Hlavní obsah

Hrad Loket na Sokolovsku dokončí návštěvnický okruh

Právo, Rudolf Voleman

Hrad Loket ve stejnojmenném historickém městečku na Sokolovsku se letos chystá propojit prohlídkové trasy tak, aby tvořily okruh. Vzhledem k narůstající návštěvnosti hradu jde o důležitý krok ke zlepšení průchodnosti.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Hrad Loket

Článek

„Naším hlavním zájmem je zpřístupnit komunikační cesty, aby se nám vracející se lidé nepotkávali s příchozími návštěvníky,“ uvedl kastelán hradu Václav Lojín.

„Vloni jsme zainvestovali rekonstrukci třetí brány včetně průchodu mezi dolní baštou a věží. V současnosti chceme zprůchodnit část východního křídla, to znamená propojit obřadní síň se Šlikovským archívem,“ pokračoval kastelán. „Od Karlovarského kraje máme dostat příspěvek 300 tisíc korun na restaurování omítek na této nejkrásnější části hradu,“ dodal Lojín.

„Pak bychom zpřístupnili hrad v úrovni patra kolem dokola, což by pomohlo provozu a ke zvýšení návštěvnosti. Už nyní máme za první čtvrtletí o šest procent vyšší návštěvnost než vloni, kdy k nám přišlo rekordních 141 tisíc návštěvníků,“ uvedl kastelán.

Letos by chtěl hrad překonat hranici 150 tisíc návštěvníků. „Tím bychom se zařadili na páté místo v republice,“ dodal. Změna prohlídkové trasy je pro hrad podle Lojína existenční nutností. Návštěvnická sezóna totiž ještě pořádně nezačala a hrad už zaznamenal za jediný den návštěvnost 1100 lidí. „To už jsme v minulosti mívali, ale bylo to na začátku července, ne v květnu,“ poznamenal Lojín.

„Je vidět, že se vrátila část ruské klientely, a zaznamenali jsme také nárůst polské klientely. Zhruba polovinu návštěvnosti tvoří tuzemští turisté a zbylých padesát procent návštěvníci ze zahraničí. Asi polovina zahraniční klientely přijíždí z Východu a druhá ze Západu.”

Volný vstup do věže

„Letos se chystáme z vlastních prostředků investovat do obnovy podlah severního paláce. Výběrové řízení teprve bude, ale předpokládané náklady jsou dva milióny,“ uvedl kastelán s tím, že je tam již instalovaný malovaný renesanční strop.

Dalších 700 tisíc až jeden milión chce hrad směřovat do restaurátorských prací. „Dostali jsme grant ministerstva kultury, takže se restaurují obrazy z loketských sbírek. Většinou jsou to věci regionální, které mají vztah k Lokti,“ uvedl Lojín. Hrad před sezónou rozšířil i expozici cínu, porcelánu a obrazovou. „Snažíme se hrad zaplnit i v rámci obnovy nábytku,“ dodal kastelán.

Součástí prohlídky je i volný vstup do Černé věže, kde je výstava historických řemesel Loketska. Od června do srpna se hrad chystá opětovně prodloužit otevírací dobu. Jako každý rok se zde budou konat menší koncerty a jiné kulturně-společenské akce. Vstupné pro dospělého s průvodcem vyjde na 130 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám