Hlavní obsah

Lyžování na poslední chvíli? Na ledovci pod vrcholem Zugspitze

Právo, Věra Keilová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hranice mezi Německem a Rakouskem vede mimo jiné také přes vrchol nejvyšší hory Německa Zugspitze ve výšce 2962 m n. m. Z obou zemí je možné se na něj dostat lanovkou, neboť na ledovci v sedle pod vrcholem se nachází lyžařský areál. A lyžuje se tam až do května.

Foto: Věra Keilová, Právo

Zugspitze

Článek

Kdo si to už zkusil, může potvrdit, že lyžování na ledovci, kde je člověk obklopen pouze horami a sněhem a nemá na dohled městečko v údolí, má úplně jiný rozměr.

Člověk si tady může uvědomit, jak si již podmanil i místa dříve nedostupná a téměř nedotknutelná. Zároveň však musí věřit, že ho odtud důmyslný systém lanovek opět doveze dolů, protože jinou možnost v zimě nemá.

Dá se říct, že v jistém ohledu člověk přírodu pokořil, ale ani tak by neměl ztrácet úctu k horským velikánům, což na ledovci u Zugspitze připomíná malá kamenná zvonička.

Foto: Profimedia.cz

Dorazit na Zugspitze z Rakouska je výhodnější.

Ve zdejším skiareálu se nacházejí dvě šestisedačkové lanovky, čtyři vleky a celkem 17 km sjezdovek střední obtížnosti.

V Rakousku i Německu

Výhodné je vyjet sem lanovou dráhou z rakouské strany, konkrétně z tyrolského městečka Ehrwald, neboť v Tyrolsku si na vícedenní skipas můžete zalyžovat nejen na Zugspitzi, ale také v šesti ostatních skiareálech turistického regionu Tiroler Zugspitz Arena. Vrcholek Zugspitze nabízí jeden z nejkrásnějších panoramatických výhledů na východní Alpy a převýšení 1725 metrů lanovka z Ehrwaldu překoná zhruba za 10 minut.

Z horní stanice lanovky se přes vyhlídkovou terasu přesunete na německou stranu, odkud vás další kratší lanovka sveze do sedla k ledovci. V budově lanovek se také nachází restaurace s panoramatickým výhledem a zajímavé muzeum o dobývání Zugspitze v dobách minulých.

Foto: Profimedia.cz

Sjezdovky jsou střední obtížnosti.

A co nabízejí další blízké tyrolské lyžařské areály? Zkušené lyžaře a snowboardisty uspokojí zejména ski areál Ehrwald–Lermoos–Biberwier, který dohromady nabízí 102 km převážně červených a modrých sjezdovek s bohatou možností občerstvení přímo na svahu. V Ehrwaldu byl v této sezóně také nově otevřený snowpark.

Jak se tam dostat

z Prahy přes Mnichov, dále na GarmischPartenkirchen, a odtud na Ehrwald, ujedete 500 km, v Německu za dálnice neplatíte

z Brna přes Mikulov, v St. Pölten po rakouské A1, za Salcburkem přes Rosenheim na Garmisch-Partenkirchen, ujedete 580 km, v Rakousku si kupte dálniční známku

do Ehrwaldu i Lermoosu můžete také přijet vlakem

Děti určitě potěší večerní sáňkování na modrých sjezdovkách, každý den na některé jiné. S obcemi Ehrwald, Lermoos, Berwang, Bichlbach, Biberwier, Heiterwang, Lähn/Wengle a Namlos patří Tiroler Zugpistz Arena k nejrozmanitějším a nejpříjemnějším rodinným střediskům zimních sportů v Tyrolsku. Užít si zde můžete také běh na lyžích, projížďky na saních tažených koňmi i bruslení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám