplatek zde mohou navíc návštěvníci přenocovat pod vlastním stanem, bez všech moderních vymožeností. A přesně to je zážitek, který mnozí rodiče pro své děti nadšeně vítají. Koneckonců i když jsme my dorazili na hrad, hosté si právě pekli špekáčky, stáli okolo ohniště a na nádvoří panovala ta správná atmosféra.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Hrad Helfenburk

Už tento pátek se budou návštěvníci hradu Helfenburk cítit jako ve středověku. Budou si moci vyzkoušet střelbu z luku a kuše, vrhání nožů nebo i rytířskou zbroj. Šermířská skupina pak předvede souboje, střelbu z dobových zbraní, svou sekyru si brousí i kat. Pokud jste zde ještě nikdy nebyli, vězte, že procházka lesem až k hradu je krásná. A navíc, nikomu to ale neříkejte, rostou...

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám