Hlavní obsah

Za polárním kruhem vyroste hotel, který bude umět produkovat energii

Novinky, mšv

V Norsku do roku 2021 vyroste první energeticky pozitivní hotel na světě. Znamená to, že působivá kruhová budova dokáže sama vyrobit energii, a navíc by jí měla spotřebovat jen malou část. Stát bude za polárním kruhem u ledovce Svartisen a nabídne tak výhled na okolní fjordy, informovaly servery CNN a Independent.

Foto: Snøhetta

Unikátní hotel bude stát v blízkosti ledovce Svartisen.

Článek

Na objednávku turistické společnosti Arctic Adventure of Norway ho navrhlo osloské studio Snøhetta architects. Budova bude ve tvaru kruhu a nabídne tak panoramatické výhledy do okolní krajiny. Kvůli snížení negativního dopadu bude stát na sloupech ve tvaru písmene V přímo nad hladinou vody.

Hlavní předností hotelu Svart má být ovšem to, že si sám dokáže vyrobit energii a spotřebuje jí o 85 procent méně než běžné moderní hotely. Využívat bude geotermální a sluneční energii.

Zájem o sever roste

„Výstavba v tak vzácném a křehkém prostředí s sebou přináší spoustu výzev, které se týkají zachování přírodních krás, fauny a flóry,“ tvrdí jeden ze zakládajících partnerů architektonického studia Kjetil Traedal Thorsen. „Bylo pro nás důležité navrhnout budovu, která zanechá minimální environmentální stopu na této překrásné severské krajině,“ dodal.

Zároveň by tvůrci rádi inspirovali ostatní, aby více přemýšleli nad tím, jak se chovat v podobných oblastech. Severní polární kruh cestovatele podle CNN až mysticky přitahuje. V roce 2015 se do odlehlého norského koutu vypravilo 3,6 miliónu turistů, což je oproti roku 2014 12procentní nárůst.

„Region byl několik let pod velkým tlakem. Turismus se zvyšuje, a tak se chceme jen ujistit, že oblast kolem Svartisenu dokáže ten nárůst pojmout, ale zároveň neohrozit krajinu,“ tvrdí marketingový ředitel společnosti Arctic Adventure of Norway Trine Stølsnes.

Reklama

Výběr článků

Načítám