Hlavní obsah

Holašovice jsou dvacet let na seznamu UNESCO

Právo, Lucie Kándlová

Jihočeská obec Holašovice slaví dvě desetiletí od zápisu na seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Vděčit za to může několika domům ve stylu selského baroka ze 70. let 19. století, které jinde v České republice v takovém rozsahu lidé nenajdou.

Foto: Profimedia.cz

Na seznamu UNESCO je obec díky domům ve stylu selského baroka.

Článek

V rámci oslav otevřeli v Holašovicích další turistickou atrakci. Jde o funkční kovárnu z roku 1841, která byla za dva a půl miliónu korun zrekonstruována. Sedmi sty tisíc korun přispěl Jihočeský kraj. „Jen málokterý region v České republice se něčím takovým, jako jsou naše Holašovice, může pochlubit. I proto jsme se rozhodli rekonstrukci kovárny finančně podpořit,“ uvedl náměstek jihočeské hejtmanky pro kulturu Pavel Hroch.

Jihočeské Holašovice navštíví ročně asi 70 000 turistů. Obec také každoročně pořádá Selské slavnosti. Lidé mají možnost do selských barokních domů nahlédnout. V jednom z nich je dochovaná i černá kuchyně. Nově otevřená funkční kovárna podle starosty obec ještě více zatraktivní.

„Historie kovárny sahá do roku 1841. V šedesátých letech dvacátého století byla přeměněna na hasičskou zbrojnici. Po více než sto sedmdesáti sedmi letech se opět obnovila, a to včetně venkovní původní pístové studny,“ řekl starosta Holašovic Jan Jílek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám