Hlavní obsah

Skotská odpověď na Route 66? Scénická cesta North Coast 500

Novinky, mšv

Lákalo vás někdy vyrazit na roadtrip po slavné americké dálnici Route 66? Pokud je to pro vás moc daleko nebo vás brzdí finance, můžete se vypravit do Skotska, kde se před třemi lety spustila scénická trasa North Coast 500. Na svých 830 kilometrech (516 mílích) propojuje návštěvníky s méně známými kouty Skotska a vede skutečně působivou krajinou.

Foto: Profimedia.cz

North Coast 500 nabízí oslnivé výhledy do krajiny severního Skotska.

Článek

Scénická silnice, které se zkráceně říká NC 500, vede severem Skotska a zejména po jeho pobřeží. Začíná ve městě Inverness na východě, odkud pokračuje přes vnitrozemí na západ a dále na sever. Přestože byla oficiálně spuštěna teprve před třemi lety, už si stihla vybudovat titul jedné z nejhezčích cest na světě.

Je podél ní rozeseto množství zajímavostí, ačkoli v tomto případě lze použít klišé, že cesta může být cíl. Na kompletní a nerušené projetí autem se doporučuje pět až sedm dní. NC 500 se dá projít i pěšky nebo projet na kole.

Cesta podél pobřeží zavede výletníky kolem vřesovišť, hradů, velkých jezer, ale také písečných pláží, kde se dá třeba surfovat. Duchovní otec a zakladatel cesty North Coast 500 Tom Campbell chtěl tato neznámá zákoutí ukázat turistům a rozpumpovat ekonomiku v menších komunitách a městečkách. „Chtěl jsem vytvořit příležitost pro investice. Byznys teď neustále expanduje,“ uvedl Campbell pro BBC.

Někde jsou problémy s infrastrukturou

Byl to úspěšný projekt, protože lokace podél trasy vykázaly od roku 2015 nárůst v počtu návštěvníků o 26 procent. „Co se NC 500 spustila, máme v rozmezí mezi začátkem dubna až koncem září prakticky stále plno,“ tvrdí manažerka jednoho z hotelů Lisa McPhailová. Zájemcům o projetí scénické silnice se proto doporučuje ubytování zařizovat ve velkém předstihu, ačkoli možností je také kempování.

Foto: Profimedia.cz

Svůj název dostala cesta podle toho, že je dlouhá 516 mil, což je 830 kilometrů.

Nejtěžším úsekem NC500 je část zvaná Bealach na Bà, volně přeloženo jako dobytčí průsmyk. Cesta se tu mnohdy ostře klikatí přes pohoří, notoricky známý je průsmyk pro strmá stoupání a srázy, po kterých silnice vede. Obzvlášť za pošmourného skotského počasí je třeba dbát na bezpečnost. „Je to zážitek, když je všude kolem mlhavo. Někde přede mnou je velká hora, ale sotva ji vidím,“ popisuje jedna z řidiček, která se na NC 500 vypravila.

Jak popularita cesty strmě vzrostla, bývá na ní občas poměrně rušno. Auta nebo i autobusy se sobě musejí na úzké silnici vzájemně vyhýbat, což může být poměrně oříšek. Hustá doprava přinesla problémy zejména do městečka Applecross, které leží na konci průsmyku Bealach na Bà. „Jsme teď pro cestující jakási svatyně,“ tvrdí jedna z obyvatelek přímořské vesnice Judith Fishová.

Foto: Profimedia.cz

Od spuštění zaznamenaly vesnice podél cesty velký nárůst návštěvníků.

Masivní příliš návštěvníků navíc vyvíjí tlak na omezenou infrastrukturu. „Zhoršil se stav silnic a kempovací či ubytovací zařízení nebo i restaurace praskají ve švech,“ dodala Fishová, která je zároveň majitelkou penziónu. Ale i přesto, že NC 500 s sebou přinesla mnoho výzev, obyvatelé přilehlých vesnic jsou podle BBC za změny rádi.

Reklama

Výběr článků

Načítám