Hlavní obsah

Čeští turisté objevují polské Krkonoše

Právo, Ludmila Žlábková

V zimě na lyže, v létě na pěší túry. Krkonoše však mají co nabídnout i na podzim. Navíc proč se nechat omezovat hranicemi a nechat si ujít polskou část hor?

Foto: Profimedia.cz

Vodopád Kamieńczyka u Sklářské Poruby je nejvyšší na polské straně Krkonoš. Voda tu padá z výšky 27 metrů.

Článek

Nadto vlivem geologického vývoje zde mají hory zcela jiný charakter. Z nejvyšších hřebenových partií prudce klesají do jelenohorské kotliny, která se už od poloviny 18. století stala oblíbeným letoviskem řady šlechtických rodů.

V 19. století tu vyrostly téměř dvě desítky honosných sídel obklopených anglickými parky. Dnes se jak parky, tak zámky obnovují, vznikla zde řada muzeí, turisté mohou zavítat do funkční sklárny v Piechowicích nebo se osvěžit v akvaparku či vyzkoušet své dovednosti ve westernovém městečku.

Pomohla i železnice

Bohužel pro mnohé stále zůstává tato část Krkonoš neznámá. V 90. letech se podle zkušeností polských hoteliérů Češi obávali do Polska jezdit. Měli strach například z okradení. Pak se naučili jezdit na polské tržnice, později k výpravám za nákupy přidali občasnou návštěvu některého z turistických cílů.

„Dnes už jezdí Češi na polskou stranu stále častěji. Stejně jako Poláci na českou,“ míní překladatelka Helena Jankowska z Jelenie Góry. Podobné zkušenosti mají i v informačním centru ve Sklařské Porubě.

„Cestovnímu ruchu pomohla i železnice, existuje přímé spojení přes hranici. V zimě zde máme ideální lyžařský běžecký areál v Jakuszycích se zhruba sto kilometry upravovaných běžeckých tras. V létě k nám jezdí nejlepší světoví maratonci. Důvodem je zvláštní klima srovnatelné s alpským,“ uvedla zdejší průvodkyně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám