Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Podívejte se za rytíři, zkuste si stará řemesla

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ponořte se třetí květnovou neděli do historie a vyrazte na hrady či zámky. Na mnohých z nich se uskuteční setkání s rytíři, komedianty a kejklíři. Na řadě akcí si také budete moci vyzkoušet starodávna řemesla, která už dnes nejsou tolik obvyklá. Zjistěte, co obnášela například práce mýdlařky, hrnčíře a dalších.

Foto: Profimedia.cz

Vyrazte na hrady za rytíři. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den biodiverzity

V sobotu se bude v pražské zoo konat oslava Mezinárodního dne biodiverzity. Seznámíte se s rozmanitostí zvířecí říše nebo projekty na záchranu jihoasijských luskounů. Čeká vás také komentované krmení, soutěžní kviz nebo vystoupení skupiny Slza. Více zde.

Den rodiny

Přijďte do pražské Grébovky strávit nějaký čas se svými blízkými. V sobotu se zde uskuteční Den rodiny, na němž vás čeká nespočet zábavných aktivit od stavění lega přes přírodovědné pokusy až po malování indonéských masek. Děti se také budou moci naučit, jak si připravit dobrou svačinu a mnoho dalšího. Více informací zde.

Neděle s Růženkou

Setkejte se v neděli na Chvalském zámku se Šípkovou Růženkou. Ta vás provede zámkem, ale také interaktivní výstavou Emoce, na níž se můžete po skončení prohlídky zdržet, jak dlouho chcete. Expozice představuje pět emocí, pozitivních i negativních, a můžete se s nimi blíže seznámit. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Ať žijí duchové

V pohádkovém duchu se ponese akce, která se uskuteční v sobotu na fotbalovém hřišti v Chrástu. Na návštěvníky tu budou čekat strašidelné bytosti známé z filmů, pohádek a večerníčků, třeba z Ať žijí duchové, Zvířátek pana Krbce a další. Na programu jsou dílničky, strašidelná stezka a zábavné úkoly. Více informací zde.

Princezny a rytíři

Na hradu Červený Újezd proběhne v sobotu Den princezen a rytířů, na němž se můžete těšit třeba na zahradní diskotéku nebo stánky se zbožím. Chybět nebudou ani další aktivity pro děti, nejrůznější úkoly či občerstvení. Další informace zde.

Jihočeský kraj

Řemeslné dílny

V českokrumlovském Klášterním dvoře se v sobotu uskuteční zábavné řemeslné dílny. Vyzkoušejte si dovednosti hrnčíře, brašnáře, pekařky nebo mýdlařky. Výtvory si poté můžete odnést s sebou domů nebo si je už hotové zakoupit. Hlavní tvořivá dílna proběhne na téma kosmetika a kromě mýdla si v ní budete moci vyrobit třeba i vonné soli nebo parfémy. Podrobnosti najdete zde.

Plzeňský kraj

Hamernický den

V areálu vodního hamru v Dobřívě se bude v sobotu konat tradiční kovářská akce Hamernický den. Při práci můžete sledovat profesionály i učně. Připraven je i bohatý kulturní program pro malé i velké. V hamru ovšem nebudou z důvodu rekonstrukce probíhat prohlídky. Více informací zde.

Karlovarský kraj

Festival sportu

Chcete vaše děti přivést ke sportu, ale nevíte, co by se jim líbilo? Vezměte je v sobotu na festival Wannado, který se uskuteční v Karlových Varech. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet kolem 40 sportovních aktivit, ať už těch více, či méně tradičních. Akce se zúčastní například běžec na lyžích Lukáš Bauer, ale i další profesionálové. Podrobnosti zde.

Ústecký kraj

Den řemesel

Zámek Vrbičany bude v sobotu hostit den řemesel, na kterém se seznámíte s několika starými řemesly. Připravena je například hrnčířská školička nebo ruční zpracování ovčí vlny či ukázky středověkého vaření s ochutnávkami. Na zámku se navíc koná také výstava kočárků, obrázků a dalšího. Více informací zde.

Liberecký kraj

Muzejní noc

Navštivte Sklářské muzeum v Novém Boru v rámci sobotní muzejní noci. V odpoledních až večerních hodinách zažijete něco jiného než obvykle. Noc v retro stylu přinese například program s muzejním skřítkem Archibaldem, kouzelníkovo vystoupení nebo hudební program. Vzhledem k charakteru akce je vítáno každé retro oblečení. Další informace zde.

Královéhradecký kraj

Ples princů a princezen

Na zámku Karlova Koruna se v neděli uskuteční ples pro prince a princezny. Přijede celá královská družina, která si chystá pohádky, soutěže, výtvarné dílny, ale chybět nebudou ani diskotéka či jarmark. Akce se bude konat za každého počasí. Více se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Praní za první republiky

Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě láká v neděli na další díl z cyklu technických dílen. Tentokrát se bude věnovat výrobě mýdla a praní za první republiky. Věděli jste, že se mýdlo vyrábělo z živočišných tuků a popela? Detaily se dozvíte na akci, kde si zkusíte vyprat na valše a pracím zvonem. Také zjistíte, jak fungovala ruční pračka a ždímačka, ale také staré žehličky. Podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Festival řemesel

V Chadimově mlýně v Horních Dubenkách se v sobotu uskuteční program k festivalu řemesel a vyznání. Při přátelském setkání se můžete těšit třeba na přednášku, ale dětské návštěvníky potěší spíše loutková pohádka nebo dětsky laděná prohlídka muzea. Připraveny jsou také soutěže nebo malá výstava zemědělských strojů. Více zde.

Jihomoravský kraj

Rytířské souboje

Přeskočte na chvíli do středověku. Hrad Boskovice se o víkendu stane dějištěm rytířských turnajů, ale i dalších vystoupení. Pobaví vás šermíři, komedianti nebo dobová hudba. Chybět ale nebudou ani pohádky, střelnice nebo škola šermu. Další informace naleznete zde.

Olomoucký kraj

Festival historie

Přeneste se za tónu středověké hudby do minulosti. Na hradě Helfštýn se o víkendu uskuteční festival vojenské historie, na němž vás přivítají divadelníci, kejklíři, tanečníci, ale především atmosféra dobového vojenského tábora. Chybět nebudou šermířská vystoupení, prohlídka katovny nebo tvořivé workshopy pro děti. Více zde.

Zlínský kraj

Jaro na dědině

Pokud chcete zjistit, jak dřív vypadal život na vesnici, navštivte v sobotu Valašské muzeum v přírodě. Uvidíte třeba, jak se vyráběl sýr, jak se zpracovávala pohanka nebo jak probíhala tradiční výroba provazů. Budete moci ochutnat i některé dobroty, u řady z nich si i vyzkoušet jejich výrobu. Více informací najdete zde.

Moravskoslezský kraj

Staré technologie

Podívejte se pořádně hluboko do historie a přijďte se seznámit se starými technologiemi. Na akci muzea v Příboře se dozvíte, jak se štípal pazourek nebo jak se zpracovávaly kosti, dřevo či textilní vlákna. Představeny budou také různé druhy předení a mnoho dalšího. Vstupné je 15 korun. Více zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám