Hlavní obsah

Kam o volnu s dětmi: Na zámky, projížďku párou nebo meruňkové dobroty

Novinky, mšv

Děti mají už pár dní prázdniny, ale teď se na prodloužené volno chystají i rodiče. Společný čas můžete strávit třeba na některém hradu či zámku, kde se chystají kostýmované či večerní prohlídky. Vyrazit můžete také na výlet parním vlakem nebo na Moravu do Velkých Pavlovic, kde se koná sladké Meruňkobraní.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte s dětmi na výlet parním vlakem. Ilustrační foto

Článek
Praha

Do muzea za 50

Vydejte se ve čtvrtek s dětmi do Národního technického muzea. V rámci výročí založení instituce, od kterého uběhlo již 110 let, budete moci navštívit objekt za pouhých 50 korun a zhlédnout všechny expozice. Akce neplatí pouze pro hlavní pražskou budovu, ale také pro Centrum stavitelského dědictví NTM Plasy a Železniční depozitář NTM v Chomutově. Více zde.

Za pověstmi na Vyšehrad

Seznamte se s mytickými dějinami české země. Vypravte se v pátek na Vyšehrad, kde na vás budou čekat průvodci znalí pověstí. Ti vás provedou místy, která jsou spjata s naší mytologií, chybět nebude ani osobní setkání s kněžnou Libuší nebo praotcem Čechem. Sraz zájemců bude u Táborské brány, svá místa si včas zarezervujte. Více naleznete zde.

Středočeský kraj

Husitské slavnosti

O státních svátcích se na hrad Točník vydají husité. Nebude chybět příjezd Jana Žižky z Trocnova, boje husitů s křižáky, výcvik vojáků a mnoho dalšího. Vystoupí také šermíři, kejklíři nebo hudebníci, kteří dokreslí atmosféru celé akce. Zájemci si budou moci vyzkoušet ražbu mincí, výrobu pečetí nebo střelbu z kuše či luku. Další informace zde.

Projížďka párou

Fanoušci historických mašinek jsou ve čtvrtek zváni do Železničního muzea v Lužné u Rakovníka. Kromě toho, že si budou moci prohlédnout stálou expozici, bude v tento den vypravena historická souprava tažená lokomotivou Papoušek. Vyrazí směrem k Berounce, na Křivoklát a do Berouna, odkud můžete podnikat další výlety. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

Zámecká pohádka

Co by bylo volno bez pohádek? Pokud si je chcete vychutnat v neotřelém prostředí, vyrazte ve čtvrtek na zámek Dačice. V dopoledních hodinách se na jeho nádvoří uskuteční představení pro děti Pohádky pana Pohádky, které představí známé příběhy O Budulínkovi a O Červené Karkulce. Více informací najdete zde.

Plzeňský kraj

Zámecké slavnosti

O svátcích se bude na zámku Horšovský Týn konat první ročník Trauttmannsdorffských slavností. Historická akce nabídne ve čtvrtek i pátek zejména trhy na zámeckém nádvoří, ale také projížďky kočárem. V pátek návštěvníkům účast zpestří šermíři, sokolník, ale i pohádky a další vystoupení. Konat se budou i kostýmované prohlídky památky. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Mušketýři na hradě

Máte rádi příběhy Tří mušketýrů? Během léta se za nimi můžete čtyřikrát vydat na chebský hrad. Tuto sobotu a další tří jsou všichni nebojácní odvážlivci zváni, aby si vyzkoušeli mušketýrskou střelnici. Vyzkoušejte si na vlastní kůži dobrodružství Athose, Porthose, Aramise či D’Artagnana. Více informací zde.

Ústecký kraj

Prohlídky zámku

Vyrazte o svátcích na zámek Stekník, kde se uskuteční netradiční prohlídky zaměřené na nejmenší návštěvníky. Prohlídky budou kostýmované a budou probíhat zábavnou formou, děti při nich vyplní tajenku a možná objeví i nějaké sladké odměny. Prohlídky budou začínat každou půlhodinu. Více informací najdete zde.

Liberecký kraj

Středověké dny

Od čtvrtka do soboty proběhnou na Bezdězu středověké slavnosti. Tradiční šermířské dny přenesou návštěvníky do dob krále Přemysla Otakara II., představí se rytíři, budete si moci vyzkoušet středověké zbraně a své umění na prvním hradním nádvoří představí také mistr kovář. Podrobnosti o akci naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Ze života na zámku

O prvním červencovém svátku se můžete na náchodském zámku přemístit v čase. Během dne proběhnou kostýmované prohlídky, při nichž se setkáte s dobovými postavami, třeba komornou nebo guvernantkou princezen. Ty vám představí, jak se na zámku i v podzámčí žilo v minulosti a jaké úkoly mělo služebnictvo. Více najdete zde.

Pardubický kraj

Řemeslnická sobota

Do Letohradu se v sobotu navrátí duch první republiky. Proběhne zde velká prezentace regionálních řemesel s velkým kulturním programem. Návštěvníci se podívají například na ukázky mlácení obilí na historické mlátičce, řezání na unikátní pile nebo kování koně. Chybět nebude kostýmovaná divadelní společnost, módní přehlídka nebo výuka dobových tanců. Další informace najdete zde.

Vysočina

Řemeslné trhy

Historický Telč ožije od čtvrtka do neděle řemeslnými trhy. Na zámeckém nádvoří se představí desítky lidových řemeslníků, jejichž produkty budete moci zakoupit. Na děti budou navíc čekat řemeslné dílničky, kde si budou moci svůj um samy vyzkoušet. Podrobnosti o akci najdete zde.

Jihomoravský kraj

Meruňkobraní

Velké Pavlovice nejsou jen městem vína, ale také městem meruněk. A na sobotu připadá tamní Meruňkobraní, kde všichni mlsouni budou moci ochutnat dobroty z toho ovoce. Uskuteční se také soutěž o nejlepší ovocný knedlík, dospělí jistě ocení ochutnávku meruňkovice a meruňkového vína. Více informací zde.

Olomoucký kraj

Temné prohlídky

Bojíte se rádi a máte odvážné děti? Pak se ve čtvrtek vydejte na prohlídku zámku Velké Losiny, která proběhne ve večerních hodinách. Návštěvníci spatří temná zákoutí losinského zámku a navštíví také zámeckou márnici, která bude skutečnou třešničkou. Je doporučeno přinést si vlastní baterku. Místo na prohlídce je nutné rezervovat. Další informace zde.

Zlínský kraj

Výtvarná dílna

Zámek v Kroměříži zve na sobotní výtvarnou dílnu. Workshop pro děti a rodiče pojednává o vztahu přírody a geometrického řádu. Děti se při něm promění v architekty a navrhnou si svou vlastní zahradu. Rezervace na akci je nutná, program bude trvat zhruba 90 minut. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Bubofest

O víkendu je na hradě Sovinec připraven druhý ročník Bubofestu, multižánrové přehlídky hudby, tance, divadla či filmů. Představí se několik tuzemských divadel, budou se promítat snímky, připraveny jsou i takzvané two-men show. Zájemci si navíc budou moci vyzkoušet i střelbu z luku a mnoho dalšího. Podrobnosti zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám