Hlavní obsah

Nejvíce turistů na jihu Čech bylo z Číny

Právo, Pavel Orholz

Na jihu Čech přibývá už čtvrtým rokem turistů. Potvrzuje se trend, že Češi vyráží na dovolené v tuzemsku a vybírají si například Lipensko, Český Krumlov, Českobudějovicko a památky jako Hlubokou nad Vltavou nebo Červenou Lhotu.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Turisté z Asie vyrážejí ve velkém počtu například na českokrumlovský zámek.

Článek

Za první čtvrtletí letošního roku se na území Jihočeského kraje ubytovalo celkem 234 000 turistů, což je meziroční nárůst o 21,9 procenta. Nejvíce zahraničních turistů dorazilo z Číny. „Z čerstvě zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) také vyplývá, že návštěvnost Jihočeského kraje roste nepřetržitě už celé čtyři roky,“ konstatoval ředitel Jihočeské centrály cestovního ruchu Jaromír Polášek a poznamenal, že zaznamenali v prvním čtvrtletí po Plzeňském kraji druhou nejvyšší dynamiku růstu v rámci celé České republiky.

V Jihočeském kraji se oproti prvnímu čtvrtletí 2017 ubytovalo o 31 000 osob více

Zahraničních turistů přijelo na jih Čech za první tři měsíce letošního roku celkem 91 000, nejvíc z Číny, přibližně 16 000, což bylo o bezmála 71 procent více než loni. Druhá příčka patřila Němcům, kterých se ubytovalo 14 000, tedy o 20,6 procenta více než v prvním čtvrtletí 2017. Třetí nejpočetnější mezi ubytovanými hosty byli návštěvníci z Tchaj-wanu. V lednu, únoru a březnu jich do regionu přijelo 12,6 tisíce, což představovalo meziroční nárůst o 4,8 procenta.

„V Jihočeském kraji se oproti prvnímu čtvrtletí 2017 ubytovalo o 31 000 osob více. Na tomto přírůstku se podíleli téměř stejnou měrou hosté z tuzemska i ze zahraničí. Domácích návštěvníků přibylo meziročně 15 000 a zahraničních 16 000,“ uvedli statistici.

Mezi zahraničními návštěvníky bylo více Asiatů, v porovnání s loňskem se jedná o nárůst o 37 procent, přičemž se zvýšil především zájem hostů z Číny, Jižní Koreje a Japonska. Hostů ze starého kontinentu se v regionu ubytovalo meziročně o devět procent více, vzrostl zejména zájem hostů z Maďarska, a to o více než 80 procent.

„Naším cílem nadále zůstává snaha o udržení návštěvníků v naší oblasti co nejdéle. Tedy změnit poměr mezi jednodenními a vícedenními návštěvníky ve prospěch dlouhodobějších pobytů,“ upozornil Polášek.

Počty rostou i letos

V prvním čtvrtletí letošního roku navštívilo kraj celkem už zmíněných 234 000 hostů, kteří se zde ubytovali na 617 000 nocí. To bylo o 12 procent a v absolutním vyjádření o 66 000 nocí více než ve stejném období loni.

Průměrný počet přenocování návštěvníků z tuzemska se ve srovnání s minulým rokem prakticky nezměnil, u hostů z ciziny se mírně zkrátil. Jeho hodnota dosáhla 2,5 přenocování na jednoho návštěvníka.

Reklama

Výběr článků

Načítám