Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ochutnejte regionální dobroty nebo nejlepší česká vína

Novinky, mšv

Vysoké teploty sice nevybízejí k obžerství, ale pokud přeci jen dostanete na něco chuť, vypravte se na některou z gastronomických akcí. V Praze se koná Street Food Jam, v jižních Čechách tradiční Myslivecká Třeboň. Regionální speciality si dejte v Karlově Studánce a za vínem vyrazte do Mělníka nebo do Bzence.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na Mělnický košt a ochutnejte nejlepší lokální vína. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den židovských památek

V neděli se po celé republice koná Den židovských památek. V jeho rámci se otevře množství objektů, ať už synagog nebo hřbitovů, které nejsou běžně přístupné. V Praze to bude například Jeruzalémská synagoga s expozicí dokumentující obnovu židovských objektů po roce 1990. V dalších krajích pak bude zpřístupněn třeba hřbitov v Kolíně nebo objekty v Třebíči. Podrobnosti najdete zde.

Street Food Jam

Každou druhou neděli se před Cross klubem v Holešovicích koná malý gastronomický festival. V srpnu připadá na 12. a 26. srpna a návštěvníci se mohou těšit na nejrozmanitější chutě světa, ať už to budou delikatesy z Japonska, Mexika, USA nebo Itálie. Ve vedrech přijdou vhod také domácí nanuky nebo osvěžující a ledově vychlazené drinky. Více informací najdete na Facebooku.

Svatovavřinecká pouť

Jak se již stalo tradicí, i letos se bude na Petříně konat Svatovavřinecká pouť u příležitosti svátku sv. Vavřince, patrona tamního chrámu. Právě v něm se bude odehrávat celá akce. Kromě slavnostní bohoslužby se ale můžete zúčastnit i následné komentované prohlídky kostela a dalších aktivit, které se během dne odehrají. Více zde.

Středočeský kraj

Mělnický košt

Máte chuť dát si kapku dobrého vína? Pak v sobotu zamiřte do Mělníka na 12. ročník Mělnického koštu. Lokální vinaři se sejdou v historickém centru, aby vám představili to nejlepší ze své produkce. Kromě vína se můžete těšit i na nejrůznější gastronomické speciality nebo prezentace tradičních řemesel. Chybět nebude ani hudební program s Tonyou Graves či kapelou Mňága a Žďorp. Více informací zde.

Kutnohorská kocábka

Pokud jste fanoušky country, bluegrassu, trampské a folkové muziky, vyrazte v sobotu na festival Kutnohorská kocábka. V parku pod Vlašským dvorem vystoupí několik interpretů, například Brzdař, Trampota, Red Leaf, Meziměsto a mnozí další. Akci doplní také skvělé občerstvení nebo pivo z kutnohorského pivovaru. Do něj můžete koneckonců v rámci akce vyrazit i na prohlídku. Podrobnosti zde.

Jihočeský kraj

Myslivecká Třeboň

Vydejte se v sobotu na Mysliveckou Třeboň. Jak už název napovídá, zhlédnete například ukázky loveckých psů, myslivecké trubače, ale pochutnáte si i na nejrůznějších zvěřinových dobrotách nebo ceněných regionálních potravinách. Chybět nebude ani myslivecké tržiště s řadou produktů. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Rybí slavnosti

Za rybími pochoutkami vyrazte v sobotu na zámek Zelená Hora. Tamní rybí slavnosti nabídnou kuchařskou show, která divákům představí, jak ryby upravovat. Pokrmy budete moci samozřejmě i ochutnat. Na nádvoří zámku je dále připraven řemeslný jarmark a prodej suvenýrů, v zámecké zahradě pak ukázky rybolovných technik. Více najdete zde.

Karlovarský kraj

Koncert v klášteře

Nechte se vtáhnout atmosférou klasických hudebních děl. Vydejte se v sobotu do Kláštera premonstrátů v Teplé a poslechněte si Panochovo kvarteto, jenž vám představí výběr z děl Josepha Haydna, Claudea Debussyho nebo Antonína Dvořáka. Vstupenka stojí 200 korun. Více najdete zde.

Ústecký kraj

Pivní slavnosti

Vyrazte do Litoměřic na jedno či dvě piva. Nebo na kolik chcete, v sobotu se tam totiž konají Pivní slavnosti, které slibují bohatý program. Ochutnat budete moci množství známých i neznámých piv. Těšit se můžete také na hudební doprovod. Vystoupí například kapely UDG nebo Hodiny. Lístky budou k prodeji na místě. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Pozorování oblohy

Během víkendu půjdou skvěle pozorovat Perseidy, meteorický roj. Ačkoli maxima dosáhnou z neděle na pondělí, sledovat oblohu můžete už třeba v sobotu v Jizerce, kde se koná akce Muzea Jizerských hor ve spolupráci s Českou astronomickou společností. Přes den se bude pomocí dalekohledů sledovat slunce a večer noční obloha a planety. Na programu jsou také přednášky nebo workshop. Podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Zámecké hodování

O víkendu se bude na zámku Karlova Koruna hodovat. Přehlídka dobrého jídla nabídne kulinářskou show šéfkuchaře Petra Erina Kováče, který přímo před diváky připraví několik jídel. Kromě toho je připraven prodej a ochutnávky nejrůznějších specialit, například sýrů, a prezentace několika restaurací. Akci doprovodí také hudební vystoupení. Více zde.

Pardubický kraj

Friends Fest

Máte rádi americkou kulturu? Pak se vydejte do Pardubic, kde se v sobotu koná přátelský festival Friends Fest. Bude plný aut, motocyklů, ale čeká vás také vojenská historie, zbraně, koně a rodeo, v neposlední řadě také gastronomie nebo přehlídka skupin, hrajících hudební žánry s americkými kořeny. Více informací o programu naleznete zde.

Vysočina

Jemnická bitva

Myslíte, že rekonstrukce středověkých bitev jsou jen pro rodiny s dětmi? Přesvědčte se o opaku v Jemnici, kde se o víkendu navrátíte do časů rytířů a sličných dam. Čeká vás dobové tržiště s řemeslníky, v sobotu také množství workshopů, v nichž si můžete vyzkoušet třeba žonglování nebo lukostřelbu. Dámy si mohou nechat vykouzlit nějaký dobový účes a nebude chybět ani ohnivá show. Podrobnosti zde.

Jihomoravský kraj

Zámecká vína

Ochutnejte vína v Bzenci. V příjemném prostředí tamního parku na vás čekají nejen tuzemská vína z Moravy a Čech, ale i zahraniční produkce od slovenských sousedů nebo z italského Toskánska, rakouského Wachau, z Francie, Chile i Nového Zélandu. Vína doplní také občerstvení, včetně delikates ze šnečí farmy nebo takové speciality jako vínová zmrzlina. Chybět nebude ani hudební doprovod.

Olomoucký kraj

Poznávací projížďka

Máte rádi nenáročnou jízdu na kole? Pak se vydejte na další ročník poznávací projížďky mikroregionem Bystřicka. Průběh akce je individuální, ale za každou zastávku obdrží účastníci jedno razítko, trasa je rovněž libovolná. V podvečerních hodinách se bude cyklojízda vyhodnocovat a čeká vás losování cen, později také hudební program s Olgou Lounovou nebo Voxelem. Více informací najdete zde.

Zlínský kraj

Noc na hvězdárně

Pozorování noční oblohy je stále velmi romantickou záležitostí. Vyrazte do vsetínské hvězdárny, kde se budou v sobotu sledovat Perseidy. Kromě nich budou k vidění zřejmě i meteory z jiných rojů a pomocí dalekohledů dohlédnete i na další vesmírné objekty, včetně planet, hvězd či hvězdokup nebo mlhovin. Akci doplní odborné povídání o všem, co bude možné zhlédnout.

Moravskoslezský kraj

Chutě Moravy a Slezska

Víte, jaké chutě patří k Moravskoslezskému kraji? Vyrazte na tradiční gastrofestival v lázních Karlova Studánka, kde ochutnáte regionální produkty a speciality a dozvíte se, jaké jsou aktuální trendy v gastronomii. Těšit se můžete na hudební vystoupení Marka Ztraceného nebo Xindla X. Akci doprovodí také tematický program ke 100. výročí první republiky. Další informace zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám