Hlavní obsah

Vilnius je nejlevnějším evropským městem na prodloužený víkend

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Litevské hlavní město Vilnius je nejlevnější evropskou destinací na prodloužený víkend. Vyplynulo to z analýzy srovnávacího portálu TravelSupermarket. Metropole nabízí skvělé ceny za jídlo, ale i ubytování a návštěvníci v ní oproti populárnímu Dubrovníku ušetří až 195 procent nákladů, napsal Independent.

Foto: Profimedia.cz

Vilnius láká na množství památek.

Článek

Na špičku žebříčku se dostal Vilnius díky nízkým cenám. Například tříchodové jídlo ve standardní restauraci vyjde v přepočtu na zhruba 400 korun, lokální pivo na 70 korun a pobyt na dvě noci pro jednu osobu průměrně na 2300 korun.

Vilniusu coby ideální víkendové destinaci nahrává i množství památek. Metropoli se snaží propagovat i nedávno spuštěná turistická kampaň, která hlásá, že je město G-bodem Evropy, o němž nikdo neví, kde se nachází, ale když ho najdete, stojí to za to. [celá zpráva]

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Litevské hlavní město Vilnius

Hned za Vilniusem se umístila Bratislava. Víkend v hlavním městě Slovenska má vyjít až o polovinu levněji než pobyt v Budapešti. Třetí se umístil italský Turín, čtvrtý francouzský Lyon. Krakov v Polsku má pátou příčku. O něj podle dat portálu TravelSupermarket postupně roste zájem. Nárůst o 102 procent je registrován také u Istanbulu.

Nezávisle na pořadí měst vyplynulo, že nejlevnější pivo si dáte v bulharské Sofii, kde vyjde půllitr na necelých 30 korun.

Naopak nejdražšími evropskými městy se ukázaly být Dubrovník, Helsinky a Bruggy. Stejně tak Reykjavík vyšel jako jedna z nepříliš levných destinací, což ale není nikterak překvapivé, protože Island se obecně řadí k nejdražším evropským zemím. Nejvíce cestovatelé ušetří obecně ve východoevropských metropolích a také v těch méně profláknutých.

Nejlevnější evropské městské destinace
1. Vilnius, Litva
2. Bratislava, Slovensko
3. Turín, Itálie
4. Lyon, Francie
5. Krakov, Polsko
6. Porto, Portugalsko
7. Riga, Lotyšsko
8. Berlín, Německo
9. Sofie, Bulharsko
10. Kolín nad Rýnem, Německo
Zdroj: TravelSupermarket

Reklama

Výběr článků

Načítám