Hlavní obsah

Hotely mají tajné pokoje, o nichž vám neříkají

Nejsou v nabídkách rezervačních systémů, nemají označení, případně jsou tak dobře schované, že si jich běžný host vůbec nevšimne. Řeč je o tajných pokojích v luxusních hotelích celého světa.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Hotel Blue Lagoon leží napůl schovaný v drsné krajině u Reykjavíku. Otevřen byl sice teprve před třemi měsíci, ale už nyní se svým geotermálně vyhřívaným bazénem a okny od stropu až k podlaze s výhledem na kusy lávy patří k vyhledávaným luxusním místům v Evropě. Za hotelem se přitom nachází exkluzivní prostor, o němž jen málo návštěvníků ví, že existuje.

Apartmá o rozloze téměř 200 metrů čtverečních je třikrát větší než ostatní pokoje, má soukromý balkón, jídelnu, obří postel, wellness a krb. Stojí 10 500 dolarů (233 000 Kč) za noc a není uvedeno na hotelovém webu - žádné fotografie, popis, cena, zkrátka nic, napsala agentura Bloomberg.

Nemůžete na něj narazit, leda byste věděli, že existuje, a rezervace je jen na pozvání. Luxusní hotely po celém světě takové pokoje mají a důvody jsou různé stejně jako ony samy.

Podle Mara Massona, marketingového ředitele Blue Lagoon, je apartmá zamýšleno jako dokonalý úkryt před světem. Ti, kteří chtějí vstoupit nepovšimnuti, mohou využít soukromého vchodu, stejně jako blízkého heliportu, kam lze doletět soukromým letounem. „Nikdo nemusí vědět, že jste tady. Ostatním hostům je apartmá skryto, nic nenaznačuje, že tu je,“ řekl Masson.

Jen na zvláštní žádost

Soukromí není jediným důvodem, proč obdobné pokoje nebývají v katalogu hotelu ani jeho partnerů, jako je Booking.com. Někdy je ve hře také ochrana toho nejcennějšího majetku. „Řekněme, že máte top apartmá, které stojí 2000 dolarů. Nechcete, aby přijelo deset lidí, každý zaplatil 200 dolarů a pak v něm uspořádali velkou párty,“ řekl Stephen Brandman, šéf správcovské firmy Journal Hotels.

Profesor centra cestovního ruchu Newyorské univerzity Bjorn Hanson souhlasí. Připomíná, že součástí luxusních pokojů jsou často umělecká díla nebo drahé klavíry, a dát je k dispozici veřejnosti by proto bylo riskantní.

Tyto typy pokojů bývají často označovány jako „owner’s suites“ (apartmány majitelů). V hotelu Bennett v Jižní Karolíně, který má před otevřením, je apartmá Michaela Bennetta k mání jen na zvláštní žádost a hosty musí ještě tento developer osobně schválit.

V jiných hotelích se výjimečné apartmány nazývají pokoje pro partnery, což znamená, že si je lze rezervovat jen prostřednictvím členství v exkluzivním klubu. To ale stojí i šestimístnou částku.

Pro VIP hosty

Z ekonomického hlediska by se mohlo zdát, že chránit ty nejdražší produkty před zraky veřejnosti je proti zdravému rozumu. Hotely ale také nechtějí riskovat rušení rezervací drahých pokojů na poslední chvíli a bez poplatku, když rozhazovační turisté pocítí výčitky svědomí. To se v případě pravidelných bohatých hostů tolik nestává. Některé hotely tak vyžadují rezervaci po e-mailu, což managementu dává šanci pobyt nepovolit.

Mnoho hotelů mívá také své luxusní pokoje prázdné pro případ, že se dostaví nějaký VIP host. Nemusí to být vždy celebrita, stačí někdo, kdo je ochoten utrácet.

Pokoje, které si nelze rezervovat, nebývají ale vždy ty největší nebo nejluxusnější. Někdy jsou třeba jen malé nebo mají divný tvar, jako ty z éry grandhotelů, které sloužily pro personál, například pro sluhy nebo komorné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám