Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Vydejte se do středověku nebo na projížďku párou

Novinky, mšv

Poslední květnový víkend se můžete s dětmi vypravit na řadu historických akcí. Zhlédněte šermířské a rytířské souboje, pokochejte se vystoupením kejklířů. Navštívit můžete třeba slavnosti ve Slaném, hrad Hazmburk či hrad Sovinec. V sobotu se také poprvé vypraví na cestu parní vlaky z Tovačova, kterými se můžete svézt.

Foto: Profimedia.cz

Pokochejte se rytířskými souboji. Ilustrační foto

Článek
Praha

Rodinný festival

Vyrazte s rodinou v sobotu na Rašínovo nábřeží, kde se uskuteční Ratolest Fest. Akce nabídne vyžití pro všechny generace, ať už sportovní, kulinářské, či umělecké. Načerpáte inspiraci pro volný čas a s dětmi si vychutnáte rozmanitý program na mnoha interaktivních stanovištích. Konat se budou nábory do různých sportovních kroužků a mnoho dalšího. Podrobnosti najdete zde.

Středověké slavnosti

V krásných historických kulisách Břevnovského kláštera se v sobotu uskuteční 5. Středověké slavnosti, tentokrát na téma Železní páni na Břevnově. Program zahrnuje například rytířské turnaje, šermířská klání, ale i množství soutěží pro děti, divadelní vystoupení, ukázky řemesel a další. Akci samozřejmě doplní i dobové tržiště. Více informací najdete zde.

Pohádkový les

Přijďte v sobotu ráno do pohádky. V ulici Nad lesním divadlem, kousek od zastávky Novodvorská, bude čekat pohádkový les, v němž budou moci děti potkat nejrůznější bytosti a postavy od princů a princezen až po draky. Na stanovištích je připraveno několik jednoduchých úkolů. Více informací zde.

Středočeský kraj

Slavnosti ve Slaném

Přeneste se do dávné historie. V sobotu se budou ve Slaném konat slavnosti, které lákají na historický rynek s dobovým tržištěm a dalším programem. V klání uvidíte nebojácné rytíře, chybět nebudou ani spanilé princezny či kejklíři. V odpoledních hodinách bude připraven především hudební program. Vystoupí například Tata Bojs nebo Žlutý pes. Podrobnosti najdete zde.

Noční prohlídky

Vždy jednu sobotu v měsíci si můžete prohlédnout zámek Stránov v netradiční večerní atmosféře. Noční prohlídka připadá právě na tuto sobotu, začínat bude v 20.00, 21.00 a 22.00 hodin a nahlédnete při ní do historie památky, ovšem o klasickou prohlídku se jednat nebude. Více informací najdete zde.

Jihočeský kraj

Archeologický den

V sobotu se budete moci v parku Zeměráj seznámit s prací archeologa, ale také se způsoby pohřbívání v raném středověku. Podobně jako experti se pokusíte sestavit rozbitou historickou nádobu, v nalezišti budete pátrat po různých předmětech a také si vyrobíte vlastní kouzelný amulet. Kromě toho nabízí park i další obvyklé atrakce, úkoly a hlavolamy. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Evropský den sousedů

Poslední květnový víkend bude v Plzni patřit Evropskému dnu sousedů. Při této příležitosti je nachystáno mnoho akcí po celém městě, například komentované procházky po pamětihodnostech či zaniklých objektech. Na několika místech se také uskuteční různé komunitní akce, například tančírna nebo workshopy pro děti, třeba na knižní téma. Podrobný program najdete zde.

Karlovarský kraj

Slavnosti v Kyselce

V Kyselce se budou v sobotu konat slavnosti, v jejichž rámci je připraven bohatý kulturní program. Chybět nebudou řemeslné stánky, ale především program pro malé i velké. Pro nejmenší jsou připraveny animované pohádky, rodiny potěší také nově otevřená stezka Po stopách skřítků, na níž se seznámí s místními legendami a zajímavostmi. Více informací zde.

Ústecký kraj

Středověký den

Na hradě Hazmburk se v sobotu potkáte s bílou paní. Ta si pro děti připraví sladkosti a truhlu s překvapením. Připraveny jsou stánky se středověkou tematikou, soutěže, ale chybět nebude ani oblíbené opékání špekáčků. Ty budou navíc pro prvních 150 návštěvníků zdarma. Co dalšího vás na akci čeká, se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Císařské slavnosti

Ve stylu první republiky se v sobotu na zámku Zákupy uskuteční 6. ročník historických slavností. Připravena jsou hudební a taneční vystoupení, předvedou se také hasiči v dobových kostýmech. Na nejmenší návštěvníky čeká pohádka, dámy potěší prvorepubliková módní přehlídka. Více informací o akci najdete zde.

Královéhradecký kraj

Strašidelný les

Chcete se se svými děti pobavit a zároveň se i trochu bát? Vyrazte na pohádkový les do Adršpachu, kde na vás počkají loupežníci, ježibaby, zakleté princezny a nejrůznější duchové. Kouzelné bytosti si nachystají na dvoukilometrové trase množství zábavných úkolů. Na konci čeká účastníky malá odměna. Více zde.

Pardubický kraj

Den koní

V kladrubském hřebčínu se v sobotu uskuteční Den starokladrubského koně a Muzejní noc. Kromě předvedení plemen koní a výstavy ke 100. výročí ČSR se můžete těšit na ukázky drezury, vícespřeží a další. Program bude završen netradičními prohlídkami zámeckých interiérů a prohlídkami hřbitovní kaple. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Otevřené zahrady

O víkendu se ve Žďáru nad Sázavou uskuteční dny otevřených zahrad na tamním zámku. Letošním tématem je cestování. Dozvíte se proto například, jak dobře fotit na mobil a zachytit to nejhezčí z cest, zároveň se ale uskuteční netradiční prohlídky u příležitosti 100. výročí založení ČSR. Připraveny jsou také dětské workshopy a další ateliéry. Více informací najdete zde.

Jihomoravský kraj

Den pro želvy

V hodonínské zoo se v neděli uskuteční Den dětí, ale zároveň i Den pro želvy. V den konání akce se proto uskuteční nejrůznější hry, soutěže a výtvarné workshopy s želví tematikou. Připravena je také výstava o ochraně mořských želv nebo přednáška o těchto tvorech. Zájemci si budou moci zkusit i různé aktivity, jako je například lukostřelba. Podrobnosti zde.

Olomoucký kraj

Parním vlakem

V sobotu se poprvé vydají na trať do Tovačova parní vlaky, v nichž můžete oslavit blížící se Den dětí. Vyrazte na netradiční výlet historickou lokomotivou. Po předložení jízdenky z vlaku navíc získáte slevu na vstupné do tovačovského zámku. V obci se ale uskuteční i další akce, které můžete navštívit. Více se dozvíte zde.

Zlínský kraj

Sportovní festival

Přijďte si se svými dětmi do Zlína vyzkoušet tradiční i méně tradiční sporty. Na Stadion mládeže zavítá putovní festival Wannado již počtvrté a představí se na něm více než 40 různých sportů, mimo to je připravena překážková dráha, hudební program nebo soutěže pro děti. Více informací zde.

Moravskoslezský kraj

Den dětí

Oslavte o víkendu s předstihem Den dětí a vypravte se na hrad Sovinec. Uskuteční se zde akce s názvem Kolotoč príma pohádek, na níž zhlédnete například divadelní a šermířské skupiny. Chybět nebude ani sokolník s dravými ptáky nebo historické stánky s ručně vyrobeným zbožím nebo nejrůznějšími dobrotami. Více naleznete zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám