Hlavní obsah

Nová naučná stezka na Šumavě povede po břehu i mokřady

Právo, Lucie Kándlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolem jednoho z nejvýše položených českých rybníků Olšina, který leží nedaleko šumavské Horní Plané, vznikne nová naučná stezka. Návštěvníkům má zpřístupnit nejen národní přírodní památku Olšina, ale také ptačí oblast Boletice a další chráněná území Natura 2000.

Foto: Vojenské lesy a statky, divize Horní Planá

Na unikátní naučné stezce budou moci turisté pozorovat také několik druhů chráněných ptáků. Patří mezi ně i puštík bělavý.

Článek

Stezka dlouhá přes sedm kilometrů, kterou začnou už letos na podzim budovat Vojenské lesy a statky, provede návštěvníky po břehu, mokřady i nad vodou. Cesta začne u památkově chráněné budovy rybářské bašty Olšina, kde je umístěna expozice o lesnictví, rybářství a o místním ptactvu. Část trasy okolo rybníka z 15. století povede po pevných cestách, druhá po dřevěných chodnících a turisty zavede také do mokřadů.

„Součástí trasy bude i plovoucí vor, na němž mohou návštěvníci ručkováním po laně z trasy odbočit a pozorovat přírodu přímo z hladiny rybníka. Nad Olšinským potokem, který rybník napájí, pak bude mít trasa podobu stylizované bobří hráze. A počítá se také s pozorovací budkou přímo v mokřadech,“ popsal budoucí unikátní naučnou stezku Jan Sotona, mluvčí Vojenských lesů a statků.

Mimo civilizační ruch

Olšina je součástí ptačí oblasti, která zde byla zřízena na pokyn vlády v roce 2005. Rozprostírá se na více než dvaceti třech tisících hektarech. Nesmí se tady používat žádná umělá hnojiva a pesticidy. V lokalitě žije přes sto třicet druhů ptáků, z nichž většina je chráněným druhem.

„Naučnou stezkou kolem rybníku Olšina otevřeme více lokalitu, která byla zpřístupněna v rámci optimalizace vojenského újezdu Boletice teprve přede dvěma roky. Chceme návštěvníkům Šumavy představit unikátní přírodu, která těmto místům dominuje také díky tomu, že se jim vyhnul civilizační ruch,“ řekl Josef Vojáček, ředitel Vojenských lesů a statků.

Naučná stezka vyjde na třicet miliónů korun a velkou část nákladů pokryje dotace přeshraničního programu Interreg V-A Rakousko – Česká republika. Epicentrem pro výpravy kolem Olšiny by se mělo stát nové návštěvnické středisko s interaktivní prezentací o přírodě na české i rakouské straně šumavského regionu.

„Naučná stezka kolem rybníka Olšina bude mít dobré dopravní napojení. Začínat bude jen několik set metrů od lesní zastávky Hodňov na páteřní šumavské lokálce z Českého Krumlova na Černý Kříž a Volary. Velká část trasy bude také řešena bezbariérovým způsobem pro handicapované návštěvníky,“ dodal Petr Král, ředitel divize Vojenských lesů a statků Horní Planá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám