Hlavní obsah

Pod Pernštejnem se znovu rodí zahrada

Právo, Vladimír Klepáč

Odborníci pilně pracují na obnově někdejší vrchnostenské zahrady, která kdysi pokrývala celý jižní svah pod hradem Pernštejnem na Brněnsku. Jde o technicky mimořádně složitý projekt. Původní zahradu již před dlouhými desetiletími pohltil les.

Foto: NPÚ

Pod hradem bylo nutné vykácet zhruba 500 stromů, zahradu v podstatě pohltil les.

Článek

Kvůli její obnově bylo nutné vykácet přes 500 stromů. Pětihektarový prostor je už od náletových dřevin zcela vyčištěn. Je na něm vysazeno již sto nových stromů.

„Na místě pracují i archeologové ve spolupráci s památkáři. Podařilo se jim odkrýt základy původních budov, které zahradu krášlily. Přestože jdou práce od ruky, veřejnost si na procházku po zahradě bude muset počkat,“ řekl právu stavbyvedoucí Petr Skřivánek.

Našli starou omítku

Oprava zahrady přijde na 120 miliónů korun. Národní památkový ústav (NPÚ) si projekt mohl dovolit díky evropské dotaci. Práce potrvají až do roku 2020. Teprve při archeologickém výzkumu se zjistilo, kudy přesně vedla síť cestiček a silnic protínajících zahradu. Její součástí byly i vodní prvky, které napájela voda z dnes již zaniklého rybníka. Projekt počítá i s jejich obnovou. Lidé si tak posedí u bazénků nebo vodotrysku.

Cílem památkářů je vrátit pozemku podobu, kterou měl v roce 1805. Tehdy patřil k nejkrásnějším zahradám na Moravě. Díky obnově opět ozdobí podhradí například Čínský pavilón, obelisk a několik altánů. Patrně největší radost mají archeologové z toho, že se jim podařilo odhalit původní základy někdejší poustevny, a to i s úlomky původní výmalby.

Mimořádný projekt

Hrad byl ještě před zahájením prací zcela pohlcen vzrostlými stromy. Při pohledu na prostranství, které pod ním vzniklo, se někteří turisté pozastavují nad tím, zda má projekt obnovy zahrady smysl. Odborníci je ale ujišťují, že výsledek bude rozhodně stát za to. Rekonstrukce pernštejnské vrchnostenské zahrady je největším projektem svého druhu v Česku. Mnohé současné práce odpovídají tomu, jako by byla zakládána zcela nová zahrada.

Pernštejn je nejpohádkovějším moravským hradem. Zahrál si totiž ve zhruba 50 filmech a seriálech. Diváci mohli jeho mohutné věže vidět například v pohádkách Jak se budí princezny, Princezna Fantaghiro, Sedmero krkavců nebo Sůl nad zlato. Hrad tvořil kulisy slavného filmu Juraje Jakubiska Bathory a diváci jej mohli zahlédnout i v americkém upírském hororu Van Helsing.

Hrad si nechal kdysi postavit rod pánů z Pernštejna, který patřil po staletí k nejvýznamnější šlechtě v českém království. Stavba je ukryta v zalesněných kopcích Českomoravské vrchoviny a pojí se s ní četné pověsti a legendy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám