Hlavní obsah

Toskánské San Gimignano sbírá peníze na opravu poničených hradeb

Radnice toskánského města San Gimignano, jemuž se někdy pro panoráma 16 rodových věží přezdívá středověký Manhattan, vyhlásilo komunitní financování, crowdfunding, opravy zřícené části středověkých hradeb. Informoval o tom deník La Repubblica.

Foto: Profimedia.cz

Městu se přezdívá středověký Manhattan.

Článek

Část hradeb o délce zhruba 20 metrů se sesula minulý týden po vydatném dešti. Vláda ovšem městu, které figuruje na seznamu světového dědictví UNESCO, nedovolí kvůli unijním rozpočtovým pravidlům uvolnit peníze na opravu. „Fakt, že radnice San Gimignana má na kontě osm miliónů eur (přes 202 miliónů Kč) a nemůže se jich dotknout, je absurdní,” řekl listu La Repubblica starosta Giacomo Bassi. „Je to naprostá katastrofa,” dodal.

„Rozhodli jsme se otevřít dveře také soukromému financování. Pro ty, co by nám chtěli přispět, byl zřízen bankovní účet. Částka bude použita na obnovu hradeb,” informovala místní radní pro kulturu Carolina Taddeiová.

San Gimignano je jedním z partnerských měst Českého Krumlova. Dochované věže představují jen zlomek jejich původního počtu: ve 14. století se město pyšnilo 72 věžemi. Každý rok sem zavítají zhruba tři milióny turistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám