Hlavní obsah

Kovářské řemeslo bude letní atrakcí v Holešově

Právo, Jiří Růžička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staré poctivé kovářské řemeslo bude patřit k atrakcím, které o prázdninách uvidí návštěvníci zámecké kovárny v Holešově.

Foto: Profimedia.cz

Poprvé se řemeslo návštěvníkům představí 6. července.

Článek

„Každý prázdninový pátek a sobotu v ní bude pracovat kovář Stanislav Marcoň z Kašavy na Zlínsku. Poprvé představí zájemcům černé řemeslo v pátek 6. července,“ řekla Právu mluvčí Městského kulturního střediska v Holešově Dana Podhajská.

„Ukážeme veřejnosti, jakým způsobem se například kují základní kovářské věci, jednoduché tvary, jako je lístek, kovářský hřebík nebo srdíčko. Kovář také ukáže kovářské operace, zároveň se stane průvodcem, takže seznámí veřejnost s historií zemědělského kování a lidé si prohlédnou i rozšířenou expozici dobových zemědělských nástrojů. Třeba jak vypadala a jak se vyrábí podkova pro krávu,“ uvedla Podhajská. Děti si vyzkouší, jak těžké je trefit se správně do kovadlinky.

Fungovala do roku 1953

Panská kovárna stávala vedle zámku od roku 1550. Rod Zemanů, podle nichž je nazývána, ji získal v roce 1847. Posledním kovářem rodu byl Emil Zeman, který do kovárny docházel ještě v roce 1953. Poté pustla a uvažovalo se o její demolici. Budovy se však ujali turisté, objekt se v roce 1958 stal památkou a podařilo se jej uvést do stavu, který umožňoval další užívání.

Kovářská výheň v budově je funkční, pohání ji elektromotor. Loni zrekonstruovaný kovářský měch, který stojí vedle ní, je ale jen dekorací. Původně stával na půdě a přes potrubí vháněl vzduch do ohniště. Malé muzeum kovářství včetně zmíněné dílny spravuje MKS Holešov, které prostor udržuje a postupně opravuje. „Letos v létě plánujeme dokončení restaurování dalšího kovářského měchu, který město získalo z Jasenné na Zlínsku. Veřejnost si jej bude moci prohlédnout příští rok,“ naznačila Podhajská.

Reklama

Výběr článků

Načítám