Hlavní obsah

Tipy na víkend: Dejte si první burčák, ochutnejte exotické polévky

Novinky, mšv

Září je za dveřmi. Pokud už teď cítíte, že vám je po létu smutno, zapijte žal třeba na vinném koštu v Brandýse nad Labem nebo v Bohdanči. Ale všeho s mírou, místo klasického vína si můžete dát i první letošní burčák. Pokud zaháníte smutek spíše jídlem, vyrazit můžete na festival polévek do Plzně a za chutěmi Asie zase do Brna.

Foto: Profimedia.cz

Ochutnejte exotické polévky na plzeňském gastronomickém festivalu. Ilustrační foto

Článek
Praha

Hody na zámku

V areálu Trojského zámku se po roce uskuteční oblíbená přehlídka gastronomie Foodparade. Sobota i neděle bude patřit degustacím jídel i nápojů z více než 30 restaurací, bister, kaváren nebo pop-up podniků. Ti, kteří se chtějí i něčemu přiučit, mohou navštívit několik workshopů, grilovací akademii nebo dílnu foodstylingu. Podrobnosti najdete zde.

Chutě světa na devítce

Park Podviní na Praze 9 v sobotu provoní cizokrajná jídla. Barevná devítka představí pokrmy třeba z Keni, Konga, Súdánu nebo Pákistánu. Kromě nich se budete moci seznámit také s tradicemi jednotlivých států a načerpat třeba inspiraci na cesty. V kontrastu pak bude i část česká, kde ochutnáte tuzemské speciality a poznáte zvyky jednotlivých regionů. Další informace zde.

Ve světlech neonu

Závody s tryskajícími práškovými barvami jistě znáte. První zářijovou sobotu se ale na Vypichu uskuteční Neon Run, při němž si běh užijete v obklopení jasných světel a neónových barev. O výkony rozhodně nepůjde, akce je přístupná lidem všech věkových kategorií i národností a jde při ní především o zábavu a radost z pohybu. Registrovat se můžete zde.

Středočeský kraj

Vinný košt

Česká i moravská vinařství se představí na debutovém ročníku vinného koštu v Brandýse nad Labem. Vyrazit na něj můžete o první zářijové sobotě, která ale zdaleka nebude patřit pouze nápojům, ale gastronomii obecně. Chybět nebude ani hudební program a mnoho dalšího. Vstupenkou na degustace je festivalová sklenička za 100 korun. Další informace zde.

Tankový den

Nejen pro fandy vojenské techniky se koná v sobotu Tankový den v Lešanech. Stěžejním bodem programu bude bojová ukázka, kterou připravil Vojenský historický ústav. Návštěvníci ale budou moci zhlédnout i expozice, které jim přiblíží například události roku 1945 a další. Vstupné na akci je zdarma. Co dalšího vás čeká, se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Sraz veteránů

V malebné krajině jihočeských vesniček se uskuteční orientační jízda a sraz historických automobilů a motocyklů. Široká veřejnost si je pak bude moci prohlédnout na náměstí ve Veselí nad Lužnicí, kde nebudou k vidění jen osobní vozidla, ale také hasičská, záchranná nebo vojenská. Vstup je samozřejmě zdarma. Více zde.

Plzeňský kraj

Festival polévek

Polévka je grunt. Pokud se rčením souhlasíte a polévku si dáte třeba i raději než hlavní jídlo, dorazte v neděli do areálu Plzeňského Prazdroje. Přímo před zraky návštěvníků se budou v kotlích vařit polévky z celého světa, a nezáleží na tom, zda preferujete českou klasiku v podobě bramboračky, nebo asijské s kokosovým mlékem, rybí či mexické. Všichni mohou hlasovat o nejlepší pokrm. Více zde.

Karlovarský kraj

Slavnosti v Podhradí

Milovníci historie nechť zamíří v sobotu do Podhradí nedaleko Aše. Rytířské slavnosti, které se tam uskuteční, lákají na šermíře, tanečnice a kejklíře, ale také na řadu stánků s řemeslným zbožím, občerstvením nebo pitím. Odpoledne se uskuteční také komentované prohlídky kostela a později také vystoupení skupiny Quo Vadis. Další informace najdete zde.

Ústecký kraj

Bitva u Chlumce

Známá historická událost, bitva u Chlumce, znovu ožije tento pátek a sobotu. Zúčastní se jí na 250 aktérů v dobových uniformách, ale chybět nebudou ani koně a děla, aby akce nabyla věrohodnosti. Nejprve vás v pátek čeká průvod Chlumcem a krátká šarvátka, hlavní program se uskuteční v sobotu, kdy se před vypuknutím bity odehraje výcvik jednotek. Podrobnosti najdete zde.

Liberecký kraj

Sklářská slavnost

První zářijová sobota bude v osadě Kristiánov ve znamení skla. Stánky nabídnou skleněné zboží a bižuterii, před zraky návštěvníků se bude sklo tavit a foukat, zhlédnete také výrobu bižuterních kamenů nebo zdobných figurek a módních doplňků. Zájemci mohou zavítat do některé z chystaných tvořivých dílen a k poslechu i tanci bude hrát swing. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Klobásové hody

Bohaté občerstvení čeká na všechny, kteří o víkendu dorazí do Babiččina údolí v Ratibořicích. Chystají se tam totiž klobásové hody, které nabídnou masné výrobky od okolních řezníků a uzenářů. Nepůjde ale zdaleka jen o ně, ochutnat budete moci také bramborové placky, zelné kapsy, poplamenice nebo i sladké koláče a buchty. V odpoledních hodinách atmosféru dokreslí také hudební program. Další informace najdete na Facebooku.

Pardubický kraj

Lázeňské vinobraní

V areálu lázní Bohdaneč si v neděli dáte poněkud jinou tekutinu než ozdravnou minerálku. Ve městě se totiž bude konat vinobraní, které nabídne produkty od českých i moravských vinařů. Kromě červeného a bílého se můžete těšit také na oblíbený burčák. Řemeslné trhy nabídnou nejrůznější výrobky a občerstvení, a jelikož k pití patří muzika, zahraje cimbálovka. Další informace zde.

Vysočina

Pelhřimovské dožínky

Po žních se slaví. Na tradiční dožínky můžete vyrazit v sobotu do Pelhřimova. A jelikož se dožínky pojí mimo jiné i s jídlem, budou hrát potraviny prim. Dozvíte se například zajímavosti o máku a jeho prospěšnosti, proběhne soutěž o nejchutnější okurky, pány (i dámy) potěší povídání o pivu. Návštěvníci se mohou také těšit na ukázky současné i historické zemědělské techniky. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Za chutěmi Asie

Láká vás Asie, ale jen tak se do ní nepodíváte? Přeneste se do ní alespoň díky skvělým exotickým chutím. V Brně se v sobotu uskuteční food festival Ochutnej Asii, na němž letos navštívíte třeba Indii, Thajsko, Vietnam, Čínu nebo Srí Lanku. Pro odvážnější bude připraven i stánek s hmyzími pochoutkami, pro milovníky zdravé výživy zase raw produkty. A chybět nebude ani čaj. Více na Facebooku.

Olomoucký kraj

Jesenické dožínky

Navštivte tradiční Jesenické dožínky, které se budou v sobotu konat v Bělé pod Pradědem. Polokulatý patnáctý ročník nabídne mši, průvod nebo vystoupení folklórních souborů a cimbálovou muziku. Zájemci budou moci ochutnat některou z chystaných specialit nebo Regionální potravinu Olomouckého kraje 2018. Podrobný program najdete zde.

Zlínský kraj

Garden Food Festival

Přátelskou atmosféru nasajte na Garden Food Festivalu, který se po oba víkendové dny uskuteční ve Zlíně. Kromě dobrého jídla a pití se můžete těšit na řadu hostů, mezi hlavními Zdeňka Pohlreicha a Pavla Sapíka, kteří se představí v kuchařských show. Na festival zavítají také vybrané restaurace z olomouckého, zlínského a moravskoslezského kraje. Podrobnosti najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Den s Radegastem

Máte-li rádi pivo Radegast, vydejte se v sobotu do pivovaru v Nošovicích. Kromě pití zlatavého moku budete moci vyrazit také na prohlídku pivovarem nebo se zúčastnit nejrůznějších originálních soutěží. Nemůže chybět ani hudební program nebo škola správného čepování. Více informací najdete na Facebooku. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám